Weather Icon
Τουρκία 2 Δεκεμβρίου 2021

Άσκηση-μήνυμα στις Τουρκικές αξιώσεις για αποστρατικοποίηση των ακριτικών μας νησιών-Με φωτιά και ατσάλι χτύπησε «Κολοσσός» στη Ρόδο

Άσκηση-μήνυμα στις Τουρκικές αξιώσεις για αποστρατικοποίηση των ακριτικών μας νησιών-Με φωτιά και ατσάλι χτύπησε «Κολοσσός» στη Ρόδο

Ο «ΚΟΛΟΣΣΟΣ-21» είχε ξεκάθαρο στόχο να στείλει μήνυμα ετοιμότητας και επιχειρησιακής ισχύος από τη Ρόδο, το «φρούριο» του Νοτίου Αιγαίου την ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει παρά το εσωτερικό οικονομικό χάος να προκαλεί με εμπρηστικές δηλώσεις αμφισβήτησης της Ελληνικής κυριαρχίας στα παραμεθόρια νησιά.

Σείστηκε το πρωί η νότια Ρόδος και το πεδίο βολής-ασκήσεων στην Κατταβιά από την μεγάλη διακλαδική άσκηση «ΚΟΛΟΣΣΟΣ 21» που πραγματοποίησαν Μονάδες του νησιού από της 95 ΑΔΤΕ με συμμετοχή, μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας και ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού. Ήταν η εντυπωσιακή τελική φάση της άσκησης-μήνυμα που διοργάνωσε η ΑΣΔΕΝ η οποία προέβλεπε σενάριο αντεπίθεσης, εξάλειψης αεροπρογεφυρώματος και ανακατάληψης χερσαίου εδάφους με χρήση πυρών αρμάτων μάχης, πυροβόλων μεγάλου διαμετρήματος, ρουκετών από ελικόπτερα αλλά και βομβών από μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας. Έξι χρόνια είχε να πραγματοποιηθεί στη Ρόδο άσκηση τέτοιου επιπέδου με συμμετοχή μεγάλου αριθμού μέσων, οπλικών συστημάτων αλλά και προσωπικού.

Η «κόλαση» πυρός στην οριοθετημένη περιοχή ήταν το επισφράγισμα της άσκησης η οποία πραγματοποιείται τις τελευταίες ημέρες στο νησί των ‘’Ιπποτών’’. H άσκηση χαρακτηρίστηκε από ταχύτητα εκτέλεσης και εξαιρετική ακρίβεια ελιγμών και βολών Τεθωρακισμένων, Πυροβολικού, Βαρέων Όπλων, Μηχανοκίνητου Πεζικού και εναέριων μέσων, επιθετικών ελικοπτέρων Apache και μαχητικών F-16. Στη Ρόδο μετέβη και παρακολούθησε την άσκηση ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση αλλά και ΑΣΔΕΝαρχη υπεύθυνο για την άμυνα των νησιών του Αρχιπελάγους επίσης Αντιστράτηγο Νικόλαο Φλάρη, ο οποίος σχεδόν κάθε εβδομάδα βρίσκεται στα ακριτικά νησιά. Με την στρατιωτική ηγεσία να μην κρύβει την ικανοποίησή της για την άριστη οργάνωση και εκτέλεση.

Ο «ΚΟΛΟΣΣΟΣ-21» είχε ξεκάθαρο στόχο να στείλει μήνυμα ετοιμότητας και επιχειρησιακής ισχύος από τη Ρόδο, το «φρούριο» του Νοτίου Αιγαίου την ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει παρά το εσωτερικό οικονομικό χάος να προκαλεί με εμπρηστικές δηλώσεις αμφισβήτησης της Ελληνικής κυριαρχίας στα παραμεθόρια νησιά. Αλλά και να επιβεβαιώσει τη συνεχή ενίσχυση των δυνάμεων αποτροπής την ώρα που η Άγκυρα κραυγάζει περί δήθεν υποχρέωσης αποστρατικοποίησης.

Είχαν προηγηθεί οι θρασύτατοι ισχυρισμοί του Τουρκικού υπουργείου άμυνας μέσω της εκπροσώπου του Πινάρ Καρά περί δήθεν 2.321 παραβιάσεων από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εντός του 2021 στα «αποστρατικοποιημένα» νησιά από χερσαία, εναέρια και θαλάσσια μέσα. Με την Άγκυρα να ξεπερνά κάθε όριο και να αναφέρει ότι «Η Ελλάδα, δημιουργώντας ψευδή εντύπωση ότι βρίσκεται υπό απειλή με τη δικαιολογία της αποτροπής συνεχίζει να πραγματοποιεί ασκήσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο συμπεριλαμβάνοντας και χώρες εκτός περιοχής». Και να ξεχνά το σταθερό Casus Belli, τη Στρατιά του Αιγαίου και την εξοπλιστική «κούρσα».

Tην ώρα που στη Νότια Ρόδο ηχούσαν τα πυροβόλα σε κοντινή σχετικά απόσταση στη θαλάσσια περιοχή Βορειοανατολικά του νησιού εξελισσόταν η άσκηση έρευνας-διάσωσης (SAR) «ΑΕΤΟΣ 21» με συμμετοχή ελικοπτέρου SUPERPUMA της Πολεμικής Αεροπορίας και Α139 της Εθνικής Φρουράς από την Κύπρο. Άσκηση με επίσης υψηλό συμβολισμό σε περιοχή όπου η Άγκυρα εγείρει συνεχώς δικαιώματα και διεκδικεί την έρευνα και διάσωση. Άλλωστε σε αρκετές περιπτώσεις ναυαγίων σε λέμβους μεταναστών έχει σπεύσει να προκαλέσει και να παρεμποδίσει Ελληνικά θαλάσσια και εναέρια μέσα με κίνδυνο ακόμα και πρόκλησης σοβαρού ατυχήματος.

Στις ασκήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων οι γείτονες επιχείρησαν να απαντήσουν με τον γνωστό τρόπο. Μπαράζ παραβιάσεων από τουλάχιστον τέσσερα μαχητικά F-16 μακριά όμως από το Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Με τα Τουρκικά μαχητικά να κινούνται στο Βόρειο-Ανατολικό Αιγαίο μεταξύ Λήμνου, Λέσβου, Χίου και να αναχαιτίζονται από τα «γεράκια» της HAF.

Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία και την εκρηκτική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή το Ελληνικό Επιτελείο. Εδώ και αρκετές εβδομάδες άλλωστε και έπειτα από τις απειλές Ερντογάν για τα 3 εκ μετανάστες η εγρήγορση βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο με τις Μονάδες της παραμεθορίου σε Έβρο και νησιά να δείχνουν αυξημένα αντανακλαστικά. Το ενδεχόμενο να επιχειρήσει ο πιεσμένος Ταγίπ Ερντογάν να εξάγει την κρίση προβληματίζει αφού και στο παρελθόν οι γείτονες έχουν λειτουργήσει με ανάλογο τρόπο. Η Αθήνα και το ΓΕΕΘΑ με ασκήσεις όπως ο «ΚΟΛΟΣΣΟΣ 21» θέλει με ψυχραιμία να στέλνει σταθερά το μήνυμα ότι η άμυνα των νησιών δεν πρόκειται να αιφνιδιαστεί και είναι πανέτοιμη να αντιδράσει σε οποιαδήποτε πρόκληση.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube