Weather Icon
Πολιτική , Ρουμανία 14 Ιανουαρίου 2022

Ελλάδα vs Ρουμανία. Υψηλή φορολογία εναντίον χαμηλής. Ένας διάλογος για δύο εντελώς διαφορετικά μοντέλα οικονομικής ανάπτυξης…

Ελλάδα vs Ρουμανία. Υψηλή φορολογία εναντίον χαμηλής. Ένας διάλογος για δύο εντελώς διαφορετικά μοντέλα οικονομικής ανάπτυξης…

Έχω την τύχη να έχω πολλούς φίλους σε αυτόν τον κόσμο. Τρεις από αυτούς είναι στην Κατερίνη, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα αντίστοιχα, όντες εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι, με άλλο υπόβαθρο, διαδρομή στη ζωή κλπ. Έχουν όμως κάτι κοινό, χωρίς να το ξέρουν οι ίδιοι: Μία φορά τον χρόνο μου κάνουν την ίδια ακριβώς συζήτηση, με τις ίδιες ακριβώς ερωτήσεις, για το ίδιο ακριβώς θέμα. «Πώς είναι δυνατόν η Ρουμανία να προόδευσε και να έχει λεφτά ο μέσος Ρουμάνος;»

Επειδή τους δίνω κάθε χρόνο τις… ίδιες απαντήσεις, τις οποίες δίνω και στους δεκάδες ανθρώπους που με ρωτούν επίσης για το θέμα, νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον να σας περιγράψω έναν από τους διαλόγους αυτούς…

Θεσσαλονίκη, Πλατεία Αριστοτέλους, σε ένα καφέ ψηλά, με θέα τον Θερμαϊκό

«Μα είναι αλήθεια αυτή η φορολογία που λες στον κόσμο; Αυτό το 1%»

– «Ηλία, διαβάζω τις διαφημίσεις που βάζετε στο ίντερνετ για την ίδρυση εταιρείας στη Ρουμανία, έχω έρθει και σε ένα από τα σεμινάριά σου. Λες και γράφεις παντού ότι η φορολογία στη Ρουμανία είναι 1% επί του τζίρου, για τζίρο ως 1.000.000 Ευρώ. Είναι δυνατόν, ρε φίλε; Μήπως σου διαφεύγει κάτι;»

Η: «Είναι όπως ακριβώς το λέω, ως και 1% αν η εταιρεία σου έχει υπάλληλο, ή 3% αν δεν έχει»

– «Ναι αλλά έχω δει και τόσους Ρουμάνους που γράφουν ότι αυτό είναι ψέματα»

Η: «Σε ποια γλώσσα το γράφουν;»

– «Στα Ελληνικά, κάτω από κάποια κείμενά σου».

Η: «Συνήθως αυτοί είναι άνθρωποι ταλαιπωρημένοι από τη ζωή, που έφυγαν πριν πολλά χρόνια από τη χώρα τους, δουλεύουν στην Ελλάδα ως υπάλληλοι, δεν ξέρουν και πολλά από το επιχειρείν και δεν καταλαβαίνουν τα στοιχειώδη. Πριν λίγο καιρό μία κυρία μου έγραψε ότι κάνω λάθος, επειδή ο ΦΠΑ στη Ρουμανία είναι 19% και όχι 1%, ενώ ένας Έλληνας και ένας Ρουμάνος μαζί επέμεναν ότι ο φόρος είναι 10%. Η μεν κυρία δεν ήξερε τη διαφορά του φόρου από τον ΦΠΑ, οι δε άλλοι δύο παραστρατημένοι μπέρδευαν τον φόρο των φυσικών προσώπων με τον εταιρικό φόρο».

– «Και στην τελική είναι όντως 1%; Τι άλλο κρυφό υπάρχει;»

Η: «Κάνεις 50.000 Ευρώ τζίρο, δίνεις 500 Ευρώ και τελειώνεις. Αν δεν έχεις υπάλληλο, δίνεις 1.500 και τέλος. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο κρυφό, μόνο αν θέλεις να πάρεις μέρισμα, που έχει φόρο 5% και είναι προαιρετικό».

