Weather Icon
ΗΠΑ , Κίνα 22 Δεκεμβρίου 2021

Τα επικίνδυνα μονοπάτια του Πεκίνου και το «Ντοκουμέντο 9»

Τα επικίνδυνα μονοπάτια του Πεκίνου και το «Ντοκουμέντο 9»
Inside the Great Hall of the People during a closing session of the National People’s Congress, March 2007 in Beijing

Η διαφαινόμενη απόφαση της κινεζικής ηγεσίας να αντιπαρατεθεί ανοικτά με τις ΗΠΑ για τον ρόλο του παγκόσμιου ηγέτη. Το περίφημο «Ντοκουμέντο 9» και το σενάριο μιας Τουρκίας… «πιόνι» της Κίνας.

Ο κύριος Κάι Χία, Κινέζος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Κορυφαίος ινστρούχτορας του Κ.Κ. Κίνας, πολυδιαβασμένος μαρξιστής, δεινός ρήτορας και με μακρά οικογενειακή ιστορία στον κινεζικό κομμουνισμό, αν σήμερα είναι ζωντανός το οφείλει σε μια σειρά τυχαίων γεγονότων και κυρίως… στην πανδημία. Αυτή τον καθήλωσε στις ΗΠΑ μετά από επίσκεψή του το 2016, όπου και πληροφορήθηκε ότι η πιθανή επιστροφή του στην Κίνα θα είχε άσχημο τέλος.

Ο Κινέζος καθηγητής ξαφνικά είχε κατηγορηθεί ότι έφερε στην επιφάνεια με ομιλίες, άρθρα και εκπομπές του πτυχές του Κ.Κ. Κίνας, που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα και σε κάποιες περιπτώσεις ήταν συκοφαντικές. Τι είχε συμβεί ώστε μέσα σε λίγες ώρες και ενώ απουσίαζε από τη χώρα του, ένα στέλεχος του ΚΚ Κίνας βρέθηκε αντιμέτωπο με βαρύτατες για τη ζωή του κατηγορίες;

Πολύ απλά, μαζί με κάποια άλλα στελέχη του Κόμματος, ο Κάι Χία είχε πέσει σε δυσμένεια για συγκεκριμένους λόγους. Ο πιο σοβαρός από αυτούς ήταν ότι δεν έκρυβε την απόλυτη αντίθεσή του με τη στροφή του ΚΚΚ προς έναν ιστορικά ξεπερασμένο… σταλινισμό.

«… Ο Χι Ζινπίνγκ», δηλώνει ο κύριος Κάι Χία, σε όσους των ρωτούν, «… όταν το 2012 ανήλθε στην εξουσία του κόμματος και της χώρας, αποτελούσε για πολλούς από μας ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Δυστυχώς, σήμερα, μετατρέπει την Κίνα σε ένα σταλινικού τύπου καθεστώς, το οποίο προσβάλλει όλες αυτές τις αρχές, που ο ίδιος είχα κληθεί να διδάξω και να μεταφέρω σε στελέχη του κόμματος. Υπό αυτή την έννοια, το καθεστώς θα δημιουργεί εσωτερικές τριβές που δύσκολα θα προσφέρουν ειρήνη, ανάπτυξη και ευημερία…».

«… Πολλές από τις αποφάσεις του Χι είναι αντίθετες με τα όσα έλεγε πριν αναλάβει τον ίδιο και την εξουσία του, εξυπηρετούν και ένα γραφειοκρατικό κατεστημένο, που οδηγεί τη χώρα σε επικίνδυνα μονοπάτια…», έγραφε ο καθηγητής Κάι Χία στους «Νιου Γιορκ Τάιμς».

«… Από το 2018 και μετά», μας δήλωσε ηλεκτρονικά ο Κινέζος καθηγητής που βρίσκεται στις ΗΠΑ, έχοντας ζητήσει πολιτικό άσυλο, ύστερα από άτυπη επίσκεψή του στην αρχή της πανδημίας, «… η Κίνα αλλάζει ριζικά εξωτερική και εσωτερική πολιτική. Η δε εξουσία γίνεται όλο και πιο προσωποπαγής και βίαιη βέβαια, καθ’ όσον το ένα συνεπάγεται το άλλο. Στο πλαίσιο της αλλαγής αυτής, η οποία ως φαίνεται ήταν προαποφασισμένη από τον Χι και την παρέα του στο κόμμα, έχει τεθεί σε εφαρμογή το περίφημο «Ντοκουμέντο 9» του ΚΚ Κίνας, στο οποίο προτείνονται τρόποι υπονόμευσης της δυτικής συνοχής και δύναμης και ανόδου της κινεζικής κυριαρχίας ιδιαίτερα στην περιοχή Ινδικός – Ειρηνικός. Αυτό σημαίνει ότι η Κίνα έχει συγκεκριμένες φιλοδοξίες και από τη στιγμή που τις αποκαλύπτει, δεν θα κάνει πίσω. Αυτό σημαίνει περισσότερο σταλινισμό στο εσωτερικό και η υπόθεση Evergrande ρίχνει λάδι στη φωτιά…».

Στη βάση των παραπάνω διαπιστώσεων, κατά την καθηγήτρια Jude Blanclakka, υπεύθυνη Κινεζικών Υποθέσεων στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, σύμφωνα με το «Ντοκουμέντο 9» που κυκλοφορεί στο Κ.Κ. Κίνας, το Πεκίνο εκτιμά ότι σήμερα η Δύση βρίσκεται σε φάση παρακμής. Το Brexit το 2016, η εκλογή Τραμπ και η αποδυνάμωση της σοσιαλδημοκρατίας σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, ήταν τότε σαφή δείγματα πολύπλευρης παρακμής, τα οποία πρόσφεραν σημαντική ευκαιρία για τους ανταγωνιστές της Δύσης. Αυτό σημαίνει ότι ένας συνασπισμός αυταρχικών καθεστώτων, με κατάλληλες κινήσεις και πολιτικές, θα μπορούσε να έχει το πρώτο χέρι στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και να βρει διεξόδους και στις δικές του αντιφάσεις.

Για την Κίνα, λοιπόν, τονίζεται στο περίφημο «Ντοκουμέντο 9», είναι ζωτικό να συμβάλει προσεκτικά μεν αλλά σταθερά στην πνευματική και ιδεολογική διάβρωση της «καπιταλιστικής Δύσης», παίζοντας πολύ προσεκτικά και το χαρτί του Ισλάμ.

Και στην περίπτωση αυτή, πολύτιμος σύμμαχος της Κίνας, ατύπως βέβαια, είναι η Τουρκία. Αν και δεν πολυεμπιστεύονται τον Ερντογάν, οι Κινέζοι πιστεύουν ωστόσο ότι με δηλώσεις και ενέργειές του σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο) εξυπηρετεί στα συμφέροντά τους.

Από γεωπολιτικής πλευράς όμως, στην παρούσα συγκυρία όπου στις ΗΠΑ υπάρχουν σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, σε όλα τα επίπεδα, η Κίνα δεν θέλει να είναι πλέον η «κρυπτόμενη δύναμη», τονίζει η καθηγήτρια Οριάνα Σκάιλαρ Μάστρο στην επιθεώρηση «Φόρεϊν Αφέρς».

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube