Weather Icon
Τουρκία 23 Δεκεμβρίου 2021

Τουρκία: Άνω του 40% η συνολική ανάκαμψη της λίρας – Στα μείον 50 δισ. δολ. τα αποθεματικά, λέει η αντιπολίτευση

Τουρκία: Άνω του 40% η συνολική ανάκαμψη της λίρας – Στα μείον 50 δισ. δολ. τα αποθεματικά, λέει η αντιπολίτευση

Συνεχίζει να εκπλήσσει τις αγορές ευχάριστα προς το παρόν η Τουρκία, μετά τις εξαγγελίες Ερντογάν για τον νέο μηχανισμό προστασίας των καταθέσεων σε τουρκική λίρα.

Το τουρκικό νόμισμα διαπραγματεύεται στα 11,48 έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας άνοδο 4,63% όταν το απόγευμα της Δευτέρας η ισοτιμία των δύο νομισμάτων είχε φτάσει στο 18,41. Συνολικά η ανάκαμψη έχει αγγίξει το 40%.

Πέραν της ανάλυσης που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος σχετικά με το πώς λειτουργεί ο νέος μηχανισμός, ο οποίος μπορεί να ακούγεται ενθαρρυντικός, όμως κρύβει τεράστιες παγίδες για τον πληθωρισμό, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (TCMB) προχώρησε σε νέα ένεση, για την τόνωση του νομίσματος. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις η TCMB έχει δαπανήσει τις τελευταίες τρεις μέρες πάνω από επτά δισεκατομμύρια δολάρια στην αγορά συναλλάγματος για να ανατρέψει την κατάσταση.

Επιπλέον η TCMB κυκλοφόρησε στις 22 Δεκεμβρίου την πρώτη έκδοση συναλλαγματικών ισοτιμιών που θα χρησιμοποιηθούν ως βάση για τον νέο μηχανισμό του Ερντογάν, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα είχε προβλεφθεί να χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, κατά την τελευταία κρίση του νομίσματος το 2018 και έχει δικλείδα ενεργοποίησης, όταν η ισοτιμία φτάσει το 18.

Σύμφωνα με τραπεζικά στοιχεία, η ισοτιμία δολαρίου ΗΠΑ/λίρας ήταν 12,35 για την αγορά και 12,37 για την πώληση, ενώ οι ισοτιμίες ήταν 13,9 και 13,93 για το ευρώ, αντίστοιχα. Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες θα αποδεσμεύονται από την τράπεζα κάθε πρωί.

“Σε περίπτωση που τα φυσικά πρόσωπα, που είχαν ήδη λογαριασμό καταθέσεων σε συνάλλαγμα ή ταμείο συμμετοχής σε συνάλλαγμα σε δολάρια, ευρώ ή βρετανικές λίρες έως τις 20 Δεκεμβρίου και μετατρέψουν τους λογαριασμούς τους σε λογαριασμούς προθεσμιακής κατάθεσης σε τουρκικές λίρες/κεφάλαια συμμετοχής, θα είναι επιλέξιμοι να επωφεληθούν από το κίνητρο”, ανέφερε η TCMB σε ανακοίνωσή της. Οι λογαριασμοί θα έχουν διάρκεια τριών, έξι και 12 μηνών, πρόσθεσε.

Θα συγκριθούν οι τόκοι/το μερίδιο κέρδους που θα καταβληθούν σε καταθετικούς λογαριασμούς/ μετοχικά ταμεία σε λίρες που θα ανοίξουν και η διαφορά στις συναλλαγματικές ισοτιμίες στην αρχή και στη λήξη, και ο κάτοχος τους θα αποζημιωθεί αν χρειάζεται. Ανεξάρτητα από τη συναλλαγματική ισοτιμία την ημέρα ανοίγματος του λογαριασμού και την ισοτιμία στο τέλος της λήξης, το κεφάλαιο και το μερίδιο τόκων/κέρδους θα καταβληθούν στον πελάτη από την τράπεζα.

Στα -50 δισ. δολάρια τα αποθεματικά λέει η αντιπολίτευση

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του οποίου η διοίκηση περιλαμβάνει τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Φαΐκ Οζτράκ, ο οποίος βοήθησε την Τουρκία να εκτελέσει με επιτυχία ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ανέφερε σε έκθεση αυτή την εβδομάδα ότι οι πωλήσεις forex μεταξύ 1ης και 17ης Δεκεμβρίου ανήλθαν συνολικά σε 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 6 δισ. δολαρίων σε άμεσες παρεμβάσεις στις αγορές συναλλάγματος, ανέφερε την Πέμπτη η εφημερίδα Cumhuriyet.

Αυτό ανεβάζει τη συνολική παρέμβαση της TCMB στα 13,5 δισ. δολάρια μόνο για τον Δεκέμβριο.

Τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας, καθαρά από υποχρεώσεις όπως ανταλλαγές συναλλάγματος, διαμορφώθηκαν σε μείον 50 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε το CHP, σύμφωνα με την Cumhuriyet.

Σε παράκρουση ο Υπουργός Οικονομικών

Σε όλη αυτή την κρίση, ο νέος υπουργός Οικονομικών, Νουρετίν Νεμπάτι, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι βρίσκεται στη θέση αυτή από καθαρή επιλογή Ερντογάν. Σε τηλεοπτική του παρουσία έφερε σε μεγάλη αμηχανία δημοσιογράφο, η οποία άκουσε τον ΥΠΟΙΚ της χώρας να της λέει ότι η Οικονομία δεν είναι αριθμοί, αλλά… η λάμψη στα μάτια του!

Ο χαρακτηριστικός διάλογος:

Δημοσιογράφος: Η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε τα νέα μέτρα για τις εγγυήσεις στις καταθέσεις, στις αυξήσεις έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Πως πάνε τα νούμερα;

Τούρκος ΥΠΟΙΚ: Μην αναφερθώ σε νούμερα. Όμως πάνε καλά! Κυρία Γκιουλτσίν κοιτάξτε στα μάτια μου! Τι βλέπετε μέσα στα μάτια μου;

Δημοσιογράφος: Bλέπω τη χαρά κ. υπουργέ αλλά η οικονομία είναι οι αριθμοί!

Τούρκος ΥΠΟΙΚ: H οικονομία είναι αριθμοί λέτε, αλλά οι αριθμοί είναι οι προσδοκίες. Η οικονομία είναι η εμπιστοσύνη, η οικονομία είναι η σταθερότητα, η οικονομία είναι η λάμψη στα μάτια! Τη λάμψη στα μάτια μου τη βλέπουν οι συνεργάτες μου!

Πέτρος Κράνιας

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube