Weather Icon

Έφυγε από τη ζωή ο Τούρκος ακτιβιστής, Αλί Ερτέμ που γονάτισε μπροστά από το μνημείο Γενοκτονίας στη Θεσσαλονίκη

Έφυγε από τη ζωή ο Τούρκος ακτιβιστής, Αλί Ερτέμ που γονάτισε μπροστά από το μνημείο Γενοκτονίας στη Θεσσαλονίκη

Έφυγε από τη ζωή από κορωνοϊό ο Τούρκος ακτιβιστής, Αλί Ερτέμ που γονάτισε μπροστά από το μνημείο Γενοκτονίας στη Θεσσαλονίκη. Την είδηση έκανε γνωστή μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στo Facebook ο ομότιμος καθηγητής ιστορίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης.

Ο Τούρκος πρόεδρος του «Συλλόγου Ενάντια στη Γενοκτονία», ο κ. Αλί Ερτέμ, στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας, έγραψε το 2002 έναν εξαιρετικής αξίας και σπουδαίας μέχρι σήμερα σημασίας πρόλογο, στο 14τομο και πολύτιμο έργο του καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνου Εμμ. Φωτιάδη: «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» (εκδ. Ηρόδοτος 2004). Έντεκα χιλιάδες διακόσιες σαράντα εφτά υπογραφές Τούρκων, διαβιούντων στην ΕΕ, έστειλε το 1999 ο εν λόγω σύλλογος προς το τουρκικό κοινοβούλιο, με αίτημα να αναγνωρίσει το τουρκικό κράτος το διαπραχθέν έγκλημα της γενοκτονίας σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών της Τουρκίας.

Έφυγε από τη ζωή ο Τούρκος ακτιβιστής, Αλί Ερτέμ που γονάτισε μπροστά από το μνημείο Γενοκτονίας στη Θεσσαλονίκη

Από τον ίδιο 12σέλιδο πρόλογο του Ali Ertem και τα εξής: «Ενώ η γενοκτονία των Αρμενίων – Αραμαίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας είναι αναμφισβήτητα στοιχείο της (νεότερης) Ιστορίας της Τουρκίας και ενώ ασκεί έντονη επιρροή στην κοινωνική πραγματικότητα, το τουρκικό κράτος προσπαθεί να κτίσει το μέλλον της κοινωνίας του πάνω στην άρνηση αυτής της πραγματικότητας. Η στάση αυτή του κράτους στην Τουρκία προωθεί την κοινωνική κατάπτωση και καταστρέφει το μέλλον μας. Για να διατηρηθεί η στηριζόμενη στο έγκλημα της γενοκτονίας εξουσία, χρησιμοποιούνται ως μέσα η παραποίηση της Ιστορίας, σε ορισμένες περιπτώσεις η μαζική τρομοκρατία (πογκρόμ) καθοδηγούμενη από το κράτος, εκβιασμοί και απειλές. Μ’ αυτόν τον τρόπο ανοίγεται ο δρόμος για νέα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μέχρι και για νέες γενοκτονίες»…

Στην εκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία που πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαΐου 2019 στην πλατεία της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη ο Τούρκος ακτιβιστής υπέρ της αναγνώρισης γενοκτονιών, Αλί Αρτεμ κατέθεσε στεφάνι και γονάτισε μπροστά από το μνημείο κατά της διαρκείας της τέλεσης ενός λεπτού σιγής για τα θύματα της γενοκτονίας.

Είχε γράψει χαρακτηριστικά: «Στις 5 Νοεμβρίου 1999 στείλαμε μαζί με συνοδευτικό γράμμα τις υπογραφές ταχυδρομικώς στον τότε πρόεδρο της Βουλής κ. Yildirim Akbulut. Ανοιγμένο δέμα μας επιστράφηκε ύστερα από δύο μήνες ‘μη κοινοποιήσιμο’. Το τουρκικό κοινοβούλιο αρνήθηκε την παραλαβή μιας αναφοράς των ίδιων των πολιτών του. Αγνόησε παντελώς και εμάς και την παράκλησή μας. Την ίδια εποχή, όμως, ο τουρκικός Τύπος αντιλήφθηκε τον σύλλογό μας και μας παρουσίασε στην τουρκική δημοσιότητα ως ‘προδότες της πατρίδας’, καθημερινή εφημερίδα Turkiye 9.11.1999»…

ΠΗΓΗ: e-Pontos.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube