Weather Icon
Γαλλία , Εθνική Άμυνα , Κατάρ , Τουρκία 25 Δεκεμβρίου 2021

Τούρκοι πιλότοι στο Κατάρ για αδυναμίες-δυνατότητες των Rafale

Τούρκοι πιλότοι στο Κατάρ για αδυναμίες-δυνατότητες των Rafale

Η Τουρκία στέλνει πιλότους στο Κατάρ για να μάθουν τις δυνατότητες και τις αδυναμίες των νέων μαχητικών Rafale της Ελλάδας

Η Τουρκία δεν έχει υπολογίσει ότι για την ανάπτυξη αεροσκαφών Rafale σε τρίτες χώρες και την εκπαίδευση πιλότων θα απαιτηθεί άδεια από τη Γαλλία

Οι πιλότοι της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πρόκειται να εκπαιδευτούν με τα γαλλικής κατασκευής αεροσκάφη Rafale του Κατάρ προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τον Ελληνικό Στρατό, ο οποίος αύξησε τις επιχειρησιακές δυνατότητές του από αέρος με προσφάτως αποκτηθέντα μαχητικά Rafale.

Σύμφωνα με έγγραφα που ελήφθησαν από τουρκική κοινοβουλευτική επιτροπή, ένας από τους λόγους που η Τουρκία συνήψε συμφωνία στρατιωτικής εκπαίδευσης με το Κατάρ ήταν η εξοικείωση των πιλότων της με τις δυνατότητες του μαχητικού αεροσκάφους Rafale σε μια προσπάθεια να γίνει αντιληπτή η απειλή που συνιστά η ελληνική Πολεμική Αεροπορία στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Η στρατιωτική συμφωνία, που υπεγράφη από τους αρχηγούς των επιτελείων και των δύο χωρών τον Μάρτιο του 2021 επιτρέπει την προσωρινή ανάπτυξη έως και 36 στρατιωτικών αεροσκαφών του Κατάρ.

«Μπορούμε να πούμε ότι ένας από τους λόγους για τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ είναι ότι το Κατάρ θα φέρει και θα αναπτύξει αυτά τα αεροσκάφη Rafale, τα οποία αγόρασε από τη Γαλλία, στην Τουρκία» εξήγησε ο βουλευτής Gülüstan Kiliç Koçyiğit.

«Η Ελλάδα θέλει να μας προκαλέσει τόσο αγοράζοντας αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία», πρόσθεσε.

Σημειωτέον, ο Koçyiğit προέτρεψε μια διπλωματική προσέγγιση για τη διευθέτηση διαφορών, αντί για την επίτευξη στρατιωτικών συμφωνιών με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ.

«Δεν θα φέρουμε τα γαλλικά αεροπλάνα που χρησιμοποιεί το Κατάρ στο έδαφός μας, αλλά μάλλον θα λάβουμε εκπαίδευση», είπε.

Η Τουρκία, ωστόσο, δεν έχει υπολογίσει ότι για την ανάπτυξη αεροσκαφών Rafale σε τρίτες χώρες και την εκπαίδευση πιλότων θα απαιτηθεί άδεια από τη Γαλλία.

Σε μια παρόμοια περίπτωση το 2017, οι ΗΠΑ απέρριψαν μια τουρκική πρόταση να χρησιμοποιηθούν Πακιστανοί πιλότοι για την εκπαίδευση Τούρκων πιλότων σε μαχητικά αεροσκάφη F-16, γεγονός που προκάλεσε τρομακτική έλλειψη στις τάξεις της πολεμικής της αεροπορίας.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube