Weather Icon
Εξωτερική Πολιτική 16 Ιανουαρίου 2022

Διπλωματικές πηγές: Πάγια θέση της Ελλάδας το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια

Διπλωματικές πηγές: Πάγια θέση της Ελλάδας το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια

Διπλωματικές πηγές τονίζουν ξεκάθαρα: Δικαίωμά μας τα 12 ναυτικά μίλια

Τι σχολιάζουν διπλωματικές πηγές στα τουρκικά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «υπαναχώρηση της Ελλάδας» στο θέμα των 12 ναυτικών μιλίων, με αφορμή δηλώσεις του  πρώην υφυπουργού Εξωτερικών Χρήστου Ροζάκη

Πάγια θέση της Ελλάδας ήταν και παραμένει το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπεται ρητώς από το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), αναφέρουν διπλωματικές πηγές με αφορμή τουρκικά δημοσιεύματα που «πιάστηκαν» από δηλώσεις του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών Χρήστου Ροζάκη και «ανακάλυψαν» την «παραίτηση της Ελλάδας από την αξίωση για 12 μίλια στα χωρικά ύδατα».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha τις προηγούμενες μέρες, ο Χρήστος Ροζάκης ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα δέχεται «ίσως» τα 10 ναυτικά μίλα ως αιγιαλίτιδα ζώνη.

«Η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι μπορεί για να αναθερμάνει τον διάλογο με την Τουρκία» δήλωσε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Χρήστος Ροζάκης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.9 Alpha, ο κ. Ροζάκης αποκάλυψε ότι η ελληνική πλευρά έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών της με την Τουρκία, για αναθέρμανση του διαλόγου με την Τουρκία, καταθέτοντας εποικοδομητικές προτάσεις, όπως η αποδοχή επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 10 ναυτικά μίλια και όχι στα 12, όπως δίνει το δικαίωμα το Δίκαιο της Θάλασσας.

Όπως ανέφερε, οι διερευνητικές επαφές έχουν ως βασικό αντικείμενο διαπραγμάτευσης το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης, προκειμένου να μπορεί να προχωρήσει η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

«Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει εποικοδομητικές προτάσεις που περιλαμβάνουν μέχρι και επέκταση των χωρικών υδάτων στα 10 ναυτικά μίλια, όμως η τουρκική πλευρά επιμένει σταθερά και προκλητικά να μην ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμα μας για επέκταση των χωρικών ακόμη και στην ηπειρωτική Ελλάδα».

ahaber_ydata

Με αφορμή τις δηλώσεις αυτές, το Σάββατο τα τουρκικά μέσα έκαναν λόγο για «υποχώρηση της Ελλάδας». Συγκεκριμένα, το A Haber ανέφερε: 

«Η Ελλάδα παραιτήθηκε από την αξίωση για 12 μίλια χωρικών υδάτων» και συνέχισε «Η Ελλάδα υπαναχώρησε από το αίτημά της για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια. Ο ισχυρισμός έγινε από τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Χρήστο Ροζάκη. Ο Ροζάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα είχε αποδεχθεί τη φόρμουλα των 10 μιλίων, παραιτούμενη από το αίτημα των 12 μιλίων»

Ανάλογο δημοσίευμα υπήρχε και στο τουρκικό Star με τίτλο:

«Η Ελλάδα παραιτήθηκε από το αίτημά της για επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 μίλια».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube