Weather Icon
Τουρκία 23 Δεκεμβρίου 2021

Τουρκία: Η αντιπολίτευση καταγγέλλει κερδοσκοπικά παιχνίδια με τη λίρα

Τουρκία: Η αντιπολίτευση καταγγέλλει κερδοσκοπικά παιχνίδια με τη λίρα

Αντιπολίτευση στην Τουρκία: Κάποιοι γνώριζαν και κέρδισαν από τα “παιχνίδια” με τη λίρα

Ένα τηλεοπτικό διαφημιστικό σποτ που κυκλοφόρησε η τουρκική κρατική δανείστρια Halkbank, το αμέσως επόμενο πρωί από την ανακοίνωση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα για σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον περιορισμό της υποτίμησης της λίρας έθεσε ερωτήματα σχετικά με πιθανότητα κερδοσκοπίας, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Το οικονομικό σχέδιο, το οποίο ορίζει ότι το δημόσιο ταμείο της χώρας θα αναπληρώσει τις απώλειες των κατόχων καταθέσεων σε λίρες εάν η πτώση της λίρας έναντι των σκληρών νομισμάτων υπερβεί τα τραπεζικά επιτόκια, στοχεύει να πείσει τους ανθρώπους που έχουν καταθέσεις σε ξένα νομίσματα να στραφούν στη λίρα, βοηθώντας το τουρκικό νόμισμα περιορίζει τις απώλειες.

Η λίρα σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δεκαετιών, μετά την ανακοίνωση του Ερντογάν, ανακάμπτοντας έως και 20%, από το 18,41 έναντι του δολαρίου, την ίδια ημέρα.

Το διαφημιστικό σποτ που κυκλοφόρησε η Halkbank λίγο μετά την ανακοίνωση του νέου οικονομικού μοντέλου του Ερντογάν προέτρεπε τον κόσμο να διατηρεί καταθέσεις σε λίρες για να υποστηρίξει το σχέδιο του προέδρου: “Το πιο θεμελιώδες καθήκον μας είναι να μετατρέψουμε κάθε γρόσι (kuruş) της τουρκικής λίρας που ο λαός μας επενδύει στην τράπεζά μας σε τεράστια υποστήριξη για μια παραγωγική Τουρκία. Να είστε χαρούμενοι για εμάς! Με την τουρκική λίρα, το σύμβολο της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας μας, ο λαός μας κερδίζει, η χώρα μας μεγαλώνει!”, λέει το διαφημιστικό.

Ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης είπε σε κοινοβουλευτική ερώτηση που τέθηκε προς τον υπουργό Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι ότι το διαφημιστικό σποτ, το οποίο έδειχνε ότι κάποιοι γνώριζαν για τα σχέδια της κυβέρνησης να περιορίσει την υποτίμηση της λίρας εκ των προτέρων, ενίσχυσε τους ισχυρισμούς ότι μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων ασχολούνταν με κερδοσκοπία: “Ενώ η λίρα ήταν στο 18 έναντι του δολαρίου και 20 έναντι του ευρώ λίγο πριν από τις 20 Δεκεμβρίου 2021 [Δευτέρα], έπεσε στις 12 έναντι του δολαρίου και στις 15 έναντι του ευρώ την επόμενη μέρα. Εφόσον αυτή η διαφήμιση γυρίστηκε πολύ πριν από αυτό, ποιος ήξερε ότι η ισοτιμία θα έπεφτε ξαφνικά [τη Δευτέρα]; Έχουν εξεταστεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί αυτών των ανθρώπων;”, ρώτησε ο Αλπάι Άντμεν, βουλευτής από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Ποιοι είναι αυτοί που αγόρασαν τουρκικές λίρες επιδιδόμενοι σε κερδοσκοπία που σχετίζεται με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και έθεσαν την ευθύνη της πληρωμής των τόκων της στους πολίτες [φορολογούμενους που χρηματοδοτούν το δημόσιο ταμείο] μέσω του νέου συστήματος καταθέσεων;” πρόσθεσε.

Ο βουλευτής ρώτησε επίσης “Πότε γυρίστηκε αυτή η διαφήμιση; Πότε πάρθηκε η απόφαση να γυριστεί; Ποιος διέταξε να γυριστεί αυτή η διαφήμιση;”

Πέτρος Κράνιας

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube