Weather Icon
Τουρκία 21 Δεκεμβρίου 2021

Τουρκία: Άνοδος 15% για τη λίρα- Έχουν τελειώσει τα χειρότερα;

Τουρκία: Άνοδος 15% για τη λίρα- Έχουν τελειώσει τα χειρότερα;

Η τουρκική λίρα συνέχισε να «μαζεύει» κέρδη σημειώνοντας άνοδο πάνω από 15% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των μέτρων για «αποδολαριοποίηση» των αποταμιεύσεων

Το τουρκικό νόμισμα διαπραγματευόταν το πρωί της Τρίτης 15,1% υψηλότερα, με την ισοτιμία να φτάνει στις 11,3165 λίρες ανά δολάριο και τη λίρα να «σβήνει» μερικές από τις απώλειες του 2021.

Νωρίς τη Δευτέρα «είχε βουτήξει» στο χαμηλό ιστορικό των 18,3633 λιρών ανά δολάριο, μετά τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «δεν υπάρχει επιστροφή» από την «ανορθόδοξη» πολιτική του που προβλέπει μειώσεις επιτοκίων παρά τον πληθωρισμό που «τρέχει» και την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των Τούρκων λόγω των ανατιμήσεων και αδυναμίας του νομίσματος. 

Αργότερα τη Δευτέρα, και μετά την ανακοίνωση του σχεδίου διάσωσης τη λίρας, ανέκαμψε στις 12,2756 λίρες ανά δολάριο, κλείνοντας μάλιστα τη συνεδρίαση ενισχυμένη πάνω από 20%. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ράλι από το 1983, σύμφωνα με το Bloomberg. 

Η λίρα έχει χάσει περίπου το ήμισυ της αξίας της από τον Σεπτέμβριο, με την πτώση να ενισχύεται αφότου ο Ερντογάν παρουσίασε τον περασμένο μήνα ένα οικονομικό μοντέλο που βασίζεται σε χαμηλότερο κόστος δανεισμού και φθηνότερο νόμισμα. Όπως είπε, το Ισλάμ απαιτεί χαμηλότερα ποσοστά.

Αναλυτικότερα, η λίρα ενισχύθηκε μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου της Τουρκίας, ο οποίος παρουσίασε σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην αποτροπή της «δολαριοποίησης» των αποταμιεύσεων των τουρκικών νοικοκυριών και την ενθάρρυνση της εξοικονόμησης σε λίρες, χωρίς ωστόσο να κάνει πίσω στην πολιτική μείωσης των επιτοκίων. Ανάμεσα στα μέτρα είναι ένα νέο πρόγραμμα για την προστασία των αποταμιεύσεων από τις διακυμάνσεις της λίρας. Η κυβέρνηση θα αναπληρώσει τις απώλειες που υπέστησαν οι κάτοχοι καταθέσεων σε λίρες εάν οι μειώσεις της έναντι των «σκληρών» νομισμάτων υπερβούν τα επιτόκια που υπόσχονται οι τράπεζες, είπε ο Ερντογάν.

Τα νέα μέτρα της τουρκικής κυβέρνησης αποσκοπούν στον μετριασμό της ζήτησης των επενδυτών για δολάρια και στον τερματισμό της αναταραχής της λίρας. Αλλά ο τρόπος που θα αντιδράσουν οι αγορές, και κατά πόσο οι νέες πολιτικές είναι βιώσιμες, μένει να φανεί στην πορεία. 

Να σημειωθεί ότι τα πενταετή συμβόλαια αντιστάθμισης κινδύνου (credit default swaps) παραμένουν στις περίπου 624 μονάδες βάσης, κοντά στο επίπεδο του Απριλίου του περασμένου έτους, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να διατηρούν ανησυχίες για την ικανότητα αποπληρωμής του χρέους της χώρας.

Οι ανακοινώσεις του Ερντογάν ενδέχεται να σηματοδοτήσουν ότι τα χειρότερα έχουν τελειώσει για τη λίρα προς το παρόν, σχολιάζει ο Todd Schubert της Bank of Singapore, προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει εφόσον το πρόγραμμα μπορέσει να αποκαταστήσει μέρος της εμπιστοσύνης των καταθετών της λίρας. «Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας, μέχρις έως ότου να μπορέσουν τα επιτόκια να παράσουν μια αξιόπιστη άγκυρα έναντι του πληθωρισμού, η λίρα θα τείνει να είναι ασταθής και να υπόκειται σε πτωτική πίεση», τονίζει. 

Θετικά βλέπει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και ο Brendan McKenna της Wells Fargo. Οι ανακοινώσεις του Ερντογάν «θα μπορούσαν να βοηθήσουν το νόμισμα, αλλά νομίζω ότι εξαρτάται από την αξιοπιστία και το κατά πόσον οι καταθέτες πιστεύουν ότι αυτή είναι μια πολιτική που μπορεί πραγματικά να εφαρμοστεί», δήλωσε. «Αυτή τη στιγμή, τα τουρκικά ιδρύματα δεν έχουν πολλή αξιοπιστία, επομένως μπορεί να υπάρχουν προκλήσεις για να συμμετάσχουν οι καταθέτες λίρας», σημείωσε. 

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube