Weather Icon

“Κρίση αλεύρου” στα κατεχόμενα: Τουρκοκύπριοι στερούνται πρόσβαση σε βασικά αγαθά

“Κρίση αλεύρου” στα κατεχόμενα: Τουρκοκύπριοι στερούνται πρόσβαση σε βασικά αγαθά

Η οικονομική κρίση που πλήττει την Τουρκία έχει εξελιχθεί ραγδαία σε πλήρη καταστροφή στα κατεχόμενα

Ο οικονομικός αντίκτυπος μιας ταχέως υποτιμούμενης τουρκικής λίρας έχει επιδεινωθεί από την κατάρρευση της εκλογικής αλυσίδας και της εφοδιαστικής αλυσίδας, αφήνοντας πολλούς Τουρκοκύπριους να μην έχουν πρόσβαση στα πιο βασικά αγαθά.

Όπως αναφέρει ο Nikolaos Stelya στην τουρκική έκδοση του Gazzette Duvar, το ψευδοκράτος σχημάτισε μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η λίρα έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξίας της. Ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης έχει ξεσπάσει κρίση καυσίμων στο νησί, γεγονός που αμφισβητεί η νέα κυβέρνηση. Ωστόσο, μεγάλες εταιρείες καυσίμων δυσκολεύονται να εισάγουν φυσικό αέριο -με τιμή σε ξένο νόμισμα- στο τουρκικό τμήμα του νησιού.

Παρά τις αρνήσεις της για την έλλειψη καυσίμων, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αναθεωρήσει τις τιμές των καυσίμων τις επόμενες ημέρες.

Οι Τουρκοκύπριοι λένε ότι σημάδια ενεργειακής κρίσης υπάρχουν παντού, δεν περιορίζονται στην πρόσβαση στα καύσιμα. Τα φώτα του δρόμου είναι σκοτεινά σε ορισμένες από τις κύριες οδούς του νησιού και οι διακοπές ρεύματος έχουν γίνει ρουτίνα.

Σε αυτό προστίθεται μια διαφαινόμενη επισιτιστική κρίση. Τις τελευταίες ημέρες, η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει την αγορά αλευριού και αρτοσκευασμάτων στις τουρκικές εισαγωγές αφορολόγητα. Προηγουμένως, το νησί είχε ένα εθνικοποιημένο σύστημα παραγωγής αλευριού για την προστασία του εφοδιασμού τροφίμων του νησιού. Τώρα, λένε ότι η εισαγωγή τουρκικού αλεύρου θα “αυξήσει τον ανταγωνισμό” στην εγχώρια αγορά.

Αυτό οδήγησε σε αυτό που τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης αποκαλούν “κρίση του αλεύρου”. Αμέσως μετά την ανακοίνωση αυτή, τρεις μεγάλοι παραγωγοί αλευριού στα Κατεχόμενα δήλωσαν ότι θα σταματήσουν την παραγωγή και ότι η νομοθετική αλλαγή έγινε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους. Η κυβέρνηση παρενέβη και διεξήγαγε διάλογο με τους αλευροποιούς, διαπραγματευόμενη την προσωρινή επανέναρξη της παραγωγής, αλλά πολλοί στο νησί φοβούνται ότι αυτή είναι μόνο η αρχή της κρίσης.

Ως αποτέλεσμα της οικονομικής αβεβαιότητας που επιβάλλεται από την καταρρέουσα λίρα και τον αυξανόμενο πληθωρισμό, πολλοί Τουρκοκύπριοι αναζητούν ευκαιρίες απασχόλησης στην Κυπριακή Δημοκρατία. Πολλά έξοδα διαβίωσης στα Κατεχόμενα πληρώνονται σε ξένο νόμισμα και η φθίνουσα αξία της λίρας κάνει τη ζωή εκεί αβάσταχτη.

Πολλοί στο νησί προσβλέπουν σε ένα πρόγραμμα της Τουρκικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων της Κύπρου με συνδικάτα στα νότια του νησιού, το οποίο βοηθά στη σύνδεση των συνδικαλιστικών εργαζομένων με θέσεις εργασίας πέρα ​​από τα σύνορα. Η συνδικαλιστική συνεργασία αναμένεται να απασχολήσει περίπου 8.000 άτομα που θα εργαστούν στα νότια του νησιού σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι κατασκευές και οι υπηρεσίες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης στην τουρκική πλευρά του νησιού, 300 άτομα έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα.

“Όπως σε πολλές παραμεθόριες περιοχές της Τουρκίας, οι Ελληνοκύπριοι που κατέχουν ευρώ κατακλύζουν επίσης την τουρκική πλευρά του νησιού αναζητώντας φθηνά καύσιμα και είδη καθημερινής ανάγκης. Τα τελευταία Σαββατοκύριακα, καθώς το ευρώ έχει εκτοξευθεί στα ύψη έναντι της λίρας, έχουν σχηματιστεί μεγάλες ουρές στα σημεία ελέγχου της “πράσινης γραμμής”, όπου οι Κύπριοι μπορούν να περάσουν στην τουρκική πλευρά. Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο αριθμός των Ελλήνων που περνούν από ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία ελέγχου, το Ay Demet (Άγιος Δομέτιος), έχει υπερδιπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες”, αναφέρει το άρθρο.

Πέτρος Κράνιας

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube