Weather Icon

Με γαλλική υπογραφή το ισχυρότερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης

Με γαλλική υπογραφή το ισχυρότερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης
To φινλανδικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με τον γαλλικό αντιδραστήρα EPR |Teollisuuden Voima Oyj (TVO) Πηγή: Protagon.gr

Στη Φινλανδία τέθηκε σε λειτουργία ο γαλλικός πυρηνικός αντιδραστήρας EPR, ο οποίος θα παράγει το 14% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας – σημαντικό βήμα στο γαλλικό πρόγραμμα παραγωγής καθαρής ενέργειας 

Με τη λειτουργία ενός νέου πυρηνικού εργοστασίου γαλλικής τεχνογνωσίας, και μάλιστα στο εξωτερικό, η Γαλλία έρχεται πιο κοντά στην επίτευξη των δικών της ενεργειακών στόχων – πρόκειται για το δρομολογημένο από πολλών ετών γαλλικό σχέδιο παραγωγής καθαρής ενέργειας, το οποίο έχει ενστερνιστεί απολύτως και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κρίνοντας ότι έτσι θα επιτευχθεί και η αποδέσμευση από τον άνθρακα, το 2050. Το συγκεκριμένο πρότζεκτ, που αφορά τη λειτουργία ενός γαλλικού πυρηνικού αντιδραστήρα στη Φινλανδία, καθυστέρησε μεν 12 χρόνια ώσπου να υλοποιηθεί, τελικά όμως ο πυρηνικός αντιδραστήρας EPR στο Ολκιλουότο ετέθη σε λειτουργία. Εχει κατασκευαστεί από τον γαλλικό όμιλο Areva, θα δώσει ηλεκτρική ενέργεια στο 30% της ισχύος του τον Ιανουάριο και θα επιτύχει την πλήρη απόδοσή του τον Ιούνιο του 2022. Αναμένεται να παράγει το 14% της ηλεκτρικής ενέργειας της βορειοευρωπαϊκής χώρας. 

Πρόκειται για τον ισχυρότερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, ο οποίος επανεκκινεί το γαλλικό πυρηνικό πρόγραμμα το οποίο έχει ταλαιπωρηθεί από διάφορα προβλήματα, τεχνικά και οικονομικά. Το αρχικό κόστος των 3 δισ. ευρώ τριπλασιάστηκε, γεγονός που θα αναγκάσει την Areva να πληρώσει πρόστιμο 1 δισ. ευρώ στους Φινλανδούς. 

για τη συνέχεια Protagon

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube