Weather Icon

Ο Βασιλιάς Ιορδανίας ο νέος υψηλός επισκέπτης της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Βασιλιάς Ιορδανίας ο νέος υψηλός επισκέπτης της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα επισκέπτεται την Κύπρο, μετά την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, ενισχύοντας την διεθνή υπόσταση και θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας

  Ανδρέας Πιμπίσιης   

Στον Λόφο έχουν ήδη ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τον επόμενο επισκέπτη στο Προεδρικό Μέγαρο, τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’, ο οποίος θα βρεθεί στο νησί την ερχόμενη Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου. Η επίσκεψη Αμπντάλα είναι ένα ακόμα γεγονός διεθνούς εμβέλειας λίγες μέρες μετά το ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου στο νησί. Οι συνεργάτες του Προέδρου Αναστασιάδη δηλώνουν πως «πρόκειται για άλλη μια υψηλού συμβολισμού επίσκεψη, η οποία θα αναβαθμίσει σημαντικά το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διεθνή πολιτική σκακιέρα». 

Ένας εκ των συνεργατών του Ν. Αναστασιάδη ανέφερε πως και η νέα σημαντική επίσκεψη «δεικνύει τη βαρύτητα που δίδει η Κύπρος στις διεθνείς σχέσεις και αποδεικνύει ότι η εξωστρεφής πολιτική που ακολουθεί ο ΠτΔ αλλά και οι σχέσεις που αναπτύσσει με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, έχουν θετικό αντίκτυπο για τη χώρα μας». 

Κύπρος και Ιορδανία διατηρούν άριστες διμερείς σχέσεις και η συνεργασία τους σε περιφερειακό επίπεδο είναι εξαιρετική. Η Ιορδανία χαρακτηρίζεται ως μια ήρεμη δύναμη που αποτελεί πυλώνα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.                                                                                                              

 Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ αναμένεται να συζητήσουν τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας. Στην ατζέντα της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον υψηλό του προσκεκλημένο θα περιληφθούν και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει διεξοδικά και για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε ξηρά και θάλασσα.

Κύπρος και  Ιορδανία είναι δυο κράτη τα οποία συνδέονται με διαχρονικές ιστορικές ισχυρές σχέσεις και ενδιαφέρονται για την επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Κατά την επίσκεψη του βασιλιά Αμπντάλα Β’ στην Κύπρο αναμένεται να συζητηθούν οι προοπτικές για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων των δυο χωρών και στους τομείς του εμπορίου και του τουρισμού. 

Τόσο ο Νίκος Αναστασιάδης όσο και οι συνεργάτες του δεν βλέπουν την κάθε συνάντηση ή επίσκεψη χωριστά από τις άλλες. Τοποθετούνται όλες σ’ ένα ευρύτερο πλάνο. Στον Λόφο σημειώνουν με ικανοποίηση μια σειρά από συναντήσεις, διεθνούς σημασίας, που είχε ο ΠτΔ το τελευταίο διάστημα. Συναντήσεις που ερμηνεύονται και ως ευκαιρία για να δοθεί από κυπριακής πλευράς απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα. Όπως ήταν, πριν από έναν περίπου μήνα, η παρουσία της Κύπρου, για πρώτη φορά, σε διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη. Μια παρουσία που έγινε κατορθωτή μετά από πρόσκληση του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν και ώς ένα βαθμό σχετίζεται με τις σχέσεις συνεργασίας που έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια Κύπρος και Γαλλία. Στο Παρίσι ο ΠτΔ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με αρκετούς ξένους ηγέτες. 

Σημείο αναφοράς η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου από τις 2 μέχρι και τις 4 Δεκεμβρίου. Τα μηνύματα που έστειλε ο Πάπας από την Κύπρο πήραν παγκόσμια προέκταση, ενώ στο Προεδρικό έχουν να λένε για τις ευχαριστίες και τη βαθιά ευγνωμοσύνη που διαβίβασε ο Ποντίφικας.

Ιδιαίτερης σημασίας αξιολογούνται τα ταξίδια της περασμένης εβδομάδας σε Ισραήλ και Ισπανία. Στην Ιερουσαλήμ πραγματοποιήθηκε η 8η σύνοδος κορυφής μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας στην παρουσία για πρώτη φορά του Πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ. Αυτό που επαναλαμβάνουν με ικανοποίηση στη Λευκωσία είναι η δήλωση Μπένετ πως η σχέση μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου είναι πιο στενή από ποτέ και υπερβαίνει τα κοινά συμφέροντα. 

Ακολούθησε το ταξίδι στην Ισπανία το οποίο άφησε αρκετά ικανοποιημένη την κυπριακή αποστολή. Κατά τη συνάντησή τους Νίκος Αναστασιάδης και Πέδρο Σάντσεθ επανέλαβαν τις άριστες σχέσεις που έχουν Κύπρος και Ισπανία. 

Ανακεφαλαιώνοντας τα ταξίδια εκτός και τις επισκέψεις εντός, στενός συνεργάτης του ΠτΔ σημείωσε πως «η συνεργασία που αναπτύσσει η Κύπρος με άλλες χώρες αναδεικνύει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ρόλος αυτός έχει καθιερώσει την Κύπρο ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας».

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube