Weather Icon
Τουρκία 26 Δεκεμβρίου 2021

Atilla Yeşilada: Στις 4 Ιανουαρίου θα δούμε τι θα γίνει με τη λίρα

Atilla Yeşilada: Στις 4 Ιανουαρίου θα δούμε τι θα γίνει με τη λίρα

Ο οικονομολόγος Atilla Yeşilada αναλύει τις πιθανές εξελίξεις στο θέμα της τουρκικής λίρας και της τουρκικής οικονομίας

Εκτιμώντας ότι η νέα χρονιά μπήκε με τεχνητή βελτίωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας και ότι η μοίρα της ισοτιμίας του δολαρίου με τη λίρα θα καθοριστεί μετά τις 4 Ιανουαρίου, ο Yeşilada είπε ότι όσοι στράφηκαν σε καταθέσεις προστατευμένες απέναντι σε ξένο νόμισμα θα μπορούσαν να ξεφύγουν από το σύστημα.

Ο οικονομολόγος Atilla Yeşilada, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση, από το νέο μοντέλο οικονομίας που ίσχυε μέχρι τώρα, μεταπήδησε σε μια νύχτα σε ένα άλλο πιο νέο, ολοκαίνουργιο τουρκικό μοντέλο οικονομίας, με το σύστημα “επιτόκια καταθέσεων με προστασία από την αύξηση του συναλλάγματος” που εισήγαγε η κυβέρνηση, είπε ότι η μοίρα του δολαρίου θα καθοριστεί μετά την 4η Ιανουαρίου. 

Ο Yeşilada είπε: «Ακόμα κι αν αποτρέψετε την υποτίμηση της λίρας, το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται κρυμένο εκεί. Οι εταιρείες έχουν δει αυτή την αύξηση στο κόστος των αγαθών που αγοράζουν. Γι’ αυτό και οι τιμές δεν θα πέσουν».

ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΧΝΗΤΟ ΚΕΡΔΟΣ

Αξιολογώντας τις εξελίξεις στο κανάλι του στο Youtube, ο Yeşilada είπε:

«Η τουρκική λίρα μπορεί να συνεχίσει να ανατιμάται έναντι της συναλλαγματικής ισοτιμίας μέχρι το τέλος του έτους. Όταν ο πολίτης επιστρέφει από ξένο νόμισμα σε λίρες Τουρκίας, πιέζεται η συναλλαγματική ισοτιμία προς τα κάτω προς όφελος της λίρας. Εκείνοι που έσπευσαν να αγοράσουν συνάλλαγμα, για να εξασφαλίσουν κέρδη σε μια βραδιά, με την πτώση της τιμής του συναλλάγματος, θα απογοητευτούν από την πτώση και θα ανταλλάξουν το ξένο νόμισμα. Για τους παραπάνω λόγους, είναι πολύ πιθανό να μπούμε στη νέα χρονιά με τεχνητή σταθερότητα στο νόμισμα. Αλλά η ουρά του μοσχαριού θα κοπεί στις 4 Ιανουαρίου».

Θα παρατηρηθεί φυγή από τις προστατευμένες καταθέσεις

Γιατί λοιπόν 4 Ιανουαρίου; Ο Yeşilada εξήγησε:

«Στις 3 Ιανουαρίου, η Tουρκική Στατιστική Υπηρεσία ανακοινώνει τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου. Ακόμα και να παρουσιάσει “πειραγμένα” στοιχεία, οι πολίτες άρχισαν να μετρούν μόνοι τους τον πληθωρισμό στις αγορές που κάνουν οι ίδιοι. Εάν ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξηθεί στο 27 τοις εκατό και το ξένο συνάλλαγμα παραμείνει σταθερό μεταξύ 22 Δεκεμβρίου και 3 Ιανουαρίου, όσοι έχουν στραφεί σε καταθέσεις που προστατεύονται από συνάλλαγμα μπορεί να συνειδητοποιήσουν ότι εξαπατήθηκαν και τότε θα επιχειρήσουν να ξεφύγουν από το σύστημα. Επίσης, τον Ιανουάριο και οι  ξένοι θα επιστρέψουν στις έδρες τους. Απομένει πολύ λίγο ζεστό χρήμα, αλλά τα ασφάλιστρα CDS και τα επιτόκια των ομολόγων σε ευρώ επηρεάζουν επίσης έμμεσα την αξία της λίρας».

Απαιτούνται καταθέσεις με δείκτη πληθωρισμού

«Κάθε μέρα γράφεται ένα νέο σενάριο και γυρίζεται μια νέα ταινία», είπε ο Atilla Yeşilada, προσθέτοντας: «Σύμφωνα με το Reuters, ο στόχος της συναλλαγματικής ισοτιμίας της κυβέρνησης ήταν ένα δολάριο 9 λίρες. Ενώ, το προηγούμενο μοντέλο ήταν η υποτίμηση της λίρας και η αύξηση των εξαγωγών».

Ο Yeşilada δήλωσε ότι οι πολίτες έσπευσαν σε ξένο νόμισμα όχι λόγω της υποτίμησης της λίρας έναντι του ξένου νομίσματος, αλλά για να προστατευτεί από το κόστος ζωής. Επομένως, υπήρχε ανάγκη για καταθέσεις με δείκτη πληθωρισμού, όχι με δείκτη προστασίας από το ξένο νόμισμα.

Ο Yeşilada είπε ότι πώληση συναλλάγματος εκ μέρους των πολιτών δεν είχε καμία επίδραση στην πρόσφατη ανατίμηση της λίρας, προσθέτοντας: «Εχουμε επιστρέψει σε μεγάλο βαθμό στην εποχή του Berat Albayrak. Η Κεντρική Τράπεζα δίνει ξένο νόμισμα στις δημόσιες τράπεζες και αυτές το πωλούν κρυφά στην αγορά και έστι πέφτει το δολάριο και ανατιμάται η λίρα».

Πηγή: artigercek.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube