Weather Icon
Τουρκία 13 Δεκεμβρίου 2021

Στα… τάρταρα πάλι η τουρκική λίρα λόγω Standard and Poor’s

Στα… τάρταρα πάλι η τουρκική λίρα λόγω Standard and Poor’s

Μεγάλη υποχώρηση σημειώνει το πρωί της Δευτέρας 13 Δεκεμβρίου η τουρκική λίρα μετά την υποβάθμιση της Standard and Poor’s

Περατέρω υποχώρηση σημείωσε η τουρκική λίρα μετά την υποβάθμιση της προοπτικής του αξιόχρεου του δημοσίου της Τουρκίας, από σταθερή σε αρνητική, από τον οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s. Προς το παρόν, ο οίκος διατήρησε την αξιολόγηση της χώρας στη βαθμίδα Β+, ωστόσο η αναθεώρηση της προοπτικής προς το χειρότερο αναγγέλλεται την προσεχή υποβάθμιση της αξιολόγησης μεσοπρόθεσμα.

Έτσι η ισοτιμία ξεπερνάει τις 14 λίρες ανά δολάριο για πρώτη φορά μετά την υποβάθμιση της προοπτικής του αξιόχρεου του δημοσίου.

Πιο συγκεκριμένα, η λίρα υποχώρησε 4,2% τη Δευτέρα και διαπραγματεύθηκε στις 14,4741 λίρες ανά δολάριο στις 10:09 π.μ. στην Κωνσταντινούπολη.

Η υποχώρηση έρχεται μετά τις μειώσεις των επιτοκίων που θέσπισε η κεντρική τράπεζα της χώρας, παρά την επιτάχυνση του πληθωρισμού και τις απώλειες που έχει καταγράψει η λίρα, που έχει υποχωρήσει 48% έναντι του δολαρίου φέτος. Η λίρα είναι το νόμισμα με τη χειρότερη απόδοση στις αναδυόμενες αγορές.

Στη νομισματική πολιτική στάθηκε και η S&P στην αναθεώρησή της την Παρασκευή. «Μπορεί να υποβαθμίσουμε την αξιολόγησή μας εάν η οικονομική πολιτική της Τουρκίας υπονομεύσει περαιτέρω τη συναλλαγματική ισοτιμία της (σ.σ. νέας τουρκικής) λίρας και επιδεινώνει τις προοπτικές του πληθωρισμού, αυξάνοντας το ρίσκο για το τραπεζικό σύστημα με επιπτώσεις στο χρέος του δημοσίου», ανέφερε. 

Να σημειωθεί ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα αναμένεται να μειώσει ξανά αυτή την εβδομάδα το βασικό επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για χαμηλότερο κόστος δανεισμού για την τόνωση της ανάπτυξης. Σύμφωνα με του οικονομολόγους του Bloomberg, αναμένεται να μειώσει το επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας κατά 100 επιπλέον μονάδες βάσης στο 14%.

Οι μειώσεις των επιτοκίων και η σημαντική υποτίμηση της λίρας θα επιβαρύνουν περαιτέρω τον πληθωρισμό, ο οποίος θα μπορούσε να κορυφωθεί στο 25%-30% από έτος σε έτος στις αρχές του 2022, δήλωσε την Παρασκευή η S&P.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube