Weather Icon
Τουρκία 30 Δεκεμβρίου 2021

Τουρκία: Διεθνής εξευτελισμός του Νεμπάτ μετά τα σχόλια για την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ

Τουρκία: Διεθνής εξευτελισμός του Νεμπάτ μετά τα σχόλια για την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από ακαδημαϊκούς και οικονομολόγους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού είπε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν ήταν ανεξάρτητη, αλλά «διοικείται από πλούσιες οικογένειες».

Ο Νουρεντίν Νεμπάτ, που διορίστηκε από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 2 Δεκεμβρίου, προέβη στα σχόλια αυτά κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης στο CNN Türk αργά την Τετάρτη.

«Η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών δεν ανήκει στο κοινό. Είναι στα χέρια πέντε οικογενειών», είπε.

«Αυτό είναι τρελό και ντροπιαστικό για την Τουρκία. Η Τουρκία χρειάζεται επαγγελματίες σε βασικές θέσεις», δήλωσε στο Twitter ο Τιμ Ας, στρατηγικός σύμβουλος στην BlueBay Asset Management στο Λονδίνο. «Πώς μπορεί ο υπουργός Οικονομικών μιας χώρας του G20 να λέει τέτοιες ανοησίες

Στη συνέντευξη, ο υπουργός υπερασπιζόταν την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, η οποία μείωσε τα επιτόκια κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στο 14% από τον Σεπτέμβριο, παρά την επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Επενδυτές, οικονομολόγοι και η αντιπολίτευση επέκριναν την τράπεζα για τη μείωση των επιτοκίων κατόπιν εντολής του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν τον πληθωρισμό.

«Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η εξωπραγματική, παράλογη και γελοία θεωρία συνωμοσίας εκφράστηκε σοβαρά από κυβερνητικό αξιωματούχο σε τηλεοπτική εκπομπή», είπε ο Ιμπραήμ Τουράν, ακαδημαϊκός και πρώην αναπληρωτής επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας. «Δείτε το κάπως έτσι: είναι σαν να διορίζουν ως επικεφαλής της NASA έναν άνθρωπο που λέει ότι η Γη είναι επίπεδη. Τι θα πούμε για την οικονομική πολιτική μετά από αυτό;»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέλυσε τρεις διοικητές κεντρικών τραπεζών και αντικατέστησε τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής από τότε που απέκτησε τεράστιες νέες προεδρικές εξουσίες το 2018. Νωρίτερα τον Δεκέμβριο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η κυβέρνησή του υποστήριζε χαμηλότερα επιτόκια επειδή το υπαγόρευσε η ισλαμική διδασκαλία.

«Δημόσια επίδειξη ρατσισμού και αντισημιτισμού από τον υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας – έτσι σκέφτεται και μιλάει η συντριπτική πλειοψηφία των ισλαμιστών πολιτικών της Τουρκίας, κυρίως κατ’ ιδίαν, αλλά σε αυτήν την περίπτωση, στη δημόσια τηλεόραση», δήλωσε ο Σίναν Σίντι, αναπληρωτής καθηγητής σπουδών ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών. «Πώς και γιατί; Δεν υπάρχουν επιπτώσεις ή συνέπειες.»

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube