Weather Icon
Αραβικός Κόσμος , Τουρκία 10 Δεκεμβρίου 2021

Οι «επαναπροσεγγίσεις» Ερντογάν και τα «σωσίβια» που χρειάζεται

Οι «επαναπροσεγγίσεις» Ερντογάν και τα «σωσίβια» που χρειάζεται

ΜΕΤΑ την προσπάθεια επαναπροσέγγιση της κατοχικής Τουρκίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Άγκυρα φαίνεται να στρέφεται τώρα προς την Αίγυπτο και το Ισραήλ

 Η Θέση του “Φ”   

ΜΕΤΑ την προσπάθεια επαναπροσέγγιση της κατοχικής Τουρκίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Άγκυρα φαίνεται να στρέφεται τώρα προς την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Ο στόχος του καθεστώτος Ερντογάν είναι να προχωρήσει σε βήματα για τη βελτίωση των σχέσεων με αυτές τις δύο χώρες, μετά από μια μακρά περίοδο ψυχρότητας. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι πρόσφατα ο Τούρκος πρόεδρος υποδέχθηκε στην Άγκυρα τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν και κατά τη διάρκεια της ανακοινώθηκαν επενδύσεις των ΗΑΕ στην Τουρκία, ύψους 10 δισ. δολάρια. Ήταν μια κίνηση, που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως προσέγγιση οικονομικής φύσεως, όπου δύο θανάσιμοι εχθροί βρήκαν τρόπο να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλον. Οι δύο πλευρές, ως γνωστό, υπέγραψαν δέκα συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας.

ΜΕΣΑ σε αυτή τη λογική, λοιπόν, η Άγκυρα επιχειρεί ανοίγματα. Έγινε στα πλαίσια αυτά μια προσπάθεια με τη Σαουδική Αραβία, αλλά δεν προέκυψε οτιδήποτε το θεαματικό. Απλά υπήρξε επικοινωνία και δημιουργήθηκαν κανάλια επικοινωνίας, που δεν υπήρχαν. Παράλληλα, συστηματικά η Άγκυρα προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Κάιρο και το Τελ Αβίβ. Ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ μετά την απελευθέρωση από την Τουρκία ενός ζευγαριού Ισραηλινών, που είχε συλληφθεί. Ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε σε δηλώσεις του πως «παρόμοια βήματα -όπως με τα ΗΑΕ- θα κάνουμε και με τα άλλα κράτη (Ισραήλ και Αίγυπτο)». Τα είπε σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Τουρκμενιστάν, ανακοινώνοντας ότι θα επισκεφθεί τα ΗΑΕ τον Φεβρουάριο.

Ο ΡΕΤΖΕΠ Ταγίπ Ερντογάν ψάχνει πολιτικά και οικονομικά «σωσίβια», για αυτό και προ ημερών πήγε και στο Κατάρ. Τα χρειάζεται επειγόντως. Αναζητά να βρει τρόπους να μειώσει τους εχθρούς του, για να μπορεί να προωθήσει τους γεωπολιτικούς στόχους του στην ευρύτερη περιοχή. Χρειάζεται αποκατάσταση σχέσεων ή βελτίωση τους και για οικονομικούς λόγους, σε μια περίοδο κατά την οποία η τουρκική οικονομία βυθίζεται συνεχώς. Πόσο αυτό είναι εφικτό, θα φανεί στη συνέχεια. Την ίδια ώρα, οι Τούρκοι πολίτες ζουν σε δύσκολες συνθήκες. Φτώχεια και ανέχεια. Οι μισθοί έχουν συρρικνωθεί ενώ η πλειοψηφία δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα καταναλωτικά αγαθά. Κι όλα αυτά, ενώ ο ίδιος ο Ταγίπ  Ρετζέπ  Ερντογάν και η οικογένειά του, οι συνεργάτες, οι φίλοι του ζουν στη χλιδή. Και θα ζουν στα πλούτη και μετά που θα φύγει από την εξουσία ο Τούρκος Πρόεδρος. Όπως αναφέρεται ευρέως έχουν φροντίσει για τούτο, στέλνοντας λεφτά και στο εξωτερικό. 

ΤΟ θέμα, βέβαια, είναι η συμπεριφορά του Ερντογάν και η στάση του έναντι των γειτονικών κρατών. Το ζητούμενο πρωτίστως είναι πως συμπεριφέρεται έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου , έναντι των οποίων επιδεικνύει συνεχώς μια επιθετικότητα. Το ζητούμενο είναι να μην προχωρήσει σε «εξαγωγή» της κρίσης. Όσον δε αφορά τις προσεγγίσεις με πάλαι ποτέ αντιπάλους του, ο χρόνος θα δείξει κατά πόσο θα έχουν ουσιαστικό και σε βάθος χρόνου αποτέλεσμα. 

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube