Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Λιβύη: Ποιοι λόγοι οδήγησαν στη ματαίωση των εκλογών

Δημοσιεύτηκε στις

Πόσο πιθανό είναι να πραγματοποιηθούν τελικά οι εκλογές στην πολύπαθη Λιβύη;

Μετά από πολλές ημέρες αβεβαιότητας, οι αρχές της Λιβύης ανέβαλαν τις προεδρικές εκλογές, μόλις 48 ώρες πριν αυτές ξεκινήσουν στις 24 Δεκεμβρίου. Φαίνεται απίθανο να εγκριθεί μια νέα ημερομηνία τον Ιανουάριο, αφήνοντας τη χώρα παραλυμένη από τις εντάσεις μεταξύ των αντίπαλων ομάδων που διαφωνούν ως προς τον εκλογικό νόμο.

Λίγοι θα εκπλαγούν που οι προεδρικές εκλογές της Λιβύης αναβλήθηκαν δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή τους. Ωστόσο, καθώς το χρονοδιάγραμμα για τη διοργάνωση της ψηφοφορίας γινόταν όλο και πιο μη ρεαλιστικό, οι αρχές έδειχναν απρόθυμες να επιβεβαιώσουν την είδηση. Το μπαλάκι αφέθηκε στην Ύπατη Εθνική Εκλογική Επιτροπή (HNEC) της χώρας να “προτείνει” στις 22 Δεκεμβρίου να αναβληθεί η ψηφοφορία για ένα μήνα έως τις 24 Ιανουαρίου. Παρά την πρόταση αυτή που έρχεται “μετά από διαβούλευση” με το κοινοβούλιο, το τελευταίο δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τη νέα ημερομηνία.

Το Κοινοβούλιο και η… ευθύνη

Σε ανακοίνωσή του, το HNEC αποστασιοποιήθηκε από καθυστερήσεις που έχουν συσσωρευτεί τους προηγούμενους μήνες, όπως η επ’ αόριστον αναβολή της δημοσιοποίησης της επίσημης λίστας υποψηφίων στις 11 Δεκεμβρίου. Αντίθετα, κατηγόρησε “περιστάσεις εκτός του ελέγχου των αρμοδίων της διαδικασίας”. Προέτρεψε επίσης το κοινοβούλιο να αναλάβει την ευθύνη, ζητώντας του να υιοθετήσει “τα απαραίτητα μέτρα για την άρση των περιορισμών από την εκλογική διαδικασία”, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της “ανεπαρκούς εκλογικής νομοθεσίας”.

Νωρίτερα το ίδιο πρωί, μια κοινοβουλευτική επιτροπή επιφορτισμένη με την επίβλεψη των εκλογών έδωσε μια σύντομη αναγνώριση της “αδυναμίας” να ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα την προγραμματισμένη ημερομηνία, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

“Το ζήτημα της αναβολής έχει γίνει μια καυτή πατάτα που κάθε πλευρά προσπαθεί να πετάξει στην άλλη, είτε αυτό είναι το κοινοβούλιο είτε το HNEC”, δήλωσε ο πολιτικός σχολιαστής Φαϊσάλ Μπουράικα στο αραβικό κανάλι του FRANCE 24.

Στο επίκεντρο πολλών διαφωνιών βρίσκεται ο εκλογικός νόμος της Λιβύης που υποτίθεται ότι καθορίζει τους κανόνες για την ιστορική προεδρική εκλογική διαδικασία, αλλά αντ’ αυτού έχει γίνει αιτία για την καθυστέρηση των εκλογών. Αντί να ψηφιστεί από τους βουλευτές, ο νέος νόμος εγκρίθηκε απευθείας από τον επικεφαλής του κοινοβουλίου, Αγκίλα Σάλεχ, με ορισμένους να λένε ότι ευνοεί άδικα τον σύμμαχο του Σάλεχ, τον υποψήφιο για την προεδρική θέση, στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ που ελέγχει την ανατολική και μέρος της νότιας Λιβύης.

“Το ίδιο το κοινοβούλιο υπέσκαψε τις προεργασίες της διαδικασίας εγκρίνοντας εκλογικούς νόμους χωρίς καμία συζήτηση”, είπε ο Μπουράικα. “Γι’ αυτό το HNEC έριξε το μπαλάκι στην πλευρά του κοινοβουλίου αναφέροντας περιορισμούς στην εκλογική διαδικασία που μόνο το κοινοβούλιο μπορεί να επιλύσει”.

Είναι πιθανή η ημερομηνία εκλογών του Ιανουαρίου;

Εν τω μεταξύ, οι μακροχρόνιες διαφωνίες μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής χώρας είναι παγιωμένες σε σημείο που κάθε πλευρά ενδέχεται να απορρίψει τα αποτελέσματα εκλογών και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα αποδεχτεί το αποτέλεσμα εάν ανακοινωθεί νέα ημερομηνία εκλογών τον Ιανουάριο.

“Το τρέχον κλίμα δεν ευνοεί τη διεξαγωγή εκλογών αυτού του είδους και οι κύριοι υποψήφιοι δεν φαίνονται έτοιμοι να συμμετάσχουν σε μια ψηφοφορία με σοβαρό και δίκαιο τρόπο”, δήλωσε ο Χαφέντ αλ-Γκουέλ, δήλωσε, μιλώντας στο France24, o ειδικός επί της Λιβύης και ερευνητής στο Ινστιτούτο Εξωτερικής Πολιτικής (FPI) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins της Βαλτιμόρης.

Ούτε οι πολωμένοι υποψήφιοι βοηθούν τα πράγματα. Μαζί με τον Χαλίφα Χαφτάρ και τον προσωρινό πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, ένας από τους δεκάδες πιθανούς υποψηφίους είναι ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, γιος του πρώην δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Φαϊσάλ Μπουράικα λέει ότι θα χρειαστούν περισσότερες από μερικές εβδομάδες για να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα, ειδικά καθώς η προσωρινή κυβέρνηση θα χάσει την εντολή της στις 24 Δεκεμβρίου – όταν επρόκειτο να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές. “Μπορούμε να περιμένουμε ότι το κοινοβούλιο θα αναβάλει τις εκλογές για μετά τις 24 Ιανουαρίου, επειδή υπάρχει το ζήτημα, στα παρασκήνια, του σχηματισμού νέας κυβέρνησης και νέου προεδρικού συμβουλίου για τους επόμενους έξι μήνες έως ένα χρόνο”.

Αυτό σημαίνει συνέχιση της μακράς πολιτικής διαδικασίας προς την αυτοδιοίκηση, την οποία εποπτεύει ο ΟΗΕ από τότε που κηρύχθηκε κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη πριν από 12 μήνες, μετά από μια δεκαετία μαχών μετά τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

Καθώς η πολιτική αβεβαιότητα συνεχίζεται, ένοπλες πολιτοφυλακές αναπτύχθηκαν στην Τρίπολη στις 21 Δεκεμβρίου, προκαλώντας φόβους ότι οι εντάσεις για τις εκλογές μπορεί να πυροδοτήσουν την επιστροφή στη βία.

Εν τω μεταξύ, η προοπτική ενός τερματισμού της αστάθειας μοιάζει ολοένα και περισσότερο σαν ένα όνειρο απατηλό για τους πιθανούς ψηφοφόρους και για τα μέλη της διεθνούς κοινότητας που ήλπιζαν ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου όπως είχε προγραμματιστεί.

Υπό αυτές τις συνθήκες, είπε ο Μπουράικα, “πέρα από την καθυστέρηση των εκλογών, πρέπει να σκεφτούμε τους Λίβυους και τα 2,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους που ήταν έτοιμοι να συμμετάσχουν στις 24 Δεκεμβρίου, που θα ήταν μια ιστορική ημέρα. Πρέπει να είναι πολύ απογοητευμένοι”.

Πέτρος Κράνιας

capital.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Οι ΗΠΑ μπλόκαραν στο G7 δήλωση – καταδίκη για τη ρωσική επίθεση στο Σούμι

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι ΗΠΑ μπλόκαραν καταδικαστική δήλωση της G7 για την ρωσική επίθεση στο Σούμι, επειδή θέλουν να διατηρήσουν σε καλό κλίμα τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται άτομα με γνώση της διπλωματικής αλληλογραφίας που καθώς συνεχίζονται οι συνεννοήσεις μεταξύ Λευκού Οίκου και Κρεμλίνου.

Από την πλευρά του, ο Καναδάς, ο οποίος ασκεί την προεδρία του G-7 φέτος, είπε στους συμμάχους ότι χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ θα ήταν αδύνατο να προχωρήσει η δήλωση, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η ακυρωθείσα δήλωση της G7 αναμενόταν να περιγράφει την επίθεση στο Σούμι ως «απόδειξη ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον πόλεμο», σύμφωνα με προσχέδια που ήρθαν σε γνώση του Bloomberg.

Το βράδυ της Κυριακής, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «τρομερή» την επίθεση σε δημοσιογράφους ως «τρομερή», προσθέτοντας χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις ότι «του είπαν ότι η Ρωσία έκανε λάθος».

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Διατηρείται η αισιοδοξία στις επαφές ΗΠΑ-Ιράν για τα πυρηνικά! Προβληματισμοί στο Ισραήλ για Γουίτκοφ – Παραμένει το αδιέξοδο στη Γάζα

Πληθαίνουν στο Ιράν δημόσιες τοποθετήσεις κληρικών που τάσσονται υπέρ της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Όλα δείχνουν πως το κλίμα αισιοδοξίας στις επαφές Ηνωμένων Πολιτειών-Ιράν για την θέσπιση ενός νέου πλαισίου ελέγχου για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης διατηρείται. Όπως ανέφερε ο αναλυτής του σταθμού μας για τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, Γαβριήλ Χαρίτος, ο Ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης, Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ, σχολίασε για πρώτη φορά δημόσια την πρώτη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας του, Αμπάς Αραγτσί, με τον ειδικός απεσταλμένο του Λευκού Οίκου, Στίβεν Ουίτκοφ, λέγοντας ότι «δεν ήταν ούτε κακή, ούτε καλή» αλλά διευκρίνισε ότι «αναμένει να δει ποια θα είναι η συνέχεια».

Το ερχόμενο Σάββατο η δεύτερη συνάντηση ΗΠΑ-Ιράν

Το σίγουρο είναι ότι το ερχόμενο Σάββατο, 19 Απριλίου, οι Αραγτσί και Ουίρκοφ θα συναντηθούν ξανά. Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η δεύτερη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Μουσκάτ, πρωτεύουσα του Σουλτανάτου του Ομάν, παρότι τις τελευταίες μέρες αυξάνονταν οι φήμες ότι θα ήταν πιθανόν η δεύτερη αυτή επαφή να γίνει στη Ρώμη. Όπως προκύπτει από διαρροές που προέρχονται κυρίως από ιρανικά μέσα, η ιρανική πλευρά φέρεται να έχει προβάλει αντιρρήσεις ως προς το ενδεχόμενο η δεύτερη συνάντηση να γίνει στη Ρώμη, επειδή την ίδια ημέρα θα βρισκόταν στην ιταλική πρωτεύουσα και ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Βανς. Ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά ως προς τον καθορισμό του τόπου διεξαγωγής των συναντήσεων.

Ένα πρόσθετο στοιχείο που έχει ενδιαφέρον προέρχεται από σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος πρότεινε στο Ιράν να μεταφέρει στη Ρωσία όλη την ποσότητα του εμπλουτισμένου ουρανίου που έχει στην διάθεσή του. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή ούτε επιβεβαιώθηκε, ούτε όμως και διαψεύσθηκε από καμία πλευρά.

Το Ισραήλ προβληματίζεται από διφορούμενες δηλώσεις των ΗΠΑ

Πάντως, όπως επεσήμανε ο κ. Χαρίτος, στο Ισραήλ εκφράζονται σημαντικοί προβληματισμοί από την έκβαση των επαφών ΗΠΑ-Ιράν, και κυρίως από τα διφορούμενα μηνύματα που προβάλει στις εκάστοτε δημόσιες τοποθετήσεις του ο Στίβεν Ουίτκοφ. Συγκεκριμένα, τις δύο τελευταίες εβδομάδες ο Ουίτκοφ άλλοτε εκφράζει πιο διαλλακτικές θέσεις έναντι του Ιράν, υπονοώντας ότι ο Λευκός Οίκος δεν θα έφερνε αντιρρήσεις να θεσπιστεί ένα πλαίσιο που προσιδιάζει στη συμφωνία του 2015 που προωθήθηκε από την θητεία Ομπάμα. Άλλοτε όμως, υιοθετεί πιο σκληρή στάση, συμφωνώντας με το ύφος και το περιεχόμενο των δηλώσεων Ντόναλντ Τραμπ, που επανήλθε σήμερα με τις απειλές του περί «ανοίγματος των πυλών της κολάσεως» εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία οι επαφές της Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη που βρίσκονται πλέον και επίσημα σε εξέλιξη.

Θα εξομαλυνθούν οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν;

Από την άλλη, ο κ. Χαρίτος τόνισε ότι στην Τεχεράνη το κλίμα αρχίζει να διαφαίνεται πιο διαλλακτικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες μέρες εκφράζονται δημόσια απόψεις που χαρακτηρίζουν την παρούσα περίοδο ως «παράθυρο ευκαιρίας» για βελτίωση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Ιράν. Πρόσφατα μάλιστα, ο ρεφορμιστής Ιρανός κληρικός Μοχσέν Ρουχαμί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Khabar Online, τάχθηκε θετικά στο ενδεχόμενο Ουάσιγκτον και Τεχεράνη να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις, προσθέτοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα προωθούσε το κλίμα για συνεννόηση ως προς το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του.

Ως προς το συγκεκριμένο σημείο, ο Γαβριήλ Χαρίτος ανέφερε ότι τις τελευταίες μέρες οι ιρανικές αρχές φέρονται να έχουν αφαιρέσει καθεστωτικά σύμβολα από το κτήριο, που άλλοτε στεγαζόταν η πρεσβεία των ΗΠΑ στο κέντρο της Τεχεράνης. Επικαλούμενος δύο φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Iran International, που εκφράζει τις αντικαθεστωτικές θέσεις της ιρανικής ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Χαρίτος επεσήμανε ότι η εξέλιξη αυτή φέρεται να σημειώθηκε τις τελευταίες μέρες, ενώ, μέχρι πρότινος, η πρόσοψη της πάλαι ποτέ αμερικανικής πρεσβείας στην ιρανική πρωτεύουσα ήταν καλυμμένη με γιγαντοαφίσα του Κάσεμ Σολεϊμανί, διοικητή της Δύναμης Αλ-Κοντς των Φρουρών της Επανάστασης – ο οποίος τιμάται στο Ιράν ως εθνικός ήρωας αφού εκτελέστηκε από αμερικανικό drone στην Βαγδάτη στις αρχές Ιανουαρίου του 2020 -.

Γάζα: Η Χαμάς απορρίπτει ισραηλινή πρόταση εκεχειρίας

Σε αντίθεση με το αισιόδοξο κλίμα που διατηρείται στις επαφές ΗΠΑ-Ιράν, οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα δεν σημειώνουν πρόοδο. Συγκεκριμένα, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, μιλώντας απόψε στο BBC, δήλωσε ότι η οργάνωσή του εν τέλει θα απορρίψει την πρόσφατη αναθεωρημένη ισραηλινή πρόταση εκεχειρίας, επειδή η ισραηλινή πλευρά δεν αποδέχεται να αποχωρήσουν όλα τα στρατεύματα από τον θύλακα ούτε δέχεται τον τερματισμό του πολέμου μετά την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Νομοσχέδιο για τον αφοπλισμό του PKK εισηγήθηκε το φιλοκουρδικό κόμμα στην Τουρκία!

Αν και η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει επισήμως αναγνωρίσει επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, το DEM πληθαίνει τις εκκλήσεις για έναν νομοθετικό και πολιτικό οδικό χάρτη προς την ειρήνη.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας και Ισότητας των Λαών (DEM) ζήτησε από το τουρκικό Κοινοβούλιο να ανοίξει τον δρόμο για νέα ειρηνευτική διαδικασία με την θέσπιση νομοθεσίας που θα υποστηρίζει τον αφοπλισμό του PKK.

To PKK κήρυξε εκεχειρία τον Μάρτιο έπειτα από την ιστορική έκκληση του φυλακισμένου από το 1999 ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν για κατάθεση των όπλων και διάλυση της οργάνωσης. Η κίνηση αυτή θα ανοίξει εν δυνάμει τον δρόμο για τον τερματισμό της 40ετούς σύγκρουσης με την κουρδική ένοπλη οργάνωση.

Αν και η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει επισήμως αναγνωρίσει επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, το DEM πληθαίνει τις εκκλήσεις για έναν νομοθετικό και πολιτικό οδικό χάρτη προς την ειρήνη.

Η προηγούμενη ειρηνευτική διαδικασία κατέρρευσε το 2015 οδηγώντας σε επανέναρξη των συγκρούσεων.

Μιλώντας στο τουρκικό Κοινοβούλιο, η συμπροεδρεύουσα του DEM Τουλάι Χατιμογκουλάρι δήλωσε ότι η ειρηνευτική λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν επιτραπεί στον Οτσαλάν να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο και με την θέσπιση προπαρασκευαστικού πλαισίου.

«Πώς μπορεί αυτό το προπαρασκευαστικό πλαίσιο να θεσπισθεί; Διασφαλίζοντας στον κ. Οτσαλάν την ελευθερία να εργασθεί και να επικοινωνήσει. Επιτρέποντας στο κοινοβούλιο να ψηφίσει νόμο που θα διευκολύνει την διαδικασία αφοπλισμού του PKK», είπε.

«Αν κάνουμε αυτά τα βήματα ως πρώτη κίνηση, όλη η Τουρκία θα αναπνεύσει με ανακούφιση», πρόσθεσε.

Το DEM ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μία συνάντηση με τον Ερντογάν πραγματοποιήθηκε σε «εποικοδομητική και ελπιδοφόρα ατμόσφαιρα», σε μία σπάνια στιγμή διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Το PKK, που έχει χαρακτηρισθεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και πολλές δυτικές χώρες, αναμένεται να ψηφίσει για τον αφοπλισμό και την διάλυσή του κατά τη διάρκεια συνεδρίου που προτείνεται να διεξαχθεί τον ερχόμενο μήνα.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ενδιαφέροντα3 ώρες πριν

Έρευνα για το πως θα είναι ο κόσμος το 2035! Απαισιόδοξα τα συμπεράσματα

Πώς θα μοιάζει ο κόσμος μας το 2035; Η ποιότητα των δημοκρατιών μας θα βελτιωθεί ή θα επιδεινωθεί; Οι κοινωνικές...

Διεθνή4 ώρες πριν

Οι ΗΠΑ μπλόκαραν στο G7 δήλωση – καταδίκη για τη ρωσική επίθεση στο Σούμι

Οι ΗΠΑ μπλόκαραν καταδικαστική δήλωση της G7 για την ρωσική επίθεση στο Σούμι, επειδή θέλουν να διατηρήσουν σε καλό κλίμα...

Οικονομία5 ώρες πριν

Σπάνιες γαίες που πετιούνται στα σκουπίδια

Νυν υπέρ πάντων αγώνα δίνουν εδώ και χρόνια οι μεγάλες δυνάμεις σε όλον τον κόσμο –με πρώτες τις Ηνωμένες Πολιτείες-...

Διεθνή7 ώρες πριν

Διατηρείται η αισιοδοξία στις επαφές ΗΠΑ-Ιράν για τα πυρηνικά! Προβληματισμοί στο Ισραήλ για Γουίτκοφ – Παραμένει το αδιέξοδο στη Γάζα

Πληθαίνουν στο Ιράν δημόσιες τοποθετήσεις κληρικών που τάσσονται υπέρ της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Αναλύσεις7 ώρες πριν

Ελληνικό παρακράτος υπό τουρκική επιρροή;

Η προειδοποίηση του Κώστα Γρίβα για Τουρκία και το πολιτικό αίνιγμα της Αθήνας

Δημοφιλή