Weather Icon
Τουρκία 30 Δεκεμβρίου 2021

Σε νέες περιπέτειες η τουρκική λίρα – Πτώση 20% σε 4 μέρες, με το βλέμμα πλέον στις… εκλογές

Σε νέες περιπέτειες η τουρκική λίρα – Πτώση 20% σε 4 μέρες, με το βλέμμα πλέον στις… εκλογές

Στις 13,2993 λίρες/δολάριο στις 15,07 λίρες/ευρώ διολισθαίνει το τουρκικό νόμισμα 

Ορισμένοι αναλυτές υποστήριξαν ότι το πρόγραμμα καταθέσεων, σε συνδυασμό με την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50%, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο στον Erdogan να διεξαγάγει πρόωρες εκλογές
Άνω του 6% είναι η πτώση που καταγράφει σήμερα η τουρκική λίρα, παρατείνοντας για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση την διολίσθηση της, ροκανίζοντας έτσι τα μεγάλα κέρδη της περασμένης εβδομάδας, καθώς η κυβέρνηση προέτρεψε τους αποταμιευτές και τους επενδυτές να αγνοήσουν την αστάθεια και τις ανησυχίες για τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τις ανορθόδοξες μειώσεις των επιτοκίων και να παραμείνουν στα τουρκικά assets.

Το νόμισμα έχει υποχωρήσει έως και 20% σε τέσσερις συνεδριάσεις, αντιστρέφοντας ένα ράλι άνω του 50% τις προηγούμενες πέντε ημέρες, το οποίο προκλήθηκε από το νέο κρατικό πρόγραμμα για την προστασία των καταθέσεων από απώλειες λόγω υποτίμησης.

Ειδικότερα, το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως και τις 13,4 λίρες/δολάριο.

Επίσης, παρά την άνοδο κατά 50% την περασμένη εβδομάδα, μετά τη δέσμευση της κυβέρνησης να αποζημιώσει τους καταθέτες αν πληγούν από την υποτίμηση του νομίσματος, έχει χάσει το 40% της αξίας της φέτος.

Σοβεί η νομισματική κρίση

Η ταχέως εξελισσόμενη νομισματική κρίση της Τουρκίας πυροδοτήθηκε από μια σειρά επιθετικών μειώσεων επιτοκίων που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο, τις οποίες επεδίωξε ο πρόεδρος Tayyip Erdogan στο πλαίσιο του «νέου οικονομικού του προγράμματος» που επικεντρώθηκε στις εξαγωγές και τις πιστώσεις.

Οικονομολόγοι και βουλευτές της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν απερίσκεπτη τη χαλάρωση της πολιτικής, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός είχε ανέβει πάνω από το 21% και αναμένεται να εκτιναχθεί πέρα ​​από το 30% αυτόν τον μήνα και τους επόμενους μήνες, κυρίως λόγω της απότομης υποτίμησης της λίρας.

Ο υπουργός Οικονομικών Nureddin Nebati – τον οποίο ο Erdogan διόρισε νωρίτερα αυτό το μήνα – έδωσε μια σειρά από τηλεοπτικές συνεντεύξεις υποστηρίζοντας ότι η αστάθεια δεν ήταν ανησυχητική. Μάλιστα, προέβλεψε μονοψήφιο πληθωρισμό μέχρι το 2023…

Ο Nebati είπε επίσης ότι δεν υπήρξαν κρατικές παρεμβάσεις για την πώληση δολαρίων και την ενίσχυση της λίρας την περασμένη εβδομάδα – παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας υποχώρησαν.

Το βλέμμα πλέον στις… εκλογές

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τραπεζιτών από τα προκαταρκτικά στοιχεία, τα καθαρά αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας μειώθηκαν κατά 2,5 δισ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα ακαθάριστα αποθεματικά μειώθηκαν έως και 5 δισ. δολάρια, αν και δεν ανακοινώθηκαν επίσημες παρεμβάσεις.

Το “σχέδιο” Erdogan

Ο Erdogan αποκάλυψε αργά την περασμένη Δευτέρα ένα σχέδιο βάσει του οποίου το Υπουργείο Οικονομικών και η κεντρική τράπεζα θα αποζημιώσουν τις τις καταθέσεις σε λίρες που έχουν μετατραπεί σε ξένα νομίσματα, πυροδοτώντας το μεγαλύτερο ενδοημερήσιο ράλι της λίρας.

Για όσους δεν έχουν καταλάβει τι έχει αποφασίσει ο Erdogan, το σχέδιό του να σταθεροποιήσει την τουρκική λίρα μέχρι τις εκλογές, σημαίνει ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει τις ζημίες σε νέες καταθέσεις σε λίρες σε περίπτωση πιέσεων του νομίσματος.
Image
Αυτό επιβαρύνει ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα φωτεινά σημεία στην οικονομία της Τουρκίας – τη δημοσιονομική της θέση – και υπογραμμίζει την αυξανόμενη τάση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής να στηρίζονται στον δημόσιο προϋπολογισμό για να πληρώσουν το κόστος των λανθασμένων πολιτικών τους.

Ορισμένοι αναλυτές υποστήριξαν ότι το πρόγραμμα καταθέσεων, σε συνδυασμό με την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50%, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο στον Erdogan να διεξαγάγει πρόωρες εκλογές πριν από τις προγραμματισμένες για το 2023.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube