Weather Icon
Λιβύη , Τουρκία 28 Δεκεμβρίου 2021

Πυροτεχνήματα Τσαβούσογλου: Χαφτάρ και Σαλέχ ήθελαν να έλθουν, αλλά…

Πυροτεχνήματα Τσαβούσογλου: Χαφτάρ και Σαλέχ ήθελαν να έλθουν, αλλά…

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ ήταν έτοιμος να επισκεφθεί την Τουρκία, αλλά υπαναχώρησε

Η Τουρκία είναι έτοιμη να συναντηθεί και να μιλήσει με τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ καθώς και με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου με έδρα το Τομπρούκ Αγκίλα Σάλεχ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου τη Δευτέρα, υποδεικνύοντας ότι οι δυο τους ωστόσο υπαναχώρησαν σε μια πιθανή συνάντηση.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου εξήγησε ότι η Τουρκία δεν κάνει διαφοροποίηση μεταξύ δυτικής και ανατολικής Λιβύης, σε αντίθεση με τις ευρέως διαδεδομένες αντιλήψεις στα μέσα ενημέρωσης.

“Ο Αγκίλα Σάλεχ ήθελε να έρθει στην Τουρκία μερικές φορές. Τον καλέσαμε, ορίστηκαν ημερομηνίες και μετά έκανε πίσω. Ο Χάφταρ ήθελε επίσης να έρθει μια φορά”, είπε και πρόσθεσε ότι ο στρατηγός είχε έναν όρο, που ήταν να συναντήσει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δεδομένου ότι ο Χάφταρ δεν έχει επίσημη θέση, ο πρόεδρος είπε ότι θα ήταν πιο κατάλληλο εάν ο Χαφτάρ συναντηθεί με τον Τσαβούσογλου και τον αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, αλλά ο Χάφταρ δεν δέχτηκε, είπε ο Τσαβούσογλου:“Αν είχε έρθει, ήμασταν έτοιμοι να μιλήσουμε μαζί του”.

Επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία συνεργάστηκε με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης για μια λύση χωρίς αποκλεισμούς, ο Τσαβούσογλου είπε: “Είχαμε αυτή την κατανόηση από την αρχή, αλλά για κάποιο λόγο, η ανατολική πλευρά ήταν μακριά από την Τουρκία. Είχαν διαφορετική ατζέντα”.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Τουρκίας υπενθύμισε ότι η Άγκυρα είναι ιστορικά πιο κοντά στα ανατολικά της Λιβύης και πρόσθεσε: “Οι περισσότεροι τουρκικής καταγωγής είναι εκεί. Επομένως δεν είναι δυνατόν να κάνουμε διάκριση”.

Ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η Turkish Airlines (THY) θα ξεκινήσει πτήσεις και η Τουρκική πρεσβεία θα ανοίξει ξανά, εάν δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις: “Ο πρεσβευτής μας (Κενάν Γιλμάζ) θα επισκεφθεί τα ανατολικά τις επόμενες ημέρες και θα πραγματοποιήσει συναντήσεις”, είπε.

Πέτρος Κράνιας

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube