Weather Icon

Η εκτέλεση αυτονομιστή και ο ρόλος της Τουρκίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Η εκτέλεση αυτονομιστή και ο ρόλος της Τουρκίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Σάββας Καλεντερίδης: Πλήγμα στις ρωσοτουρκικές σχέσεις! Ο θάνατος του Τσετσένου αυτονομιστή και ο ρόλος της Τουρκίας.

Την ονοματοδοσία πάρκου στην πόλη Κορφέζ στην περιοχή του Μαρμαρά, το οποίο μετονομάστηκε σε Τζοχάρ Ντουντάγιεφ, η προσωπικότητα του οποίου δημιουργεί αρνητικό αντίκτυπο στη Ρωσική Ομοσπονδία σχολίασε ο Σάββας Καλεντερίδης.

Ο γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας, αρθρογράφος, εκδότης και επικεφαλής του www.infognomonpolitics.gr, Σάββας Καλεντερίδης, στην εκπομπή ZOOM στις 26 Δεκεμβρίου 2021.

Συντονιστείτε απόψε στις 21:00 στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube:

Το ρεπορτάζ

Τα εγκαίνια του Πάρκου Τζοχάρ Ντουντάγιεφ έγιναν πρόσφατα στην κωμόπολη Ντάριτζα της Νικομήδειας, προκαλώντας την αντίδραση της Ρωσίας και του ηγέτη της Τσετσενίας.

Ο Ντουντάγιεφ υπήρξε ηγέτης των Τσετσένων αυτονομιστών. Είχε κατηγορηθεί για τρομοκρατικές επιθέσεις και σκοτώθηκε σε επιχείρηση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών εναντίον του το 1996.

H επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, όταν ερωτήθηκε για την ονομασία του πάρκου προς τιμήν του Τζοχάρ Ντουντάε, δήλωσε μεταξύ άλλων.

Η Ρωσία έχει ήδη εκφράσει “απόλυτη απαρέσκεια για οποιεσδήποτε μορφές, πρακτικές και είδη εξύμνησης και ηρωοποίησης εξτρεμιστών. Δεν είναι η πρώτη απόπειρα να τιμηθεί η μνήμη ενός ανθρώπου, η συνείδηση του οποίου βαρύνεται από το θάνατο χιλιάδων Ρώσων πολιτών με διάφορες εθνικότητες και θρησκευτικές αντιλήψεις. Παρόμοιες απόπειρες είναι ανεπίτρεπτες και απαιτούν την πιο κατηγορηματική καταδίκη από όλη τη διεθνή κοινότητα. Εδώ πρέπει να είμαστε ενωμένοι.

Οι προσπάθειες αυτές έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το πνεύμα των ρωσοτουρκικών σχέσεων αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας, στη διατήρηση και εδραίωση της οποίας αποδίδουν τόσο μεγάλη προσοχή οι αρχηγοί των κρατών μας”.

“Υπολογίζουμε ότι τα μηνύματά μας θα γίνουν αντιληπτά από την τουρκική πλευρά με όλη τη σοβαρότητα. Το “ξέπλυμα” και η ηρωοποίηση οπλαρχηγών των ενόπλων, των ίδιων των εξτρεμιστών και τρομοκρατών με καιροσκοπικούς στόχους είναι πράξη απαράδεκτη, ανεπίτρεπτη. Αυτή είναι η θέση αρχής της Ρωσίας”.

Ο επικεφαλής της Τσετσενίας Ρ.Καντίροφ μέσω του Telegram απευθύνθηκε ευθέως προς τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καλώντας τον να αποφασίσει: “Είτε θα αποκτήσετε το καθεστώς ενός κράτους που υποστηρίζει δημόσια τους τρομοκράτες, είτε υποστηρίζετε διαφανείς και έντιμες σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία, χωρίς να αλλάζετε τις πεποιθήσεις σας πίσω από την πλάτη της”.

Ο Καντίροφ απείλησε μάλιστα την Τουρκία με “ισοδύναμη απάντηση”, δηλαδή να τιμήσει στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας Γκρόζνι το όνομα του ιδρυτή του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις τουρκικές φυλακές.

Προ ημερών ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, είχε δηλώσει ότι

Η Μόσχα “μέσω διπλωματικών διαύλων ήδη διαβίβασε στους Τούρκους συναδέλφους ότι το λιγότερο δεν επικροτούμε παρόμοιες ονομασίες σε μια από τις τουρκικές πόλεις” και είχε χαρακτηρίσει “απολύτως εξηγήσιμη και κατανοητή” την αντίδραση του επικεφαλής της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, καθώς η περιοχή, που κυβερνά “έζησε αρκετούς πολέμους, που προκλήθηκαν, ξεκίνησαν, από τους τρομοκράτες, οι οποίοι προσπαθούσαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους αυτή την περιφέρεια της Ρωσίας” και “ένας από τους τρομοκράτες, που το έκανε αυτό ήταν κάποια στιγμή και ο ηγέτης τους Ντουντάεφ”.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube