Weather Icon
Εξωτερική Πολιτική , Τουρκία 25 Δεκεμβρίου 2021

Είναι αλήθεια, φίλοι… οι φίλοι μας;

Είναι αλήθεια, φίλοι… οι φίλοι μας;

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και Μεράλ Ακσενέρ φιλοδοξούν να αναλάβουν τα ηνία της εξουσίας την μετά Ερντογάν εποχή

Περί της εξωτερικής πολιτικής της μελλοντικής Τουρκίας

Toυ Θόδωρου Γιάνναρου*

Η εξωτερική πολιτική της μελλοντικής Τουρκίας, άσχετα αν ο σουλτάνος Ερντογάν ή κάποιος άλλος μελλοντικός πρόεδρος κρατά τα χαλινάρια του οθωμανικού άρματος, έχει ήδη χαραχθεί σε μπετόν και οι μέθοδοι που θα ακολουθηθούν, έχουν προ καιρού αποσαφηνιστεί μέχρι κεραίας!

Οι Τούρκοι γείτονές μας, δεν ενδιαφέρονται αν οι στρατηγικές τους έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις πολιτικές ΗΠΑ, Ε.Ε. Και ΝΑΤΟ. Απ’ ότι φαίνεται μόνο τύποις ανήκουν στη Δύση, μιας και όπως φαίνεται, έχουν επιλέξει συνειδητά το στρατόπεδο της Ανατολής, έχοντας πλέον έρθει πολύ κοντά με τους παραδοσιακούς εχθρούς της Δύσης, Ιράν και Ρωσία, με τους ηγέτες των οποίων ο Ερντογάν θα συναντηθεί στις αρχές του 2022 στην πρώτη επίσημη συνάντηση κορυφής στην Τεχεράνη… κορωνοιού βέβαια θέλοντος, με την επόμενη συνάντηση της Αστάνα για το Συριακό ζήτημα, να έχει προγραμματιστεί εντός των αμέσως επόμενων εβδομάδων, μετά τη περίφημη σύνοδο κορυφής στην πρωτεύουσα του Ιράν!

Εκτός όμως του ζητήματος της Συρίας, όπου Ιράν, Ρωσία και Τουρκία παρ’ όλο που έχουν -τουλάχιστον για το παρόν χρονικό διάστημα, σχετικά συγκλίνοντα συμφέροντα, υπάρχει και ο ζωτικής σημασίας εμπορικός τομέας που ενδιαφέρει και τις τρεις προαναφερθείσες χώρες… ειδικά τώρα, που η πίεση της Δύσης τις έχει στριμώξει αρκετά, γεγονός που καθιστά τις εμπορικές συμφωνίες μεταξύ τους, ζήτημα ουσιαστικής επιβίωσης…

Υπάρχουν ήδη συζητήσεις για δημιουργία εμπορευματικής σιδηροδρομικής σύνδεσης από το Πακιστάν στην Κωνσταντινούπολη μέσω Τεχεράνης, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί το εμπόριο μεταξύ των τριών χωρών, ώστε όπως πιστεύουν, να αλλάξει ο εμπορικός χάρτης! Προσδοκούν δε -ειδικά οι Τούρκοι, πως τα τρένα αυτά από το Πακιστάν, θα αποτελέσουν την απαρχή για την περεταίρω ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ των τριών αυτών χωρών, που βρίσκονται απέναντι στη Δύση και τις χώρες που την απαρτίζουν.

Το εξαιρετικά οξύμωρο σε αυτή τη συνεργασία είναι, πως κατά κάποιο περίεργο τρόπο τα βρίσκουν μεταξύ τους, παρ’ όλα τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα και τις χαοτικές αποκλίσεις μεταξύ τους, εξυπηρετώντας από την άλλη και τον κινέζικο δρόμο του μεταξιού!

Στις εξελίξεις αυτές, θα ‘πρεπε κανονικά, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από τους γραφειοκράτες του State Department, που δυστυχώς αλλού τυρβάζουν, ειδικά σε θέματα όπως η απόκτηση στρατηγικών όπλων από την Ελλάδα, που θα την βοηθήσουν να αμυνθεί σε περίπτωση που οι απέναντι κάνουν τις απειλές τους πράξη! Εκεί ακριβώς προσπαθούν να ορθώσουν εμπόδια.

Δυστυχώς οι συγκεκριμένοι και αραχνιασμένοι χαρτογιακάδες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δεν βλέπουν και ίσως και να μην θέλουν να δουν, τη μεγάλη εικόνα! Δίνουν βάση στο να αψηφούν εσκεμμένα το αυτονόητο, πως είναι επιτακτική ανάγκη, που συνάδει άμεσα με την Εθνική Κυριαρχία της Ελλάδος και με τα ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και φυσικά του ΝΑΤΟ, ειδικά τώρα στα τελευταία στάδια των διαπραγματεύσεων για τις φρεγάτες Belh@ra, να αποκτήσει η χώρα μας στρατηγικά όπλα κρούσης, όπως οι πύραυλοι Scalp naval, προκειμένου να φρενάρουμε τις τουρκικές επιθετικές ονειρώξεις του Ερντογάν, προς όφελος όχι μόνο δικό μας, αλλά και συνολικά της Δύσης και των συμφερόντων της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου! Αν αυτοί δεν βλέπουν ή δεν θέλουν να δουν, εμείς τι ακριβώς κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, πριν αρχίσουμε να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις; Το χαδιάρικο κούνημα της ουράς και τα γουργουρίσματα σε τέτοιες καταστάσεις, συνήθως δεν πιάνουν…

Παρ’ όλο που ο Ερντογάν έχει κλειδώσει κατά κάποιο τρόπο τη συνέχιση της Οθωμανικής του πολιτικής, παγιδεύοντας και τον όποιο επόμενο πρόεδρο που θα τον διαδεχθεί, οι αμερικανοί γραφειοκράτες εξακολουθούν να τον χαϊδεύουν, περιφρονώντας ακόμα και τη βούληση του Αμετικανικού Κογκρέσου, ενώ από την άλλη, με ύπουλο τρόπο, προσπαθούν να υπονομεύσουν την απόκτηση των φρεγατών Belh@ra, που θα είναι εξοπλισμένες με πυραύλους Κρουζ, Exocet, Aster κλπ, όπως εξ’ αρχής υποσχέθηκαν οι Γάλλοι!

Ακριβώς όμως εκεί παρεμβαίνουν οι αμερικάνοι προκειμένου οι πύραυλοι Scalp Naval, με τους οποίους η Ελλάδα θα αποκτούσε στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι των Τούρκων, να μην καταλήξουν ποτέ σε ελληνικά χέρια, ενώ από την άλλη, οι Τούρκοι ήδη διαθέτουν Τούρκο-κινέζικους βαλλιστικούς πυραύλους Bora και ρωσικούς S400… και όλα καλά -τίποτα δεν συμβαίνει… Δεν βλέπουν, ή αποφεύγουν να δουν, πως σε λίγο οι Τούρκοι θα είναι σε θέση να εκτοξεύουν εναντίον της Ελλάδος πυραύλους τύπου Κρουζ Atmaca και βαλλιστικούς Gezgin που κατασκευάζονται από τουρκικές πολεμικές βιομηχανίες! Δεν βλέπουν πως εξάγουν αμερικανική τεχνολογία μέσω των μη επανδρωμένων Bayraktar σε αμφιλεγόμενες χώρες και κυβερνήσεις; Αν δεν βλέπουν όλα αυτά, τότε τι βλέπουν ή τι θέλουν να μη βλέπουν -να μας το πουν

Δεν είναι απαραίτητο να είναι κανείς ειδικός επί των γαιοστρατηγικών και των εξοπλιστικών, για να είναι σε θέση να αντιληφθεί τη ροή των γεγονότων και να έχει άποψη! Η ελληνική εξωτερική πολιτική πρέπει μάλλον άρδην ν’ αλλάξει ρότα και με τη βοήθεια των Γάλλων συμμάχων μας, να απαιτήσει αυτά που δικαιούται, τα οποία δεν θα της χαριστούν, αλλά αντίθετα θα πληρώσει αδρά για να τα αποκτήσει, ώστε να είναι σε θέση να σταματήσει τις οθωμανικές ορέξεις της γείτονος και του σουλτάνου της.

Τα αστεία και τα χαριεντίσματα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουν, ώστε φίλοι και εχθροί να μας παίρνουν επιτέλους στα σοβαρά! Όταν εξυπηρετούμε τους Αμερικανούς στα εδάφη μας, δικαιούμαστε και εμείς ανταλλάγματα και μάλιστα δικής μας επιλογής, διότι κάποια στιγμή στη μετά Ερντογάν εποχή με αμερικανική συνδρομή, ή με ρωσική βοήθεια πριν την πτώση του, οι Τούρκοι πολύ γρήγορα θα πριονίσουν από πλευράς εξοπλισμών, την απόσταση που ενδεχομένως τους χωρίζει από εμάς -αυτό το έχουμε σκεφθεί και αν ναι, τι ακριβώς έχουμε επιλέξει να κάνουμε;

Τελεία και Παύλα λοιπόν! Τα αστεία πρέπει να τελειώσουν άμεσα… και όποιος κατάλαβε κατάλαβε!

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube