Weather Icon

Ενεργούμενο της Γερμανίας στην Αφρική η Τουρκία

Ενεργούμενο της Γερμανίας στην Αφρική η Τουρκία

Ιωάννης Μπαλτζώης: Η Τουρκία ενεργούμενο Γερμανίας στην Αφρική. Τα μυστικά της Μέσης Ανατολής και του ουκρανικού ζητήματος

Ο αντιστράτηγος ε.α. στην εκπομπή «Έλληνες παντού» με τον δημοσιογράφο Θανάση Χούπη στην εκπομπή «Η Φωνή της Ελλάδος» της ΕΡΑ στις 23 Δεκεμβρίου 2021.

Συντονιστείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube:

Το ρεπορτάζ

Η συνεργασία της Γερμανίας με την Τουρκία επεκτείνεται και στα οπλικά συστήματα, καθώς η θυγατρική της γερμανικής εταιρείας όπλων Hensoldt βρίσκεται πίσω από την κατασκευή του επιθετικού drone Bayraktar TB2.

Οπως αναφέρει ο γερμανικός τηλεοπτικός ZDF, πριν ένα χρόνο έγινε πόλεμος μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για την περιοχή του Καραμπάχ. Το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε το τουρκικό επιθετικό drone Bayraktar TB2 και νίκησε.

Το drone κατέστρεψε 900 στόχους στην Αρμενία και προκάλεσε ζημιές ύψους 2 δισ. δολαρίων. Από τότε έχουν εκτιναχθεί οι πωλήσεις του Bayraktar TB 2. Εννέα χώρες το χρησιμοποιούν ήδη και έντεκα ακόμη θέλουν να το αγοράσουν.

«Η Τουρκία μπορεί να γίνει ηγέτιδα δύναμη στον κόσμο σε αυτήν την τεχνολογία. Καμία ανθρώπινη δύναμη δεν θα μπορέσει να μας εμποδίσει», είχε δηλώσει κατά την παρουσίαση του UAV ο τεχνικός Διευθυντής της τουρκικής κατασκευάστριας εταιρείας Baykar.

Τα επιθετικά drones χρησιμοποιούν ειδικά συστήματα εντοπισμού του στόχου, τα οποία είναι κάτι σαν το μάτι του όπλου.

Ενα από αυτά τα συστήματα κατασκευάζεται από τη νοτιοαφρικανική θυγατρική της γερμανικής εταιρείας όπλων Hensoldt, η οποία παρουσιάζεται ως κορυφαίος προμηθευτής συστημάτων στρατιωτικής αναγνώρισης.

«Κέρδη από πολεμικές συγκρούσεις»

«Εξασφαλίζονται κέρδη από πολεμικές συγκρούσεις», επικρίνει ο ειδικός στο Διεθνές Δίκαιο, Αντρέας Σούλερ.

«Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη γερμανική Εξωτερική Πολιτική». Χωρίς την τεχνολογία της Hensoldt, το τουρκικό drone δεν θα μπορούσε καν να λειτουργήσει.

Ο Σούλερ τονίζει: «Πρέπει επειγόντως να σταματήσουμε τη χρήση της γερμανικής τεχνολογίας σε αποστολές drones που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο».

Για παράδειγμα, η χρήση drones από τον τουρκικό στρατό εναντίον Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ ήταν αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο. Στις 17 Αυγούστου 2021, επίθεση των τουρκικών drones σε νοσοκομείο είχε ως αποτέλεσμα οκτώ νεκρούς και τέσσερις τραυματίες.

Να απαγορευτούν

Η συνεργασία της γερμανικής Hensoldt με την τουρκική Baykar ξεκίνησε το 2020, όταν η καναδική κυβέρνηση έθεσε τέλος στην προμήθεια συστημάτων αναγνώρισης από τον Καναδά, μετά τη χρήση των drones στη σύγκρουση του Καραμπάχ.

Ο Σούλερ καλεί τη νέα Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, η οποία έχει υποσχεθεί να περιορίσει τις εξαγωγές όπλων, να απαγορεύσει τέτοιες συναλλαγές.

Το προφίλ

Ο Ιωάννης Μπαλτζώης είναι αντιστράτηγος ε.α. Γεννήθηκε στην Άρτα το 1954. Απεφοίτησε το 1976, ονομασθείς ανθυπολοχαγός Ιππικού-Τεθωρακισμένων. Πέρα των προβλεπόμενων θέσεων, υπηρέτησε ως παρατηρητής της ΕΕ κατά τον πόλεμο της Βοσνίας, υπασπιστής του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και Ακόλουθος Άμυνας στην ελληνική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ (2000-2003).

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Γεωπολιτική και σε σπουδές Άμυνας και διεθνούς ασφάλειας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου, της Σχολής Εθνικής Αμύνης και της Σχολής Τακτικών Πληροφοριών του στρατού των ΗΠΑ. Μετά την αποστρατεία του δίνει διαλέξεις και αρθρογραφεί τακτικά. Συμμετείχε στη συγγραφή του βιβλίου «Ανατολική Μεσόγειος, παρόν και μέλλον, Εκδόσεις Παπαδήμα 2017.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube