Weather Icon
Τουρκία 30 Δεκεμβρίου 2021

Η τουρκική λίρα, το “κουφάρι” και τα “όρνια”…

Η τουρκική λίρα, το “κουφάρι” και τα “όρνια”…

Το πιθανότερο σενάριο είναι πως οι πιέσεις στην ισοτιμία  της τουρκικής λίρας θα επανέλθουν σύντομα δριμύτερες. Τούτο θα συμβεί γιατί δεν έχουν εκλείψει τα αίτια της κρίσης, τα οποία δεν περιορίζονται απλά στην τεχνητή συμπίεση των επιτοκίων αλλά έχουν να κάνουν με τις γενικότερες εξελίξεις στη γείτονα και τον ρόλο που προσπαθεί να παίξει στην ευρύτερη περιοχή.

“Η Τουρκία θα παραμείνει ευάλωτη σε χρηματοπιστωτικό, οικονομικό και -ενδεχομένως- πολιτικό επίπεδο, αλλά αξίζει να εστιάσουμε στην περίπτωσή της για όλα όσα μπορεί να μάθουν τα υπόλοιπα κράτη από αυτή την κρίση…”

Βλέπε: Τι μάθαμε από την κατάρρευση της τουρκικής λίρας…

Η τουρκική λίρα  ξαφνικά μετά κάποιες αόριστες δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν μετά από ένα μήνα ισχυρών πιέσεων άρχισε να ανακάμπτει επιθετικά και από την ισοτιμία των 17 και 19 λιρών έναντι του δολαρίου και του Ευρώ αντίστοιχα, βρέθηκε στην περιοχή των 11 και 12 δολαρίων και Ευρώ.

Το καθεστώς της γείτονος μετά μια υπεραντίδραση στην πτώση της ισοτιμίας του νομίσματος από τις 12 λίρες ανά ευρώ στις 19 λίρες μέσα στο χρονικό διάστημα ενός μηνός (Μεταξύ 18 Νοέμβρη και 18 Δεκέμβρη) παρενέβη δραστικά τόσο με αγορές λιρών και πωλήσεις δολαρίων όσο και με μέτρα εγγύησης της αξίας των καταθέσεων των Τούρκων σε λίρες.

Τα μέτρα του τρόπου που μπορεί να υπάρξει εγγύηση των καταθέσεων δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως αλλά σε γενικές γραμμές προβλέπουν έναν περίπλοκο και ατελέσφορο τρόπο αναπλήρωσης των όποιων απωλειών από την πτώση της ισοτιμίας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επί της ουσίας όποιοι βγήκαν σε συγχρονισμό  με τις ανακοινώσεις του Ερντογάν και ξόδεψαν σκληρό συνάλλαγμα προκειμένου να αντιστρέψουν την τάση εγκλώβισαν πολλά κερδοσκοπικά κεφάλαια τα οποία είχαν στοιχηματίσει στη συνέχιση της πτώσης. Αυτά στη συνέχεια, στην προσπάθεια να κλείσουν τις θέσεις, οδήγησαν στηn κατακόρυφη άνοδο της ισοτιμίας.

Τα κερδοσκοπικά κεφάλαια όμως όταν εντοπίσουν ένα “κουφάρι” στην έρημο συμπεριφέρονται όπως οι γύπες… Μπορεί ένας πυροβολισμός να τους απομακρύνει προσωρινά από το “κουφάρι” αλλά είναι θέμα χρόνου να επανέλθουν (ξανά και ξανά) μέχρι να εξαντληθούν  είτε τα “πυρομαχικά” είτε οι σάρκες του “κουφαριού”…

Ήδη, λίγες μέρες μόνο μετά, η τουρκική λίρα αρχίζει να πιέζεται και οι 12 λίρες ανά Ευρώ πλησιάζουν τις 14. Τούτο σημαίνει πως ο προϋπολογισμός θα πρέπει να βρει τρόπο να καλύψει τις απώλειες των Τούρκων που εμπιστεύθηκαν τον Ερντογάν και διατήρησαν τις καταθέσεις σε τούρκικες λίρες.

Καθώς μιλάμε για πολλά δισεκατομμύρια αυτό θα σηματοδοτεί την περαιτέρω εκτίναξη του ελλείμματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία του ήδη υπερβάλλοντος πληθωρισμού.

Για τη συνέχεια Capital

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube