Weather Icon
Αραβικός Κόσμος , Τουρκία 7 Δεκεμβρίου 2021

Κατάρ: Πόσα δισεκατομμύρια δολάρια περιμένει ο Ερντογάν;

Κατάρ: Πόσα δισεκατομμύρια δολάρια περιμένει ο Ερντογάν;

Ο Ερντογάν πηγαίνει στο Κατάρ με υψηλές προσδοκίες: “Αναμένεται συμφωνία 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων”

Ο πρόεδρος του AKP, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταβαίνει στο Κατάρ για επίσημη επίσκεψη που θα διαρκέσει δύο ημέρες.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο στις 6 Δεκεμβρίου, πριν από την επίσκεψή του, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα υπογράψει νέες συμφωνίες με το Κατάρ.

Δηλώνοντας ότι έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα 69 συμφωνίες που καλύπτουν πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά και πολιτιστικά θέματα με το Κατάρ, ο Ερντογάν είπε: «Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας και με άλλες χώρες του Κόλπου».

Συγκεκριμένα ο Ερντογάν είπε:

“Τα βήματα που κάναμε με το Κατάρ, μια από τις ισχυρότερες χώρες στην περιοχή, είναι σημάδι αυτής της πρόθεσή ςμας. Οι αριθμοί δεν είναι μικροί. Συνεχίζουμε να το κάνουμε αυτό με σοβαρές επενδύσεις. Η προσέγγιση του Κατάρ προς τους Τούρκους επιχειρηματίες είναι πολύ, πολύ υψηλή. Ο όγκος της δραστηριοποίησης των Τούρκων επιχειρηματιών στο Κατάρ είναι περίπου 15 δισεκατομμύρια».

Ο Ερντογάν υπενθύμισε επίσης ότι θα επισκεφθεί το Άμπου Ντάμπι, την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με το BBC Turkish, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουραχμάν αλ-Σάνι, δήλωσε ότι αναμένεται να υπογραφούν 12 νέες συμφωνίες στην 7η Σύνοδο της Ανώτατης Στρατηγικής Επιτροπής Τουρκίας-Κατάρ.

Η επίσκεψη συμπίπτει με την επίσκεψη στην Τουρκία του πρίγκιπα διαδόχου Mohammed Bin Zayed από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι σχέσεις των ΗΑΕ, που βιώνουν εντάσεις με το Κατάρ και την Τουρκία εδώ και καιρό, έχουν βελτιωθεί πρόσφατα με την Τουρκία.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Hulusi Akar, ο οποίος μετέβη στη Ντόχα στο πλαίσιο των προετοιμασιών πριν από την επίσκεψη Ερντογάν, συναντήθηκε με τον Khalid bin Muhammed al Atiyye, αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Άμυνας του Κατάρ. Επισκεπτόμενος την τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ μετά τη συνάντηση, ο Ακάρ είπε: «Η δουλειά που κάνουμε εδώ με το Κατάρ δεν είναι εναντίον τρίτων χωρών, αλλά για να υπερασπιστούμε τις χώρες μας, τα έθνη μας, τα δικαιώματά μας και να μεγιστοποιήσουμε την αποτρεπτική μας δύναμη».

Η βάση της Τουρκίας στο Κατάρ ιδρύθηκε μετά τη συμφωνία που υπογράφηκε το 2014. Εδώ μπορούν να αναπτυχθούν και τουρκικά αεροπλάνα και πλοία.

Σχόλιο: Το άρθρο αποτελεί πιστή μετάφραση από τα τουρκικά. Ενώ στον τίτλο του άρθρου στα τουρκικά υπάρχει σε εισαγωγικά το “Αναμένεται συμφωνία 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων”, μέσα στο κείμενο δεν υπάρχει τέτοια αναφορά.

Πηγή: hahvalnews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube