Weather Icon

Πυρηνικά: «Κοντά σε συμφωνία», λέει το Ιράν, «με την καλή θέληση της Δύσης»

Πυρηνικά: «Κοντά σε συμφωνία», λέει το Ιράν, «με την καλή θέληση της Δύσης»

Ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι μια συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης «ήταν εφικτή», αλλά εξαρτάται από την «καλή θέληση» της Δύσης, θεωρώντας «σοβαρές» τις συνομιλίες που ξεκίνησαν ξανά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στη Βιέννη. «Μια συμφωνία είναι κοντά, εάν η Δύση δείξει καλή θέληση. Αναζητούμε έναν ορθολογικό, νηφάλιο και προσανατολισμένο στα αποτελέσματα διάλογο», δήλωσε ο Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, σε tweet. «Οι συζητήσεις στη Βιέννη γίνονται με σοβαρότητα και προτεραιότητα παραμένει η άρση των κυρώσεων», είπε επίσης.

Μετά από μια παύση έξι μηνών, οι διαπραγματεύσεις για την προσπάθεια επανέναρξης της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν ξεκίνησαν εκ νέου στην αυστριακή πρωτεύουσα τη Δευτέρα. Το σύμφωνο που συνήφθη το 2015 μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και των μεγάλων δυνάμεων (Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία), είναι υπό ολική κατάρρετσγ μετά τη μονομερή αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών το 2018 και την επαναφορά των κυρώσεων.

Ως μοχλό πίεσης, η Τεχεράνη ανταποδίδει αθετώντας τις περισσότερες δεσμεύσεις της.

Η συμφωνία προσφέρει στην Τεχεράνη την άρση μέρους των κυρώσεων που πνίγουν την οικονομία της με αντάλλαγμα μια δραστική μείωση του πυρηνικού της προγράμματος, που τέθηκε υπό αυστηρό έλεγχο του ΟΗΕ. Ο Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, ο οποίος ηγείται των διαπραγματεύσεων από την Τεχεράνη, είπε ότι «οι ειδικοί συνέχιζαν το έργο τους». «Είμαι σε καθημερινή επαφή με τον επικεφαλής διαπραγματευτή λί Μπαγκέρι» στη Βιέννη, είπε επίσης.

Την Τρίτη, οι Ευρωπαίοι δήλωσαν ότι υπολογίζουν τις επόμενες ημέρες για να αξιολογήσουν τη «σοβαρότητα» των Ιρανών στις συζητήσεις, στις οποίες συμμετέχουν έμμεσα οι Αμερικανοί. Μετά την επίσημη συνάντηση της Δευτέρας, ομάδες εμπειρογνωμόνων άρχισαν να εργάζονται για το λεπτό θέμα των αμερικανικών κυρώσεων την Τρίτη, πριν ασχοληθούν με τις πυρηνικές δεσμεύσεις της Τεχεράνης την Τετάρτη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube