Weather Icon
Ενεργειακά-Αγωγοί 29 Ιανουαρίου 2022

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό: Ξεμπλοκάρετε τις επενδύσεις στους υδρογονάνθρακες

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό: Ξεμπλοκάρετε τις επενδύσεις στους υδρογονάνθρακες

Παρέμβαση στον Πρωθυπουργό για το ξεπάγωμα των επενδύσεων στους υδρογονάνθρακες

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Το τελευταίο διάστημα οι εξελίξεις γύρω από την αγορά της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στη χώρα μας κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι, καθώς οι εταιρείες που έχουν εμπλακεί στη διαδικασία των ελληνικών ερευνών εμφανίζονται να έχουν αποθαρρυνθεί από την ανύπαρκτη πρόοδο και τη μάλλον αρνητική αντιμετώπιση από πλευράς πολιτείας.

Με αφορμή το αρνητικό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί στην ελληνική αγορά των υδρογονανθράκων, μια ομάδα 47 νέων στελεχών, που εξειδικεύονται στον τομέα και απασχολούνται σε θέσεις ευθύνης μεγάλων εταιρειών, οργανισμών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό, απηύθυνε πρόσφατα ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με κοινοποίηση στον υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Σκρέκα, τον υπουργό ανάπτυξης και επενδύσεων Α. Γεωργιάδη και το διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΔΕΥ Α. Στεφάτο, σε μια προσπάθεια να υπάρξει ανακίνηση του ενδιαφέροντος για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στη χώρα μας.

Πρόκειται για μια ομάδα νέων επιστημόνων, με σημαντική επαγγελματική εμπειρία καθώς κάποιοι εξ αυτών εργάζονται σε μεγάλες διεθνείς εταιρείες και οργανισμούς πετρελαίου στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα την επιστολή υπογράφουν ερευνητές και σπουδαστές ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, οι οποίοι στράφηκαν στην αγορά των υδρογοναθράκων, έχοντας γίνει αποδέκτες των εξαγγελιών και των αποφάσεων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 2012 για ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς υδρογονανθράκων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επιστολή “Το όραμα για παραγωγή πετρελαίου στη δυτική Ελλάδα, η ίδρυση τριών συναφών μεταπτυχιακών προγραμμάτων και η προσέλκυση μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών αποτέλεσε για εμάς την υπόσχεση του κράτους, ότι στο εγγύς μέλλον θα υπάρξουν μεγάλες ανάγκες για ανθρώπινο δυναμικό με τη συγκεκριμένη εξειδίκευση”.

Ωστόσο όπως αναφέρει η ανοιχτή επιστολή τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον από τις ελληνικές κυβερνήσεις βαίνει σταθερά μειούμενο και μετά το πάγωμα των νέων αδειδοτήσεων το 2015 φτάσαμε στο σήμερα και στις πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι η Ελλάδα δε θα γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και αερίου, που μεταφράζονται ως αδιαφορία, αν όχι αποστροφή προς τις επενδύσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων στην χώρα.

” Για εμάς” υπογραμμίζει η επιστολή “η ανάπτυξη της βιομηχανίας στην Ελλάδα κρίνεται επιβεβλημένη τόσο για τα πλεονεκτήματά της, όσο και για ηθικούς λόγους. Τα οφέλη αυτών των επενδύσεων για τη χώρα είναι μεγάλα και αδιαμφισβήτητα. Τα έσοδα για το κράτος, ο αντίκτυπος στο εμπορικό ισοζύγιο, οι νέες θέσεις εργασίας, η ενεργειακή ασφάλεια και η σημασία του αερίου ως καυσίμου για την ενεργειακή μετάβαση είναι αυτά τα οποία ειδήμονες έχουν ήδη παρουσιάσει στο δημόσιο διάλογο. Πέραν αυτών, η ανάπτυξη της βιομηχανίας αυτής θα φέρει τεχνογνωσία απαραίτητη και για άλλους παρεμφερείς κλάδους όπως της γεωθερμίας και του CCUS (δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα)· θα αναπτυχθούν σχέσεις με ενεργειακούς κολοσσούς που είναι και οι μεγαλύτεροι επενδυτές παγκοσμίως στην ενεργειακή μετάβαση· θα υπάρξουν εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιηθούν για αποθήκευση αερίου, ενώ τέλος θα αποκτήσουμε πρόσβαση στο υπέδαφός μας, το οποίο δίνει δυνατότητες για ανάπτυξη και άλλων βιομηχανιών (π.χ. παραγωγή ουρανίου, λιθίου κ.α.)”.

Ταυτόχρονα, οι νέοι επιστήμονες στέκονται και στην ηθική πλευρά της ανάπτυξης της βιομηχανίας, καθώς τα επαγγέλματα έρευνας και εξόρυξης απαιτούν πολύ υψηλή εξειδίκευση και η απουσία της σχετικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, καθιστά επιβεβλημένη την εργασία στο εξωτερικό, προσθέτοντας περισσότερους νέους στο brain drain. “Η ηθική πλευρά του πράγματος για εμάς, αλλά και για κάθε νέο που ακολουθεί ένα από τα σχετικά μεταπτυχιακά προγράμματα των ελληνικών πανεπιστημίων είναι πως το κράτος με τις αποφάσεις που έχει λάβει, έχει δώσει την υπόσχεσή του ότι θα προωθήσει την ανάπτυξη της βιομηχανίας αυτής. Αν το κράτος έχει συνέχεια και πολλώ δε μάλλον όταν μιλάμε για τα ίδια πρόσωπα και κόμματα, πιστεύουμε ότι οι εκατοντάδες αυτές υποσχέσεις, που και αυτό το ακαδημαϊκό έτος δόθηκαν, θα πρέπει να εκπληρωθούν” τονίζει η επιστολή.

Οι 47 υπογράφοντες την επιστολή, ζητούν από τον πρωθυπουργό να αντιμετωπίσει τη βιομηχανία έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων όπως όλες τις άλλες βιομηχανίες και επενδύσεις στη χώρα: “· δεν επιθυμούμε να γίνουν εκπτώσεις στα περιβαλλοντικά κριτήρια· δε ζητάμε να σταματήσουν οι επενδύσεις σε ηλεκτροκίνηση και ΑΠΕ· δεν αιτούμαστε την επιδότηση κανενός επενδυτικού πλάνου. Ζητάμε από εσάς να “ξεμπλοκάρετε” τις επενδύσεις που καθυστερούν όπως κάνατε με το Ελληνικό, να απλοποιήσετε τις διαδικασίες αδειών και να προστατέψετε τις επενδύσεις από αυθαιρεσίες όπως κάνατε με την Ελληνικός Χρυσός και να εμπνεύσετε τους επενδυτές να προχωρήσουν όπως κάνατε με τα κέντρα των Pfizer και Microsoft. Ζητάμε μόνο να αντιμετωπίσετε τη βιομηχανία έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων και τις μεγάλες επενδύσεις που αυτή θα φέρει, όπως όλες τις άλλες βιομηχανίες” τονίζει η επιστολή.

Εν κατακλείδι η επιστολή αναφέρεται στον παράγοντα πολιτικό κόστος: “Πιστεύουμε και κατανοούμε ότι η, μεταφρασμένη από εμάς, αποστροφή της κυβέρνησης στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων προέρχεται από το πολιτικό κόστος που έχει κάθε τέτοιου τύπου επένδυση. Θέλουμε να τονίσουμε ότι, όπως πάντοτε, εκτός από εκείνους που μάχονται ενάντια σε καθετί, είμαστε και εμείς που εργαζόμαστε. Εμείς που με ενθουσιασμό γι’αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα βιομηχανία, αλλά και βλέποντας τις μελλοντικές ανάγκες της χώρας, αποφασίσαμε να σπουδάσουμε, να εξειδικευτούμε και να δουλέψουμε στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων. Αυτή η ομάδα, σας ζητά να της δώσετε τη δυνατότητα να επιστρέψει στην πατρίδα και να συνεισφέρει στην ανάπτυξη ενός πολλά υποσχόμενου πρωτογενή τομέα που θα τη βοηθήσει κι αυτός να ακμάσει” καταλήγει η επιστολή.

Δείτε την επιστολή στον πρωθυπουργό ΕΔΩ

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube