Weather Icon
Τουρκία 28 Δεκεμβρίου 2021

Metin Günday: Ο Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει δύο τρόπους για να καθαιρέσει τον Ιμάμογλου

Metin Günday: Ο Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει δύο τρόπους για να καθαιρέσει τον Ιμάμογλου

Καθηγητής Metin Günday: «Η κυβέρνηση Ερντογάν μπορεί να χρησιμοποιήσει δύο τρόπους για να απομακρύνει τον Ekrem İmamoğlu από το αξίωμα του δημάρχου Κωνσταντινούπολης»

Συνέντευξη στην Dicle Baştürk

Έχει ξεκινήσει συζήτηση που στρέφεται κατά του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης (ΜΔΚ). Το υπουργείο Εσωτερικών υποστήριξε ότι ορισμένοι από τους υπαλλήλους του ΜΔΚ, του οποίου δήμαρχος είναι Ekrem İmamoğlu, που πρόσκεται στο κεμαλικό κόμμα CHP , «συνδέονταν με τρομοκρατικές οργανώσεις» και ξεκίνησε «ειδική επιθεώρηση» για το θέμα. Η αναγγελία αυτής της ειδικής επιθεώρησης έλαβε σκληρή απάντηση από τον πρόεδρο του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και από τον δήμαρχο του ΜΔΚ, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Τι σημαίνουν όλα αυτά,;

Γιατί έγινε μια τέτοια κίνηση προς το Μητροπολιτικό Δήμο Κωνσταντινούπολης,;

Πώς πρέπει να ορίσουμε νομικά αυτήν τη διαδικασία και

Μπορεί να έρθει στην ημερήσια διάταξη η καθαίρεση Ιμάμογλου από το αξίωμά του και ο διορισμός διαχειριστή στον Μητροπολιτικό Δήμο της Κωνσταντινούπολης;

Μιλήσαμε με τον Καθηγητή Διοικητικού Δικαίου, Δρ. Metin Günday, για το θέμα αυτό. Ο κύριος Günday επισημαίνει ότι υπάρχουν δύο επιλογές ενώπιον της κυβέρνησης.

Οι δηλώσεις του Metin Günday έχουν ως εξής:

«Θα γίνει επιθεώρηση στον Μητροπολιτικό Δήμο της Κωνσταντινούπολης, ίσως σταλεί επιθεωρητής. Το αν αυτοί οι ισχυρισμοί είναι έγκυροι ή όχι θα διερευνηθεί εκεί. Θα συνταχθεί έκθεση σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας. Αναλόγως με τα αποτελέσματα, ελπίζουμε να μην γίνει κάτι τέτοιο, μπορεί να αρχίσει μια ανακριτική διαδικασία. Ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, μπορεί να είναι δυνατός ο διορισμός διαχειριστή στον Μητροπολιτικό Δήμο της Κωνσταντινούπολης. Ή, αντί να ορίσει διαχειριστή,  ο Υπουργός Εσωτερικών μπορεί να αναστείλει την άσκηση των καθηκόντων του ή ακόμα και να απολύσει τον δήμαρχο του μητροπολιτικού δήμου, Ekrem İmamoğlu. Αυτό θα καθοριστεί στο τέλος της ανακριτικής διαδικασίας.

Έτσι, δύο επιλογές μπορούν να έρθουν στο μυαλό. Η πρώτη, που είναι η πιο ριζοσπαστική, είναι η πρακτική που ακολουθήθηκε στους δήμους της ΝΑ Τουρκίας (σ.τ.μ. Κουρδιστάν) στα νοτιοανατολικά, δηλαδή να οριστεί διαχειριστής στο δήμο. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα πάει σε αυτόν τον δρόμο. Αν θέλουν να απομακρύνουν τον δήμαρχο του μητροπολιτικού δήμου Κωνσταντινούπολης, είναι ούτως ή άλλως ένα πολιτικό θέμα. Κατηγορίες όπως «είσαι συνδεδεμένος ή σχετιζόμενος» με την τρομοκρατία, δεν έχουν καμία νομική σημασία, αφού καμία από αυτές δεν είναι νομικές έννοιες. Αυτές είναι κενές έννοιες. Προηγουμένως, αυτή η έννοια χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην ΝΑ Τουρκία (Κουρδιστάν) και είχαν αποκλειστέι από τη δημόσια υπηρεσία όσοι είχαν κατηγορηθεί για κάτι τέτοιο. Αλλά τώρα, που δεν έχουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως η απαγόρευση εργασίας σε δημόσια υπηρεσία. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι προφανώς μια πολιτική κατάσταση. Θα ελέγξει το υπουργείο Εσωτερικών τον μητροπολιτκό δήμο Κωνσταντινούπολης.

Τελικά, ως πρώτο ενδεχόμενο, μπορεί να υπάρξει παραπομπή. Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζονται οι διατάξεις των νόμων που αφορούν τις δημοτικές αρχές. Αυτό μπορεί να είναι πιο προτιμητέο από την κυβέρνηση. Τα μέλη της Λαϊκής Συμμαχίας, των Ερντογάν-Μπαχτσελί, αποτελούν την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με τον Δημοτικό Νόμο, όταν ένας δήμαρχος παύεται από το Υπουργείο Εσωτερικών, συγκαλείται το Δημοτικό Συμβούλιο και ορίζει ένα από τα μέλη του ως Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Μπορεί επίσης να ακολουθήσουν αυτόν τον τρόπο.

Δεύτερον, μπορεί να έρθει στο προσκήνιο ο διορισμός διαχειριστή. Τότε παρακάμπτεται το δημοτικό συμβούλιο. Όπως έγινε στους δήμους του HDP, θα διοριστεί διαχειριστής. Έτσι θα πάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο του δήμου. Αλλά αυτή είναι η δεύτερη πιθανότητα.

Αλλά αν ο στόχος τους είναι να απομακρύνουν τον İmamoğlu από εκεί, θα ακολουθήσουν τον πρώτο δρόμο και το δημοτικό συμβούλιο θα εκλέξει τον δικό του αντιπρόεδρο και θα διαχειριστεί τον δήμο».

Πηγή: ahvalnews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube