Weather Icon
Ενεργειακά 28 Δεκεμβρίου 2021

Η έκρηξη του θυμού είναι θέμα χρόνου…

Η έκρηξη του θυμού είναι θέμα χρόνου…

Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη βρίσκονται σε απαγορευτικά υψηλά επίπεδα παρά την κατά 50% περίπου αποκλιμάκωση τις τελευταίες μέρες και αυτό έχει ήδη συνέπειες στις επιχειρήσεις, στην παραγωγή, στα νοικοκυριά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Παρά την πτώση, η τιμή είναι τετραπλάσια αυτής της αρχής του χρόνου ενώ οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη δεν διαθέτουν επαρκή πληρότητα για ένα βαρύτερο ή μεγαλύτερο Χειμώνα.

Πού οφείλονται οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου;

Είναι προφανές πως άνοδο τιμών έχουμε όταν η ζήτηση είναι υψηλότερη από την προσφορά.

Όπως έχουμε αναφέρει ξανά τα  προβλήματα είχαν ξεκινήσει από την αρχή του χρόνου με την περιορισμένη προσφορά λόγω διαταραχών της παραγωγής της Ρωσίας και του κρύου Χειμώνα. Το καλοκαίρι η μεγαλύτερη άπνοια στις χώρες του βορρά αύξησε την κατανάλωση φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ενώ μπήκαμε στο Φθινόπωρο με τις αποθήκες στην Ευρώπη να έχουν μικρότερες ποσότητες σε σχέση με άλλες χρονιές, παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση της ζήτησης από χώρες της Ασίας. Η αύξηση της ζήτησης έφερε αύξηση των τιμών και τα φορτία με LNG επέλεξαν να κατευθυνθούν στις αγορές της Ασίας.

Εν τω μεταξύ τα τελευταία χρόνια τα σχέδια επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης στις ΑΠΕ αποθάρρυναν τις επενδύσεις στην εξερεύνηση και ανάδειξη νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Η εξερεύνηση χρειάζεται πολλά δισ. και μερικά χρόνια. Από τη στιγμή που θα ανακαλυφθεί ένα εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα χρειάζονται 6-7 χρόνια για αρχίσει η εμπορική παραγωγή. Όταν οι κυβερνήσεις συντομεύουν στόχους δραστικής μείωσης της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων στο 2030, οι εταιρείες δεν επενδύουν στην ανεύρεση νέων κοιτασμάτων.

Όλα τα παραπάνω προέκυψαν σε μια περίοδο που η Δύση και η Ρωσία βρίσκονται σε μια πρωτοφανή αντιπαράθεση για την Ουκρανία και άλλα σημεία τριβών. Η Ρωσία τροφοδοτεί την Ευρώπη με το 40% περίπου του Φυσικού Αερίου που χρειάζεται.

Η κρίση αυτή αποτελεί ένα θεόσταλτο δώρο για τον Πούτιν ο οποίος φιλοδοξεί να αποκαταστήσει μέρος της περιφερειακής ισχύος της πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ. Ο πρόεδρος της Ρωσίας δημοσίως κάνει δηλώσεις πως θα αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου ενώ στην πράξη πράττει τα αντίθετα.

“Ο αγωγός Γιαμάλ-Ευρώπη που συνήθως παραδίδει ρωσικό φυσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη έστειλε το καύσιμο πίσω στην Πολωνία για έκτη συνεχόμενη ημέρα την Κυριακή, σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού φορέα εκμετάλλευσης δικτύου Gascade.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι ροές στο σημείο μέτρησης Mallnow στα γερμανοπολωνικά σύνορα πήγαιναν ανατολικά στην Πολωνία με ωριαίο όγκο σχεδόν 1,2 εκατ. κιλοβατώρων την Κυριακή και αναμένεται να παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα κατά τη διάρκεια της ημέρας….”

Για τη συνέχεια  Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube