REAL TIME |

ΗΠΑ , Ρωσία , Τουρκία 28 Δεκεμβρίου 2021

Στο κενό η μπλόφα Erdogan για την αγορά ρωσικών μαχητικών

Στο κενό η μπλόφα Erdogan για την αγορά ρωσικών μαχητικών

Οι ΗΠΑ πετούν την Τουρκία οριστικά εκτός – Στον «πάγο» η αγορά ρωσικών μαχητικών… λόγω κόστους

Στον «πάγο» μπήκε η προσπάθεια του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan να αγοράσει τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi για να εκβιάσει τον σύμμαχο της Τουρκίας, τις ΗΠΑ, μετά από εσωτερική μελέτη που ανέφερε ότι μια μετατόπιση από τα συστήματα του ΝΑΤΟ θα είχε τεράστιο κόστος για την Τουρκία.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Το κύριο συμπέρασμα της μελέτης σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις από την αγορά των ρωσικών αεροσκαφών αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης με τον İsmail Demir, επικεφαλής της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας (Savunma Sanayii Baskanligi, SSB), της κορυφαίας υπηρεσίας αμυντικών προμηθειών της Τουρκίας.
«Το έχουμε αναλύσει λεπτομερώς.
Θα πρέπει να εισέλθουμε σε ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα… και το σύστημα στο οποίο έχει συνηθίσει η Τουρκία είναι του ΝΑΤΟ.
Όταν μεταβαίνει κανείς σε άλλο σύστημα, αντιμετωπίζει παρενέργειες και κόστος.
Σε αυτό το στάδιο, υπάρχει η απόφαση να διατηρήσουμε κάποια απόσταση για αυτό το θέμα», είπε ο Demir κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης.
Υπενθύμισε επίσης ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία (TAF) είναι αντίθετη στην αγορά ρωσικών μαχητών, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι ολόκληρη η αεροπορία εξαρτάται σχεδόν πλήρως από αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής, ειδικά τα F-16, και ότι τα εκπαιδευτικά συστήματα έχουν χτιστεί γύρω από τη λειτουργία αυτού του στόλου για δεκαετίες.
Η παραδοχή του Demir αποκάλυψε την μπλόφα του Προέδρου Εrdogan, που μάλιστα είχε παρευρεθεί στο Διεθνές Σαλόνι Αεροπορίας και Διαστήματος MAKS 2019 στο Zhukovsky έξω από τη Μόσχα, στις 27 Αυγούστου 2019, συνοδευόμενος από τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, επιθεωρώντας ένα SU-57.

Οι ΗΠΑ πετούν την Τουρκία εκτός… οριστικά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν μια νέα συνεργασία για την ανάπτυξη του προγράμματος μαχητικών αεροσκαφών F-35 για την απομάκρυνση της Τουρκίας, λόγω της έλλειψης σχετικής διάταξης στην αρχική συμφωνία.
Ειδικότερα, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από το μνημόνιο συνεννόησης (MOU) για το F-35 Lightning II Joint Strike Fighter και άσκησαν επιτυχώς πιέσεις και στις επτά συμμετέχουσες χώρες –Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ολλανδία, Αυστραλία, Δανία, Νορβηγία και Καναδά– να υπογράψουν νέα συμφωνία, αφήνοντας την Τουρκία μετέωρη, αχρηστεύοντας ουσιαστικά την αρχική συμφωνία.
Η κίνηση των ΗΠΑ ήταν επακόλουθο της άρνησης της Τουρκίας να εγκαταλείψει από μόνη της τη συμφωνία.
Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον θέλησε να τιμωρήσει την Άγκυρα για την αγορά ρωσικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς S-400, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από Αμερικανούς αξιωματούχους.
Το Μνημόνιο για τα F35 δεν περιείχε διάταξη αποβολής μέλους, επέτρεπε δε μόνο αλλαγές στη συμφωνία με την έγκριση όλων των συμμετεχόντων μελών.
Δεδομένου ότι η Τουρκία θα αντιτίθετο σε οποιαδήποτε τροποποίηση και θα ασκούσε βέτο σε οποιεσδήποτε αλλαγές, οι ΗΠΑ κατέφυγαν μια διαφορετική τακτική για να εκδιώξουν την Τουρκία.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube