Weather Icon

Έτσι η Ελλάδα αποσταθεροποιεί την Τουρκία!

Έτσι η Ελλάδα αποσταθεροποιεί την Τουρκία!

Σάββας Καλεντερίδης: Κανένας νταβατζής στην Κυπριακή Δημοκρατία! Έτσι η Ελλάδα αποσταθεροποιεί την Τουρκία. Τρελαίνεται, αποσταθεροποιείται και εκνευρίζεται.

Τις αντιδράσεις της Τουρκίας για την αδειοδότηση του Τεμαχίου 5 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας σε κοινοπραξία που ηγείται η ExxonMobil Exploration and Production Cyprus Limited και την αντίδραση του State Department ανέλυσε ο Σάββας Καλεντερίδης.

Ο γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας, αρθρογράφος, εκδότης και επικεφαλής του www.infognomonpolitics.gr, Σάββας Καλεντερίδης, στην εκπομπή ZOOM στις 5 Δεκεμβρίου 2021.

Συντονιστείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube:

Το ρεπορτάζ

Την πρόταση της υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Νατάσας Πηλείδου, για αδειοδότηση του Τεμαχίου 5 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited (διαχειρίστρια, ποσοστό 60%) και Qatar Petroleum International Upstream LLC (ποσοστό 40%) ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου στις 2 Δεκεμβρίου 2021.

Διαβάστε τη συνέχεια του ρεπορτάζ στον παρακάτω σύνδεσμο:

Κύπρος: Αδειοδότηση στην κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum για το Τεμάχιο 5 της ΑΟΖ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλκγίτς, απάντησε σε ερώτηση σχετικά με την είδηση ότι το υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας χορήγησε στην Κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum Partnership άδεια εξερεύνησης φυσικού Αερίου στο τεμάχιο 5.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι μέρος του τεμαχίου 5 ανήκει στη λεγόμενη «τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Επιστολή σε ΟΗΕ: Η Τουρκία επαναφέρει την συζήτηση για κυριαρχία νησιών, χωρικά ύδατα

Το σύνολο της αναθεωρητικής ατζέντας της εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου επαναφέρει η Άγκυρα με επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου Φ. Σινιρίογλου στον ΟΗΕ με την οποία επιχειρεί να απαντήσει στην ομιλία του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά και τις περιφερειακές συνεργασίες της χώρας και τις Συμφωνίες που υπέγραψε το τελευταίο διάστημα με Γαλλία και ΗΠΑ.

Ο τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπός κάνει λόγο για «κακοπροαίρετη» στάση της Ελλάδας και προσπάθεια του Κ. Μητσοτάκη να διαστρεβλώσει την εικόνα των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναφέρει τους ισχυρισμούς για δήθεν παραβίαση των διεθνών Συνθηκών από την Ελλάδα.

Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν θέλει τον διάλογο σπεύδοντας όμως να βάλει στην ατζέντα όλο το πλαίσιο των διεκδικήσεων της. Όπως επισημαίνει ο κ.Σινιρίογλου στον διάλογο θα πρέπει να τεθεί όχι μόνο η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας αλλά και το εύρος των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, η κυριαρχία σε νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, η αποστρατικοποίηση των νησιών και οι περιοχές αρμοδιοτήτων FIR, SAR, NAVTEX.

Όμως η Τουρκία δεν μπορεί να κρύψει την ενόχληση και τον προβληματισμό της για τις κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα σε διπλωματικό επίπεδο. Στην επιστολή η τουρκική πλευρά προσπαθεί να εμφανίσει ως απειλή για την ασφάλεια τις Τριμερείς και περιφερειακές συνεργασίες στις οποίες συμμετέχει η Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι έχουν αντιτουρκικό πρόσημο, ενώ καταγγέλλει και τις Συμφωνίες της χώρας μας με «τρίτες χώρες» δείχνοντας έτσι την ενόχληση της για τις Συμφωνίες με την Γαλλία, τις ΗΠΑ αλλά και με τα ΗΑΕ, που ειχαν στρατηγικό χαρακτήρα.

Διαβάστε την επιστολή της 19ης Νοεμβρίου 2021 στον παρακάτω σύνδεσμο:

Επιστολή σε ΟΗΕ: Η Τουρκία επαναφέρει την συζήτηση για κυριαρχία νησιών, χωρικά ύδατα

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube