Weather Icon

Μπλόκο οικολόγων στην έρευνα για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη

Μπλόκο οικολόγων στην έρευνα για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη

Τρεις οργανώσεις έχουν καταφέρει από το 2019 να μπλοκάρουν κάθε απόπειρα έρευνας στις δύο περιοχές που ανέλαβε η κοινοπραξία ExxonMobil-Total-ΕΛ.ΠΕ. Τι ακολουθεί.

Στην προσφυγή τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας οφείλεται η αναβολή από την κοινοπραξία ExxonMobil-Total-ΕΛ.ΠΕ. των σεισμικών ερευνών για τα δυνητικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης.

Επί της ουσίας, οι, WWF Ελλάς, Greenpeace και Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» έχουν καταφέρει από το 2019 να «μπλοκάρουν» κάθε απόπειρα έρευνας στις δύο περιοχές που ανέλαβε η κοινοπραξία, Νοτιοδυτικά και Δυτικά της Κρήτης.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, οι τρεις οργανώσεις είχαν καταθέσει τον Απρίλιο του 2019 Διοικητική Προσφυγή (σ.σ. Αίτηση Θεραπείας) στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατά της περιβαλλοντικής έγκρισης για το πρόγραμμα εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Κρήτη. Δύο μήνες μετά, τον Ιούνιο του 2019, κατέθεσαν στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ Αίτηση Ακύρωσης της υπουργικής απόφασης, με την οποία εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το ίδιο πρόγραμμα.

Η Αίτηση Ακύρωσης επρόκειτο αρχικά να συζητηθεί στις 7 Οκτωβρίου 2020. Αναβλήθηκε συνολικά τρεις φορές (και στις 4/11/2020 και στις 6/10/2021) και τώρα έχει οριστεί να εκδικαστεί στις 2 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι αναβολές αποδίδονται σε τυπικούς λόγους του ανώτατου δικαστηρίου.

Οι λόγοι ακύρωσης που προβάλλουν, μεταξύ άλλων, οι τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις αφορούν στο ανεπαρκές σύστημα παρακολούθησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη θαλάσσια βιοποικιλότητα από τις σεισμικές έρευνες, καθώς και στην ελλιπή εξέταση από τις αρχές σχεδιασμού και αδειοδότησης εναλλακτικών λύσεων, ικανών να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών.

Η εκκρεμότητα αυτή, όπως επισήμαναν καλά πληροφορημένες πηγές, δεν επιτρέπει στην κοινοπραξία ExxonMobil-Total-ΕΛ.ΠΕ. να ανταποκριθεί στις συμβατικές υποχρεώσεις της, δεδομένου ότι παραμένει έωλη η απόφαση του ΣτΕ. Με βάση τις δύο συμβάσεις μίσθωσης για τα αντίστοιχα οικόπεδα της Κρήτης, που κυρώθηκαν με νόμο από την ελληνική Βουλή, το 2019, είναι υποχρεωμένη να πραγματοποιήσει τις σεισμικές έρευνες μέσα στα πρώτα έξι χρόνια από τότε που ανέλαβε τις παραχωρήσεις.

Πρόκειται, όπως λένε γνωρίζοντες, για ξένες εταιρείες-μεγαθήρια (με operator της κοινοπραξίας την Total), που δεν θα ήταν πρόθυμες να αναλάβουν ένα τέτοιο ρίσκο. Αυτός είναι, συνεπώς, ο πραγματικός λόγος που αναβάλλονται διαρκώς οι ημερομηνίες των σεισμικών ερευνών. Αρχικά είχαν προγραμματιστεί να γίνουν τον χειμώνα 2020-2021, πήραν αναβολή για τον χειμώνα 2021-2022 και τώρα πάνε για τον χειμώνα 2022-2023. Αυτού του είδους οι έρευνες επιλέγεται να γίνονται στο διάστημα από τα τέλη Νοεμβρίου έως τις αρχές Απριλίου, για να μη διαταραχτεί ο πολλαπλασιασμός των θηλαστικών, που ενδημούν στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Παρά τις αναβολές των ερευνών, η κοινοπραξία, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, έχει καταθέσει στις αρμόδιες αδειοδοτικές υπηρεσίες του ΥΠΕΝ περιβαλλοντική μελέτη, βάσει της ΣΜΠΕ, η οποία, μάλιστα έχει εγκριθεί. Συνεπώς, εάν εκδικαστεί στις 2 Φεβρουαρίου η υπόθεση στο ΣτΕ και η απόφαση εκδοθεί χωρίς καθυστέρηση, εφόσον είναι απορριπτική για τις αιτιάσεις των τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων, εκτιμάται ότι θα μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος, ώστε οι σεισμικές έρευνες να δρομολογηθούν από φέτος το φθινόπωρο.

για τη συνέχεια Euro2Day

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube