Weather Icon

Πρεσβεία στην Αιθιοπία αποκτά η Κύπρος – Γεωπολιτικό άνοιγμα προς Αφρική

Πρεσβεία στην Αιθιοπία αποκτά η Κύπρος – Γεωπολιτικό άνοιγμα προς Αφρική

Η Κύπρος επενδύει στο αυξανόμενο γεωπολιτικό εκτόπισμα της Αφρικής

Άνοιγμα Πρεσβείας στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας και ανάπτυξη στενότερων σχέσεων με Αφρικανική Ένωση. Συνεργασία με Ελλάδα-Αίγυπτο και κυπριακή διασπορά.

ΗΚυπριακή Δημοκρατία θα ανοίξει σύντομα Πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, με στόχο την ενίσχυσης της παρουσίας στην Αφρική και στην Αφρικανική Ένωση. Η Κύπρος ιστορικά δεν είναι μόνο γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, αλλά και της Αφρικής. Το πόσο σημαντική καθίσταται η Μαύρη Ήπειρος αποδεικνύεται και από την αυξανόμενη δραστηριότητα εκεί γειτονικών χωρών όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και το Ισραήλ.

Η αποκάλυψη για το άνοιγμα της νέας πρεσβείας έγινε σε πρόσφατη συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη στον Χρίστο Λοϊζου της κυπριακής αμυντικής ιστοσελίδας «Defence Redefined», όπου ανέπτυξε θέματα εξωτερικής πολιτικής, διεθνών συνεργασιών και τον περιφερειακό ρόλο της Κύπρου.

Η ανερχόμενη δύναμη της Αφρικής

Η Αφρική και τα έθνη της είναι ανερχόμενες δυνάμεις με πολυπληθείς κοινωνίες, με μεγάλους νεαρούς πληθυσμούς, και με μεγάλες οικονομικές προοπτικές.

Ερωτηθείς για το «ποια είναι η εξωτερική πολιτική της ΚΔ σε αυτόν τον τομέα και τι σχέδια υπάρχουν για το μέλλον;», ο Κύπριος ΥΠΕΞ ανέφερε πως αυξάνεται το ενδιαφέρον σε μια ήπειρο με «ανεξάντλητους φυσικούς πόρους σε συνδυασμό με τις πολλές δυνατότητές της για οικονομική ανάπτυξη, αλλά και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών για παραγωγή ενέργειας», πράγμα που την τοποθετεί «στο επίκεντρο των μελλοντικών πολιτικών, οικονομικών, ενεργειακών αλλά και κλιματικών και περιβαλλοντικών εξελίξεων». Ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «εκτιμάται ότι η ήπειρος αυτή θα καταστεί η κινητήρια οικονομική δύναμη του κόσμου στο προσεχές μέλλον».

Γεωπολιτική Αφρικής: Ελλάδα & Τουρκία

Η Τουρκία αναγνωρίζει και αυτή, όπως άλλες χώρες, το αυξανόμενο γεωπολιτικό εκτόπισμα της αφρικανικής ηπείρου. Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «η Τουρκία έχει οικοδομήσει ιδιαίτερα τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια ένα ισχυρό διπλωματικό δίκτυο με παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες της Αφρικανικής ηπείρου, χωρίς να μας διαφεύγει το γεγονός ότι η παρουσία αυτή δεν περιορίζεται μόνο σε διμερές και πολυμερές επίπεδο αλλά επεκτείνεται και στην ανάπτυξη δράσεων και ενεργειών που της επιτρέπουν να εδραιώνει και τη στρατιωτική της παρουσία, διευκολύνοντας την ανάμιξή της σε διενέξεις όπως για παράδειγμα στη Λιβύη, στην περιοχή του Κέρατος της Αφρικής και όχι μόνο.»

Η Ελλάδα, πρόσθεσε, επίσης προχωρά στην επέκταση της διπλωματικής της παρουσίας στην Αφρική, έχοντας ήδη παρουσία σε 12 χώρες, «ενώ προσεχώς, εξ όσον αντιλαμβάνομαι, αναμένεται να προχωρήσει στο άνοιγμα πρεσβείας στη Σενεγάλη, σε συνάρτηση με την εντατικοποίηση επαφών σε πολιτειακό επίπεδο, εξελίξεις οι οποίες, τεκμηριώνουν το γεγονός ότι η ήπειρος αυτή εντάσσεται πλέον στις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.»

Πρεσβεία ΚΔ στην Αιθιοπία & συνεργασία με Ελλάδα-Αίγυπτο

Στην ίδια συνέντευξη, ο ΥΠΕΞ αποκάλυψε πως σύντομα η Κύπρος θα αποκτήσει Πρεσβεία στην Αιθιοπία, με σκοπό να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει την παρουσία της στην Αφρική, έχοντας υπόψη τις «αφενός τις πρωτοβουλίες που έχουμε λάβει από κοινού με την Ελλάδα στην ανάπτυξη των στρατηγικών μας σχέσεων με την Αίγυπτο αλλά και αφετέρου τα επιτεύγματα των τριγωνικών μας συνεργασιών με χώρες της Μέσης Ανατολής».

Η συνεργασία με την Αίγυπτο μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες για ανάπτυξη των σχέσεων μας με χώρες της Αφρικής.

Οι δυνατότητες του κράτους-μέλους της ΕΕ αποτελούν σημείο αναφοράς, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, όπως και η συνεργασία με την Ελλάδα και η μακρά παρουσία ελλαδικών αλλά και κυπριακών κοινοτήτων σε αφρικανικές χώρες. «Αυτά τα δεδομένα δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την οικοδόμηση ισχυρών σχέσεων συνεργασίας με τις χώρες αυτές», δήλωσε.

Σχετικά με την είδηση για άνοιγμα Πρεσβείας στην Αιθιοπία είπε: «Επί του πρακτέου, έχει ήδη αποφασιστεί το άνοιγμα πρεσβείας μας στην Αιθιοπία, στην πρωτεύουσα της οποίας εδρεύει και η Αφρικανική Ένωση, αποσκοπώντας με αυτό τον τρόπο στην ενίσχυση και της πολυμερούς συνεργασίας, ενώ μελετούμε πως μπορούμε να προχωρήσουμε στην επαναλειτουργία της Πρεσβείας μας στην Κένυα. Παράλληλα, προωθούνται Μνημόνια Συνεργασίας με εταίρους μας, που αποσκοπούν στη συστέγαση Διπλωματικών Αποστολών σε χώρες της Αφρικής όπου οι σχεδιασμοί μας συμπίπτουν.»

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη διπλωματική παρουσία λειτουργία και ενεργό δράση στη Νότια Αφρική, αξιοποιώντας την ισχυρή παρουσία ελληνικής ομογένειας, μεγάλο μέρος της οποίας είναι κυπριακής καταγωγής. Προσπάθειες γίνονται και για επαναλειτουργία της κυπριακής πρεσβείας μας στη Λιβύη, μόλις οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν.

Ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι στο περιθώριο της 76ης ΓΣ ΟΗΕ, πραγματοποίησε συναντήσεις με Αφρικανούς ομολόγους του στο πλαίσιο των οποίων αποφασίστηκαν μια σειρά από πρωτοβουλίες καθώς επίσης και η ανταλλαγή υπουργικών επισκέψεων, για παράδειγμα στην Γκάμπια, τη Λιβύη, τη Ρουάντα και το Νότιο Σουδάν, με το οποίο η Κύπρος μόλις πρόσφατα συνήψε διπλωματικές σχέσεις, για ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και συνεργασίας.

«Όσον αφορά σε πολυμερές επίπεδο, η συνεργασία που απολαμβάνουμε με τις αφρικανικές χώρες είναι πολύ σημαντική, τόσο ως μέλη της Κοινοπολιτείας, όσο και ως μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, οι Σύνοδοι Κορυφής των οποίων θα λάβουν χώρα το επόμενο έτος και στις οποίες θα συμμετάσχει και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», εξήγησε.

Αφρικανικές μεταναστευτικές ροές

Αναφορά έκανε και στο μεταναστευτικό και τις ροές που έρχονται από την Αφρική. «Τα πάγια δομικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει, όπως οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες, η φτώχεια και η εξαθλίωση μεγάλου μέρους του πληθυσμού της, γεννούν περαιτέρω προκλήσεις όχι μόνο για την ίδια την Αφρικανική Ήπειρο και τους λαούς της, αλλά και για την ΕΕ καθ’ ότι υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα έκρηξης μεταναστευτικών ροών από πληγείσες αφρικανικές χώρες», ανέφερε.

Σε σχέση με το τι κάνει η Κύπρος, ο ΥΠΕΞ είπε πως η χώρα μας «συμβάλλει σε κοινοτικό πλαίσιο στις πρωτοβουλίες της Ένωσης για ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ – Αφρικής, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των θεσμών και την κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη των χωρών της Αφρικής, αλλά και την ενίσχυση της συνεργασίας μας σε πολυμερές επίπεδο».

Υβριδικός πόλεμος, Ανατολική Μεσόγειος & CYCLOPS

Στην ίδια συνέντευξη, ο ΥΠΕΞ μίλησε για θέματα υβριδικού πολέμου, το αμερικανικό κέντρο CYCLOPS στη Λάρνακα, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της ΚΔ και την θέση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή «Στρατηγική Πυξίδα» και σε ένα διαφαινόμενο πολυπολικό κόσμο.

Πηγή: Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube