Weather Icon
Τουρκία 15 Δεκεμβρίου 2021

Η Τουρκία «ξεπουλάει» το χρυσό της για να στηρίξει την οικονομία της

Η Τουρκία «ξεπουλάει» το χρυσό της για να στηρίξει την οικονομία της

Λιγοστεύουν καθημερινά τα πολύτιμα χρυσαφικά που ξοδεύει η Τουρκία, επιχειρώντας να σταματήσει τη βουτιά στο κενό που διαγράφει η τουρκική λίρα. Ενώ ξοδεύτηκαν 2 δισ. δολάρια σε τέσσερις συνεχόμενες παρεμβάσεις πάλι η ισοτιμία με το δολάριο είναι στις 14,40 λίρες. Μαζί με τα 2 δισ. δολάρια έχουν χαθεί και 80 τόνοι χρυσού, επίσημων αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας και του τουρκικού κράτους, που «έχουν κάνει φτερά» σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Όλοι αποθησαυρίζουν χρυσό στην Τουρκία, το ύστατο καταφύγιο απέναντι στην υποτίμηση και τον πληθωρισμό. Περισσότερο από όλους όμως, η Κεντρική Τράπεζα που απεγνωσμένα ψάχνει «άγκυρες» για να βαρύνει το νόμισμα και να συγκρατήσει κάπου την επικίνδυνη κατρακύλα.

Αλλά όσο ξοδεύει σκληρό συνάλλαγμα και τον χρυσό της, τόσο ελαφρύτερη στο φύσημα του ανέμου των αγορών, γίνεται η λίρα. Αν δεν ανέβουν σκληρά τα επιτόκια σαν τείχος απόρθητου κάστρου, η λίρα θα παρασύρεται. Το ξεπούλημα των τελευταίων χρυσαφικών κάνει χειρότερα τα πράγματα.

Οι Τούρκοι πολίτες έχουν περάσει πολλά κι είναι έμπειροι σε αυτές τις κακοτοπιές. Αποθησαυρίζουν κι αυτοί λίρες, το πρόβλημα όμως είναι η φτώχεια τους. Οι τράπεζες πάλι ακόμα εμπειρότερες χρειάστηκαν 100 δισ. λιρών κρατικής ενίσχυσης (7 δισ. δολάρια) παράσχουν νέο δανεισμό στις επιχειρήσεις. Τι έδωσαν ως αντάλλαγμα;

Η Κεντρική Τράπεζα από το 2011 τις κάλεσε και «επέτρεψε» τις καταθέσεις τους σε χρυσό μαζί με τις καταθέσεις μεγάλων ιδιωτών που συναλλάσσονται με το μέταλλο. Συσκότισε από τότε την εικόνα των επισήμων αποθεμάτων μπερδεύοντάς τα με τον ιδιωτικό χρυσό και το 2017 όταν έδωσε την πραγματική εικόνα, προσέθεσε άλλα «εργαλεία» για τα οποία δεν αποκάλυψε στοιχεία.

Στο μεταξύ, οι τουρκικές τράπεζες όπως και οι πολίτες της Τουρκίας αγοράζουν μανιωδώς χρυσό ειδικά από το 2017 και μετά. Δεν είναι τυχαία όσα έγιναν με το χρυσό το 2017 στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, ούτε και η έντονη πτωτική πορεία του νομίσματος, η οποία ξεκίνησε το Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς, μετά από περίπου 8-10 μήνες σταθερότητας.

Τι απέγιναν 80 τόνοι χρυσού;

Η Τουρκία είναι από τις πιο ενεργές χώρες στις αγοραπωλησίες χρυσού. Παλιός πελάτης. Καθώς ο χρυσός είναι το ισχυρότερο καταφύγιο, όταν η λίρα χάνει αξία, οι Τούρκοι αγοράζουν από παλιά. Μετά το 2017 μανιωδώς.

Μόνον στο πρώτο εξάμηνο φέτος οι εισαγωγές χρυσού έφθασαν τους 13,8 τόνους. Ήταν αγορές ιδιωτών. Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αγόραζε πέρυσι (μαζί με τους ιδιώτες επίσης) και εντός του 2020 αύξησε τα αποθέματά της κατά περίπου 80 τόνους χρυσού.

Την ίδια ποσότητα δηλαδή, που έχει κάνει φέτος φτερά, με τα επίσημα κρατικά αποθέματα να έχουν υποχωρήσει στο πρώτο εξάμηνο κατά 80 τόνους. Και να διαμορφώνονται στους 408,2 τόνους σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ του IFS και των εταιριών μελών του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.

Αλλά τα προσωρινά στοιχεία του τρίτου τριμήνου 2021 από τις ίδιες πηγές, δείχνουν ότι τα αποθέματα έχουν υποχωρήσει περαιτέρω στους 392,8 τόνους, στο τρίτο τρίμηνο. Τα στοιχεία αυτά δημοσιοποιήθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Αυτό που κάνει την καθίζηση των αποθεμάτων μεγαλύτερη, είναι ότι τα αποθέματα επέστρεψαν φέτος τον Ιούνιο, στα επίπεδα του 2019, παρά την αύξησή τους κατά 20% εντός του 2020, όταν ιδιώτες και τουρκικό Δημόσιο αγόραζαν μανιωδώς. Το ίδιο γρήγορα όπως αποκτήθηκαν οι επιπλέον ποσότητες, το ίδιο γρήγορα εξαφανίστηκαν…

Για τη συνέχεια  Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube