Weather Icon
Τουρκία 22 Δεκεμβρίου 2021

Τουρκία: Η λίρα διατηρεί τα κέρδη- «Το σχέδιο πέτυχε», λέει ο Ερντογάν

Τουρκία: Η λίρα διατηρεί τα κέρδη- «Το σχέδιο πέτυχε», λέει ο Ερντογάν

Η λίτρα «έτρεξε» ανοδικά την Τρίτη, καταγράφοντας άνοδο άνω του 40% και αντιστρέφοντας μέρος της βουτιάς στο ιστορικό χαμηλό των 18,36 λιρών ανά δολάριο

Διατήρησε τα κέρδη της η τουρκική λίρα, μετά από δύο ημέρες έντονων διακυμάνσεων που ακολούθησε τις ανακοινώσεις του προέδρου της χώρας για σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην «αποδολαριοποίηση» των αποταμιεύσεων.

Την Τετάρτη το τουρκικό νόμισμα διαπραγματευόταν στις 12,51 λίρες ανά δολάριο, ενώ κατά την προηγούμενη συνεδρίαση η ισοτιμία κυμάνθηκε γύρω στις 12 λίρες ανά δολάριο.

Η λίτρα «έτρεξε» ανοδικά της Τρίτη, καταγράφοντας άνοδο άνω του 40% και αντιστρέφοντας μέρος της βουτιάς στο ιστορικό χαμηλό των 18,36 λιρών ανά δολάριο, που καταγράφηκε την προηγούμενη ημέρα. Η Δευτέρα σηματοδότησε την πιο ασταθή μέρα για το τουρκικό νόμισμα από τη δεκαετία του 1990, σύμφωνα με τη Refinitiv.

Το μάζεμα των απωλειών πυροδότησε ένα σχέδιο του προέδρους της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σύρει τους καταθέτες μακριά από το δολάριο και τον χρυσό, αποζημιώνοντάς τους για τις απώλειες συναλλαγματικών ισοτιμιών, εάν διατηρούν τα χρήματά τους σε λίρες.

Υπό την πίεση του Ερντογάν, ο οποίος είναι «εχθρός» των υψηλών επιτοκίων, η κεντρική τράπεζα της χώρας προχώρησε σε διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων τους τελευταίους μήνες παρά τον διψήφιο πληθωρισμό.

Ερντογάν: Η Τουρκία απέτρεψε τα κερδοσκοπικά παιχνίδια 

Σε νέες τους δηλώσεις την Τετάρτη, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία απέτρεψε τα κερδοσκοπικά οικονομικά παιχνίδια από ξένες και εγχώριες δυνάμεις, αφού η λίρα ανέκαμψε επιθετικά από τα χαμηλά επίπεδα.

Μιλώντας στους βουλευτές του στο ΑΚΡ, είπε ότι το σχέδιο που ανακοίνωσε τη Δευτέρα για την προστασία των καταθέσεων σε λίρες πέτυχε αυτόν τον στόχο. Ο τούρκος πρόεδρος επανέλαβε επίσης ότι δεν θα αφήσει τους Τούρκους να συντριβούν από τα επιτόκια και τον πληθωρισμό, διαβεβαιώνοντας ότι η Τουρκία θα βγει νικήτρια από αυτή την οικονομική μάχη.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube