Weather Icon
Κορωνοϊός - Covid-19 , Τουρκία , Υγεία 19 Δεκεμβρίου 2021

Το τουρκικό Ιατροδικαστικό Ινστιτούτο έγινε «πετσέτα για το σκούπισμα των ματωμένων χεριών του καθεστώτος»

Το τουρκικό Ιατροδικαστικό Ινστιτούτο έγινε «πετσέτα για το σκούπισμα των ματωμένων χεριών του καθεστώτος»

Η καθηγήτρια Φινκατσί, πρόεδρος του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου, λέει ότι το Ιατροδικαστικό Ινστιτούτο στην Τουρκία έχει μετατραπεί τόσο απόλυτα σε όργανο της πολιτικής εξουσίας, που πλέον μοιάζει με αυτό της Χιλής κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του δικτάτορα Πινοσέτ.

Η πρόεδρος του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου έχει επισημάνει ότι καθώς οι διορισμοί στο Τουρκικό Ιατροδικαστικό Ινστιτούτο γίνονται πάντα από την πολιτική αρχή, οι αποφάσεις του ιδρύματος λαμβάνονται πάντα προς το συμφέρον της πολιτικής αρχής.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, η καθηγήτρια Σεμπνέμ Κορούρ Φινκαντσί Şebnem τόνισε ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο τα τελευταία χρόνια.

«Η αναλογία που χρησιμοποιείτο συχνά για το ινστιτούτο ιατροδικαστικής της Χιλής κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Χιλιανού δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ, ήταν πως επρόκειτο για την “πετσέτα που χρησιμοποιούσε ο Πινοσέτ για να σκουπίσει το αίμα από τα χέρια του”», είπε.

«Δυστυχώς το ινστιτούτο στην Τουρκία εφαρμόζει με παρόμοιο τρόπο αποφάσεις που βοηθούν στην απαλλαγή του κράτους από τα εγκλήματά του. Όπως η πολιτική αρχή χρησιμοποιεί το δικαστικό σώμα ως μέσο για να φυλακίζει πολιτικά πρόσωπα, μέλη της αντιπολίτευσης και ελεύθερα σκεπτόμενα μυαλά, έτσι και το ινστιτούτο ιατροδικαστικής αποφεύγει να λάβει μέτρα για να αποτρέψει τις θανατηφόρες συνέπειες που αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν ορισμένοι από αυτούς τους κρατούμενους».

Η Φινκαντσί τόνισε ότι οι κακές συνθήκες στις φυλακές, από την άποψη των κινδύνων για την υγεία, έχουν επιδεινωθεί πρόσφατα λόγω της καραντίνας, καθώς οι κρατούμενοι έχουν απομονωθεί περαιτέρω σε πτέρυγες και αφήνονται να αυτοεξυπηρετούνται, χωρίς καμία βοήθεια.

«Οι περίοδοι καραντίνας δεν τελειώνουν απλά σε μόλις 15 ημέρες. Όπως γνωρίζετε, οι κρατούμενοι επιβάλλονται σε καραντίνα αφού έχουν διαγνωστεί στο νοσοκομείο. Ωστόσο, μέχρι να τελειώσει η καραντίνα τους, έρχονται νέοι κρατούμενοι με άλλη διάγνωση και η καραντίνα μπορεί να συνεχιστεί για πάντα. Έτσι οι άνθρωποι αναγκάζονται να ζουν σε πολύ σκληρές συνθήκες απομόνωσης».

Σημείωσε ότι οι συνθήκες μεταφοράς ήταν αρκετά κακές, αλλά υπήρξαν και περιπτώσεις παραβιάσεων της ιατρικής δεοντολογίας κατά τις διαδικασίες ιατρικών εξετάσεων στα νοσοκομεία.

«Δυστυχώς, μερικές φορές ο τρόπος που αντιμετωπίζονται οι κρατούμενοι από τους συναδέλφους μας μπορεί να είναι επαίσχυντος. Μπορεί να υπάρχουν παραβιάσεις της ιατρικής δεοντολογίας. Οι συνάδελφοι μπορούν να επιλέξουν να εξετάσουν τον ασθενή με χειροπέδες ή με αστυνομικούς που βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο, κατά παράβαση της ιδιωτικής ζωής. Οι συνάδελφοι μπορεί μερικές φορές να αναγκαστούν ή να απειληθούν να κάνουν την εξέταση με αυτόν τον τρόπο ή μερικές φορές απλώς να μην γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν.

ΠΗΓΗ: kurdishvoice.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube