Ας φωνασκούν οι εταίροι μας…
Η Κύπρος, το μεταναστευτικό και η Ε.Ε.
Οι Τούρκοι υιοθετούν στην πράξη τη θεωρία του ξίφους. Όταν κατακτούν μία περιοχή είτε αναγκάζουν τους γηγενείς πληθυσμούς να αλλαξοπιστήσουν και να γίνουν Τούρκοι είτε τους εξολοθρεύουν είτε προχωρούν σε εποικισμό. Στη δική μας περίπτωση, τα έκαναν όλα. Και συνεχίζουν. Αφού κατέλαβαν και εποίκισαν το βόρειο τμήμα της Κύπρου, τώρα υιοθετούν την πολιτική ενός οιονεί εποικισμού στέλνοντας παράτυπους μετανάστες και πολιτικούς πρόσφυγες στις ελεύθερες περιοχές. Για να προκαλέσουν κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά προβλήματα. Και για να έλθουν, στο τέλος, να μας κατηγορήσουν για ρατσισμό και σοβινιστικό εθνικισμό.
Η αλήθεια είναι ότι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα επιβίωσης. Και ότι τελούμε εν αμύνη. Διότι, η Άγκυρα μετατρέπει ένα καθαρά ανθρωπιστικό ζήτημα, όπως είναι αυτό των ταλαιπωρημένων προσφύγων από εμπόλεμες ζώνες ή από περιοχές που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, σε εργαλείο πολιτικό. Και έτσι πρέπει να το εμφανίζουμε στην ΕΕ, ως κράτος που τελεί υπό κατοχήν και απειλείται καθημερινά. Ως Έλληνες, δε, είναι αποδεδειγμένη η φιλοξενία μας από αρχαιοτάτων χρόνων.
Ακόμη και τώρα, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, συνεχίζουμε να δείχνουμε την ανθρωπιά μας. Την τελευταία πενταετία η ΕΕ έχει συνεισφέρει στην Κύπρο για το μεταναστευτικό το ποσό των 114 εκ. ευρώ και οι Κύπριοι πολίτες έδωσαν μέσω του προϋπολογισμού 178 εκ. ευρώ. Για το τρέχον έτος, το ποσό αυξήθηκε συγκριτικά με πέρυσι από 45 σε 75 εκ. ευρώ. Είμαστε, λοιπόν, μια γενναιόδωρη και πολιτισμένη κοινωνία, η οποία όμως δεν αντέχει πια τα κύματα του μεταναστευτικού.
Εφόσον δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας και εφόσον δημιουργούνται απειλές κοινωνικής συνοχής, γίνεται αντιληπτό και στους ίδιους τους «ξένους» ότι ο παράδεισος της Κύπρου εξελίσσεται σε εφιάλτη. Και γι’ αυτούς και για μας. Συνεπώς, πρέπει να προστατευτούμε αμφότεροι.
Επειδή, λοιπόν, υπάρχουν Διεθνείς Συνθήκες και δη συμφωνίες της ΕΕ, το λογικότερο θα ήταν να ισχύσει στην πράξη η αρχή της αναλογικότητας και της επαναπροώθησης από τις χώρες πρώτης εισόδου. Όμως, με την Τουρκία έχουμε πρόβλημα. Διότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Ως εκ τούτου, δεν εφαρμόζει τις συμφωνίες που υπέγραψε με τις Βρυξέλλες.
Ενόσω η Άγκυρα μάς κτυπά πάνω και κάτω από τη μέση, οφείλουμε να κλείσουμε τις τρύπες στη γραμμή αντιπαράταξης. Και να καταστήσουμε σαφές εντός της ΕΕ ότι αντιμετωπίζουμε θέμα επιβίωσης και ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή, εκτός από την άσκηση βέτο επί των ζητημάτων που αφορούν στην Τουρκία.
Και ας φωνασκούν οι εταίροι μας. Εκτός και αν έχουν να προτείνουν άλλη λύση.
Εάν, όμως, η Άγκυρα δεν αλλάξει πολιτική και αν οι εταίροι μας συνεχίσουν να μην αντιλαμβάνονται το πρόβλημά μας, υπάρχει -όπως δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής- η πιθανότητα να ανοίξουν οι πύλες της Κύπρου για να μετακινηθούν παράτυποι μετανάστες και πολιτικοί πρόσφυγες προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Φτάνει να έχει και τα επιχειρήματα και τη σύνεση και τους τρόπους να το πράξει.
Εκεί, άλλωστε, θα έχουν καλύτερες ευκαιρίες και προοπτικές επιτυχίας. Συνεπώς, δεν πρόκειται ούτε για ρατσιστική ούτε για απάνθρωπη δράση. Το αντίθετο. Θα είναι και για το δικό τους καλό και για το δικό μας. Οι εταίροι μας και κυρίως οι βόρειοι, καθώς και οι ηγέτιδες χώρες της ΕΕ μπορούν να αντέξουν. Εμείς, όχι. Εμείς πνιγόμαστε. Εκτός και αν εφαρμοστεί η αρχή της αλληλεγγύης. Εκτός και αν -όπως είπε ο Ν. Νουρής- αποδεχθεί, και δη οικειοθελώς, κάθε εταίρος μας τη μετεγκατάσταση 200 με 300 παράτυπων μεταναστών ή αιτητών ασύλου από την Κύπρο στην επικράτειά του. Με τον τρόπο αυτό, τόνισε, μπορούμε να αναπνεύσουμε.
Μακάρι, αλλά οι Βρυξέλλες και οι εταίροι μας δεν μας έχουν συνηθίσει ούτε στην πολιτική της αλληλεγγύης, αλλά ούτε και στον ρόλο του από μηχανής θεού. Συμφέροντα…
Σημερινή