«Και πώς έχει το κράτος λεφτά με τόσο χαμηλή φορολογία;»

– «Και με αυτό το 1% έχει το κράτος λεφτά; Με αυτή τη χαμηλή φορολογία πώς μαζεύει χρήματα για να πληρώσει δαπάνες;»

Η: «Το 2022 θα μαζέψει περίπου το 33% του ΑΕΠ, σχεδόν 87 δις Ευρώ. Αν πάμε όμως πίσω στο 2017, όταν είχε περίπου ίδιο ΑΕΠ με την Ελλάδα, η Ρουμανία είχε εισπράξει 3 δις παραπάνω έσοδα τότε. Η χαμηλή φορολογία κάνει τον κόσμο να πληρώνει και να μην ψάχνει τρόπο να κρύψει λεφτά».

– «Όλοι πληρώνουν 1%;»

Η: «Όχι. Όσοι κάνουν τζίρο άνω του 1.000.000 Ευρώ πληρώνουν 16% επί των κερδών».

– «Γιατί το έκαναν έτσι το σύστημά τους;»

Η: «Στην Ευρώπη ο μέσος όρος κέρδους των εταιρειών είναι 3 – 6% επί του τζίρου. Έκανες τζίρο 500.000; Συνήθως τα κέρδη σου είναι 15.000 – 30.000 Ευρώ. Αντί να φορολογήσουν στο ποσό αυτό και να εισπράξουν 16%, δηλαδή 2.400 ή 4.800 Ευρώ, ζητάνε 1 επί του τζίρου, εισπράττουν 5.000 και καθαρίζουν. Έτσι ασχολούνται με τα πιο «μεγάλα» ψάρια».

Οι μισθοί και οι συντάξεις στη Ρουμανία

– «… και μου λες ότι το κράτος εκεί έχει λεφτά και πληρώνει καλούς μισθούς στο δημόσιο;»

Η: «Παλιά όχι, πλέον ναι. Οι γιατροί εισπράττουν στη Ρουμανία κατά μέσο όρο 2 – 2,5 φορές περισσότερα λεφτά από τους Έλληνες συναδέρφους τους. Για αυτό και πέρσι για πρώτη φορά μειώθηκε κατά 50% ο αριθμός αυτών που έφυγαν στο εξωτερικό. Η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων έχει επίσης μεγάλους τελικούς μισθούς, ίδιους ή μεγαλύτερους των αντίστοιχων Ελληνικών».

– «Και συντάξεις; Τι δίνουν για συντάξεις; Οι Ρουμάνοι λένε πως είναι πολύ χαμηλές»

Η: «Αλήθεια λένε, όμως υπάρχει λόγος για αυτό. Οι άνθρωποι της προηγούμενης γενιάς πλήρωσαν εισφορές με βάση την παλιά ισοτιμία του Λέι με το δολάριο (τότε). Όταν το δολάριο από 15 Λέι έφτασε… 30.000, οι οικονομίες των ανθρώπων αυτών εξανεμίστηκαν. Ουσιαστικά πληρώνονται ένα είδος «αγροτικής σύνταξης» όπως αυτή που έδινε παλιά το κράτος στην Ελλάδα σε ανθρώπους που δεν πλήρωσαν ποτέ τους ένσημα».

– «Άρα στους μισθούς είμαστε στα ίδια, ενώ στις συντάξεις είμαστε πιο ψηλά εμείς»

Η: «Σωστά, απλά θυμήσου πως και οι μισές τους περίπου συντάξεις είναι αντίστοιχες με τις Ελληνικές».

Η χαμηλή φορολογία έβγαλε τον λαό από τη φτώχεια

– «Δηλαδή αυτοί που λένε πως με τη χαμηλή φορολογία πεινάει ο κόσμος κάνουν λάθος;»

Η: «Όταν πήγα στη Ρουμανία το 2004, ένας στους είκοσι ήταν αστός ή πλούσιος, συμμετείχε στην καταναλωτική δαπάνη, είχε αξιοπρεπή δουλειά κλπ. Τώρα έχουν φτάσει να είναι 4 – 6 στους δέκα, ανάλογα με την πόλη. Ναι, υπάρχουν ακόμη φτωχοί και ταλαιπωρημένοι, όμως ο αριθμός τους έχει μειωθεί πάρα πολύ και θα συνεχίσει να μειώνεται. Η χαμηλή φορολογία βγάζει τον κόσμο από τη φτώχεια».

– «Πώς το πετυχαίνει αυτό; Δεν είναι πιο δίκαιο να πληρώνουν πολλά οι πλούσιοι;»

για τη συνέχεια iliaspapageorgiadis

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube