Weather Icon

Η ένταση μεταξύ Ρωσίας- Ουκρανίας μεταφέρεται στη Σουηδία

Η ένταση μεταξύ Ρωσίας- Ουκρανίας μεταφέρεται στη Σουηδία

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συνομιλεί με την προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ, υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θα έχουν συνομιλίες για την Ουκρανία, στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ, στη Σουηδία

Οι υπουργοί Εξωτερικών από τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, την Ουκρανία και άλλες χώρες συναντώνται σήμερα το πρωί στη Στοκχόλμη για την σύνοδο κορυφής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), εν μέσω εκκλήσεων προς τη Μόσχα να αποκλιμακώσει την κατάσταση στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η ένταση στις σχέσεις Ουκρανίας – Ρωσίας συνεχίζεται αμείωτη. Οι δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου κρούουν τις τελευταίες εβδομάδες τον κώδωνα του κινδύνου για τη συγκέντρωση στρατευμάτων από τη Ρωσία κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας, εν μέσω φόβων για πιθανή εισβολή.

Η Μόσχα, η οποία κατηγορείται ότι υποστηρίζει τους αυτονομιστές που πολεμούν το Κίεβο, αρνείται ότι προετοίμασε επίθεση και κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι πυροδότησε τις εντάσεις. Επίσης κατηγορεί το Κίεβο πως έχει αναπτύξει το μισό του στρατό προκειμένου να αντιμετωπίσει τους φιλορώσους αυτονομιστές στα ανατολικά της χώρας. Σε απάντηση η Ρωσία ανακοίνωσε πως ξεκίνησε τις δικές της κανονικές στρατιωτικές ασκήσεις στο νότιο τμήμα της χώρας που συνορεύει με την Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ πρόκειται να έχουν συνομιλίες, στο περιθώριο της συνόδου. Ο ΟΑΣΕ είναι ένα από τα λίγα διεθνή φόρουμ στα οποία συμμετέχουν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία το 2014, το σώμα έχει επιφορτιστεί με την παρακολούθηση της τήρησης των ειρηνευτικών συμφωνιών που αποσκοπούν στην επίλυση της σύγκρουσης με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Η συνάντηση στη Σουηδία έρχεται εν μέσω της προειδοποίησης του ΝΑΤΟ για το ενδεχόμενο ενός νέου πολέμου. Αλλά οποιαδήποτε απάντηση πιθανότατα θα βασιζόταν περισσότερο στη διπλωματία της ΕΕ παρά στη δύναμη πυρός του ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι το τελευταίο δεν επιθυμεί μια άμεση ένοπλη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε τη Μόσχα ότι οι σύμμαχοι θα επέβαλαν «οικονομικές και πολιτικούς περιορισμούς», σε περίπτωση νέας στρατιωτικής επίθεσης. Μόλις την περασμένη Κυριακή, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πραγματοποίησε μια σπάνια κοινή επίσκεψη με τον Στόλτενμπεργκ στη Λιθουανία για να παρουσιάσει ένα κοινό μέτωπο και να τονίσει την ενότητα της ΕΕ με το ΝΑΤΟ.

Μπλίνκεν: Θα απαντήσουμε αποφασιστικά

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε την Τετάρτη ότι υπάρχουν «αποδείξεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει σημαντικές επιθετικές κινήσεις κατά της Ουκρανίας. Τα σχέδια περιλαμβάνουν προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας εκ των έσω καθώς και μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις», αναφέρει το POLITICO.

«Σε αυτή τη φάση, δεν ξέρουμε αν ο πρόεδρος Πούτιν έχει πάρει την απόφαση να εισβάλει», συνέχισε ο Μπλίνκεν. «Γνωρίζουμε ότι έχει τη δυνατότητα να το κάνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν το αποφασίσει», πρόσθεσε.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προέτρεψε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της και να συνεχίσει τις διπλωματικές συνομιλίες. «Έτσι μπορούμε να επιστρέψουμε από μια κρίση που θα είχε εκτεταμένες και μακροχρόνιες συνέπειες για τις διμερείς μας σχέσεις με τη Μόσχα, για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρώπη, για τις διεθνείς ειρήνη και ασφάλεια», είπε.

«Κάναμε σαφές στο Κρεμλίνο ότι θα απαντήσουμε αποφασιστικά, μεταξύ άλλων με μια σειρά οικονομικών μέτρων υψηλού αντίκτυπου που έχουμε αποφύγει στο παρελθόν», προειδοποίησε ο Μπλίνκεν.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube