Weather Icon

H Δύση δεν θα πολεμήσει για χάρη της Ουκρανίας

H Δύση δεν θα πολεμήσει για χάρη της Ουκρανίας

Ουκρανία: Η Μόσχα είναι αποφασισμένη να μην αφήσει το Κίεβο να ξεφύγει από τη σφαίρα επιρροής της και η Δύση είναι σε αδιέξοδο

Ξένια Τούρκη   

Οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση είναι ούτως ή άλλως πολύ προβληματικές εδώ και πολύ καιρό. Τα πράγματα χειροτέρεψαν εξαιτίας του ζητήματος της Ουκρανίας. Η Μόσχα είναι αποφασισμένη να μην αφήσει το Κίεβο να ξεφύγει από τη σφαίρα επιρροής της, την ίδια ώρα που η Ουκρανία προσπαθεί να κτίσει συμμαχίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συγκέντρωση χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών στα σύνορα των δύο χωρών έχει σημάνει συναγερμό, καθώς υπάρχουν πληροφορίες πως επίκειται εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στο βασικό κείμενο συμπερασμάτων της τελευταίας συνόδου κορυφής της ΕΕ οι ηγέτες των κρατών-μελών της απηύθυναν σκληρή προειδοποίηση προς τη Μόσχα για μαζικές συνέπειες και σοβαρό κόστος που θα έχει αν κινηθεί στρατιωτικά εναντίον της Ουκρανίας.

Η ΕΕ έχει αρκετά, κυρίως οικονομικά, όπλα για να πλήξει, αν θέλει, τη Ρωσία. Όπως έδειξε σχετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορεί να την αποκλείσει από το σύστημα πληρωμών SWIFT, κάτι που θα έχει δυσβάστακτες οικονομικές συνέπειες ή να επιβάλει προσωπικές κυρώσεις σε άτομα του περιβάλλοντος του Βλαντιμίρ Πούτιν. Μπορεί να επιβάλει κυρώσεις σε συγκεκριμένους οικονομικούς τομείς περιορίζοντας τη ρωσική πρόσβαση σε αυτούς.

Παρά τις ηχηρές διαβεβαιώσεις οι Ευρωπαίοι διστάζουν να πλήξουν οικονομικά τη Ρωσία, καθώς γνωρίζουν πως κάτι τέτοιο θα έχει επιπτώσεις και για τους ίδιους. Ας μην ξεγελιόμαστε από τη σκληρή ρητορική και τις εκατέρωθεν απειλές, οι δύο πλευρές έχουν καλές οικονομικές σχέσεις, φτάνει μόνο να σκεφτούμε μόνο την αγορά φυσικού αερίου και πετρελαίου. 

Όσο δε για μια στρατιωτική απάντηση, οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι ακόμη μικρότερες έως ανύπαρκτες. «Καμιά δυτική δύναμη δεν είναι στην πραγματικότητα διατεθειμένη να διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ρωσίας για χάρη της Ουκρανίας. Όλες κουνούν το κεφάλι δείχνοντας κατανόηση για τις απειλές που δέχεται το Κίεβο αλλά δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουν και να θυσιάσουν στρατιώτες σε έναν πόλεμο, από τον οποίο δεν έχουν να κερδίσουν κάτι ουσιαστικό.»

Για αυτό και η Δύση πλέον ελπίζει πως είτε ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπλοφάρει και δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία είτε με την απειλή των κυρώσεων θα τον σταματήσει. Αν ούτε το ένα συμβεί ούτε το άλλο, τότε τα πράγματα ενδέχεται να λάβουν επικίνδυνη για την Ουκρανία τροπή. Η οποία καλό είναι να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο στη δύσκολη στιγμή να βρεθεί μόνη της αντιμέτωπη με έναν ισχυρό εχθρό.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube