Weather Icon
Εξωτερική Πολιτική , Τουρκία 5 Ιανουαρίου 2022

Ενοχλημένη η Τουρκία από δηλώσεις Δένδια: Απειλή οι μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας

Ενοχλημένη η Τουρκία από δηλώσεις Δένδια: Απειλή οι μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας

Ενοχλήθηκε ο Τσαβούσογλου από τις δηλώσεις Δένδια ενώπιον του ΥΠΕΞ της Σ. Αραβίας

Οι αντιτουρκικές δηλώσεις που κάνει σχεδόν καθημερινά ο έλληνας ΥΠΕΞ είναι λαϊκίστικες και μη ρεαλιστικές σημειώνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του Νίκου Δένδια κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον ομόλογό του της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ ενώ επισημαίνει ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν υπηρετούν την Ειρήνη και τη σταθερότητα.

Μάλιστα κάνει λόγο για προκλητική ρητορική που είναι ασυμβίβαστη με τις σχέσεις καλής γειτονίας και το πνεύμα των διερευνητικών επαφών που έχουν ξεκινήσει μεταξύ των δύο χωρών.

Το τουρκικό υπουργείο αναφέρει ότι οι δηλώσεις Δένδια είναι αυταπάτες και αποτελούν απόδειξη ότι η Ελλάδα προτιμά την ένταση, δημιουργεί τεχνητές συμμαχίες αντί να επιλύει τα διμερή της ζητήματα μέσα από ένα ειλικρινή διάλογο.

Προσθέτει ότι η Ελλάδα αφενός προβάλλει διεκδικήσεις από την πραγματικότητα κατά της Τουρκίας, αφετέρου συνεχίζει τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις και ενέργειες που αυξάνουν την ένταση σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

«Απορρίπτουμε τις προσπάθειές της Ελλάδας να ορίσει τα δικαιώματα της Τουρκίας ως απειλή και να δημιουργήσει μια μη ρεαλιστική αντίληψη προς αυτή την κατεύθυνση. Εάν υπάρχει απειλή στην περιοχή, αυτή η απειλή προκύπτει από τις μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας που αυξάνουν την ένταση» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Καλούμε την Ελλάδα για άλλη μια φορά να επιστρέψει στην κοινή λογική και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, αντί να προβαίνει σε προκλητικές ρητορικές και δραστηριότητες με λαϊκιστικά κίνητρα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Δένδιας: Η Ελλάδα απειλείται από την Τουρκία, να ανακαλέσει το casus belli

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα το casus belli και να αναγνωρίσει την ανυπαρξία του τουρκολιβυκού μνημονίου τονίζοντας πως η Ελλάδα απειλείται από τη γείτονα χώρα επειδή θέλει να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο και την ίδια στιγμή απαιτεί την αποστρατικοποίηση νησιών όταν έχει παρατάξει απέναντι το μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου.

Στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον ομόλογό του της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, ο Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην έξαρση της επιθετικής ρητορικής που παρατηρείται από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης κάνοντας λόγω για «διαστρεβλώσεις της αλήθειας» και «επιτομή του παραλογισμού».

Όπως ανέφερε η επιθετική ρητορική της Τουρκίας «έχει πάρει διαστάσεις που δεν έχουμε ξαναδεί» και τόνισε πως «η τουρκική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια διαρκή διαστρέβλωση της αλήθειας και κάθε έννοιας του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας».

«Απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα εάν εφαρμόσει το αναφαίρετο δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων της, όπως ρητά προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», επισήμανε και πρόσθεσε:

«Η Τουρκία έχει αντιπαρατάξει έναντι των νησιών μας τη μεγαλύτερη αποβατική δύναμη και το μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στη Μεσόγειο και συγχρόνως απαιτεί από εμάς να αποστρατιωτικοποίησουμε τα νησιά μας. Δηλαδή να παραιτηθούμε από το αναγνωρισμένο δικαίωμα της αυτοάμυνας, όπως αυτό προβλέπεται στον Χάρτη του ΟΗΕ».

Όπως ανέφερε μάλιστα, «η τουρκική κυβέρνηση τα κάνει όλα αυτά κοπτόμενη λεκτικά υπέρ του Διεθνούς Δικαίου».

«Έχω να διατυπώσω μια πολύ απλή πρόταση προς την τουρκική κυβέρνηση: να αποδείξει την πίστη της στο Διεθνές Δίκαιο στην πράξη, δηλαδή να αρχίσει να το εφαρμόζει. Και μια απλή και γρήγορα εφαρμογή του θα ήταν η άμεση ανάκληση του casus belli και η άμεση αναγνώριση της ανυπαρξίας του τουρκολυβικού “μνημονίου”», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube