Weather Icon

«Είναι μαχαιριά στην πλάτη»: Γιατί το ΝΑΤΟ εγκατέλειψε την Ουκρανία

«Είναι μαχαιριά στην πλάτη»: Γιατί το ΝΑΤΟ εγκατέλειψε την Ουκρανία

Το όνειρο των Ουκρανών να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι σαφές ότι δεν θα πραγματοποιηθεί – τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον. Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε στις αρχές του Κιέβου ότι ήταν ελάχιστο πιθανό να ενταχθούν στη συμμαχία τα επόμενα δέκα χρόνια. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει ότι το Πεντάγωνο δεν θα ξεκινήσει πόλεμο για την Ουκρανία. Το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti  ερεύνησε του λόγους για τους οποίους η Ουάσιγκτον υποχώρησε ξαφνικά.

του Andrey Kots.

Υψηλές προσδοκίες

Στην Ουκρανία, το αποτέλεσμα των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ αναμενόταν με ανυπομονησία. Την παραμονή της διαδικτυακής συνάντησης των δύο ηγετών, αναλυτές και πολιτικοί επιστήμονες έκαναν τις πιο τολμηρές προβλέψεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ελάχιστοι αμφέβαλλαν ότι τελικά θα ερχόταν η πολυαναμενόμενη «νίκη»: ο Μπάιντεν θα «έβαζε αυστηρά τον Πούτιν στη θέση του» και θα τον ανάγκαζε να «αποσύρει τα στρατεύματα από τα σύνορα».

Οι ειδικοί καθησύχασαν από την πανίσχυρη «ετοιμότητα πυροβολικού» που επιτελούσαν οι δυτικοί πολιτικοί. Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι αρνείται να αναγνωρίσει οποιαδήποτε κόκκινη γραμμή στην κατάσταση στην Ουκρανία. Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να λένε ότι η Ρωσία δεν είχε το δικαίωμα να πει στη συμμαχία ποιον να δεχτεί ή να μην ενταχθεί στις τάξεις της.

Και αν η Μόσχα παρόλα αυτά αποφάσιζε για «επίθεση», η συλλογική Δύση υποσχόταν άνευ προηγουμένου οικονομικές κυρώσεις – φτάνοντας μέχρι την αποσύνδεση του SWIFT.

Αλλαγή κατεύθυνσης

Ωστόσο, η πραγματικότητα γρήγορα ξεμέθυσε τους πάντες. Το πρώτο κουδούνι για το τέλος της διακοπής χτύπησε όταν οι κυρώσεις κατά του Nord Stream 2 και του ρωσικού δημόσιου χρέους εξαιρέθηκαν από τον προτεινόμενο αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το δημοσιονομικό έτος 2022.Αμερικανοί στρατιώτες σε εκ περιτροπής εκπαιδευτικές μονάδες του ουκρανικού στρατού. – RIA Novosti / Stringer

Υπάρχει και χειρότερο: για πρώτη φορά, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε επίσημα ότι δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις της για να υπερασπιστεί την Ουκρανία.  Ωστόσο, στο Κίεβο, η άμεση δυτική υποστήριξη σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Ρωσία θεωρείται ως αξίωμα και αναφέρεται μάλιστα στη νέα στρατιωτική στρατηγική που εγκρίθηκε τον Μάρτιο. Τέλος, το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press δημοσίευσε αρκετές αποκλειστικότητες που διαλύουν τις «φήμες» του Κιέβου.

Καταρχάς, η Ουάσιγκτον θα αναγκάσει την Ουκρανία να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ. Ένα από τα κύρια αιτήματα είναι να παραχωρήσει το Κίεβο περισσότερη αυτονομία στα νοτιοανατολικά της χώρας και να διαπραγματευτεί με τους ηγέτες των μη αναγνωρισμένων οντοτήτων, του DNR και του LNR. Αυτή είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις του κουαρτέτου της Νορμανδίας, την οποία η ουκρανική πλευρά παραμελεί κατάφωρα.

Επιπλέον, το πρακτορείο επικαλείται πηγές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία δεν θα γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ για τουλάχιστον τα επόμενα δέκα χρόνια. Η αναμενόμενη «νίκη» μετατράπηκε για άλλη μια φορά σε «ταπείνωση».

Το «λύγισμα» της Ρωσίας απέτυχε

«Πρέπει να παραδεχτούμε ότι πριν από τη συνομιλία μεταξύ Πούτιν και Μπάιντεν, η ρητορική της Δύσης ήταν εξαιρετικά πολεμική», δηλώνει ο Σεργκέι Σουντάκοφ, ένας Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ιδιαίτερα, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν τις κόκκινες γραμμές κανενός και τις τραβούν όπου θέλουν. Στις Βρυξέλλες τόνισαν ότι η Μόσχα δεν έχει το δικαίωμα να απαιτήσει από το ΝΑΤΟ ποιον πρέπει να δέχεται ή όχι στη συμμαχία. Ο γερουσιαστής Roger Wicker πρότεινε ακόμη και πυρηνικό χτύπημα κατά της Ρωσίας εάν εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο ειδικός εκτιμά ότι ο κ. Μπάιντεν δεν κατάφερε τελικά να «λυγίσει» τον Ρώσο ομόλογό του, να τον εκφοβίσει με κυρώσεις και άλλα αντίμετρα.

 «Όχι μόνο στα επόμενα δέκα χρόνια, αλλά ακόμη και σε μισό αιώνα, η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ », είναι πεπεισμένος ο Ουκρανός πολιτικός αναλυτής Kost Bondarenko. «Πιστεύω ότι δεν θα συμβεί ποτέ. Καταρχάς στο ΝΑΤΟ οι αποφάσεις λαμβάνονται με συναίνεση. Και όσο προχωράμε, τόσο αυτή η συναίνεση αποδυναμώνεται.  Δεύτερο σημείο: πολλές χώρες του ΝΑΤΟ δεν θα ήθελαν να χλευάσουν τη Μόσχα με την Ουκρανία. Γιατί όντως θα ήταν κήρυξη πολέμου. Επιπλέον, δεν είναι γνωστό εάν σε δέκα χρόνια το ΝΑΤΟ θα υπάρχει ακόμα – ως διεθνής δομή».

θα αναστενάξουμε, αλλά θα το αντέξουμε 

Τα λόγια του Τζο Μπάιντεν ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν σύντομα με τη ρωσική αντιπροσωπεία για να συζητήσουν αμοιβαία αιτήματα και ανησυχίες έχουν επίσης πυροδοτήσει εμφανή δυσαρέσκεια στο Κίεβο.

Τίποτα το εκπληκτικό: τελικά, όπως τα είπε αλαζονικά ο υπουργός Εξωτερικών του Κιέβου Ντμίτρο Κουλέμπα, «καμία διαπραγμάτευση για την Ουκρανία δεν είναι δυνατή χωρίς την Ουκρανία». Ωστόσο, ο Μπάιντεν δεν τηλεφώνησε στον Ζελένσκι παρά μόνο την Πέμπτη το απόγευμα, μετά τις συνομιλίες του με τον Πούτιν. Αν και δεν υπήρχε αμφιβολία στο Κίεβο ότι αυτή η συνομιλία θα γινόταν μόνο μετά τη συνάντηση των δύο προέδρων.Συμμετέχοντες στο πρώτο στάδιο της στρατιωτικής άσκησης Sea Breeze-2021 στη θάλασσα – © RIA Novosti / Igor Maslov

Η μάλλον μετριοπαθής και – για μια φορά – εποικοδομητική αντίδραση του Λευκού Οίκου στα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων προκάλεσε αληθηνό πανικό όχι μόνο στο Κίεβο αλλά και σε μια σειρά άλλων συμμάχων της «Νεαρής Φρουράς» στην Ουάσιγκτον.  Συγκεκριμένα, ο Marko Mihkelson, επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του κοινοβουλίου της Εσθονίας, χαρακτήρισε την ιδέα του Τζο Μπάιντεν να διοργανώσει μια συνάντηση υψηλού επιπέδου των βασικών χωρών της συμμαχίας με τη Ρωσία ως «δυσάρεστη έκπληξη».

Κάλεσε τις άλλες χώρες στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ να αναπτύξουν διπλωματικές προσπάθειες για να εκτροχιάσουν τη σύνοδο κορυφής. Αλλά η γνώμη του κ. Mihkelson είναι απίθανο να ενδιαφέρει οποιονδήποτε στις Βρυξέλλες. Και ο Λιθουανός υπουργός Άμυνας Arvydas Anusauskas δήλωσε με λύπη: «Η  Ουκρανία δεν μπορεί να βασιστεί παρά μόνο στον εαυτό της για να υπερασπιστεί τη δική της κυριαρχία».

Ωστόσο, το Κίεβο προσπαθεί να κάνει καλή καρδιά ενάντια στην κακή τύχη. Την Πέμπτη, φωτογραφίες Ουκρανών στρατιωτών στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς, οπλισμένvn με αμερικανικά αντιαρματικά συστήματα πυραύλων Javelin, εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Είναι η πρώτη επίσημη απόδειξη της παρουσίας αυτών των όπλων στην γραμμή μετώπου.  Οι ουκρανικές αρχές προσπαθούν προφανώς να λυγίσουν τους μυς τους δημόσια. Ο Valeriy Gerasimov, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, απάντησε σε αυτή την εκδήλωση με μια κατηγορηματική προειδοποίηση: οποιαδήποτε στρατιωτική πρόκληση από το Κίεβο στο Ντονμπάς θα σταματήσει.

πηγή:  https://ria.ru 
μετάφραση από τα ρωσικά Avic για το  Réseau International

Μετάφραση από τα γαλλικά: Κριστιάν Ακκυριά

« C’est un coup de poignard dans le dos » : Pourquoi l’OTAN a abandonné l’Ukraine (reseauinternational.net)

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube