Weather Icon
Αυστρία , Ισλάμ , Τουρκία 2 Δεκεμβρίου 2021

Αποσύρεται από την πολιτική ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας που έκλεισε τουρκικά τζαμιά και έδιωξε ιμάμηδες

Αποσύρεται από την πολιτική ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας που έκλεισε τουρκικά τζαμιά και έδιωξε ιμάμηδες

Την αποχώρησή του από την πολιτική ζωή θα ανακοινώσει, σύμφωνα με αυστριακά ΜΜΕ, ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, κατά του οποίου διεξάγεται δικαστική έρευνα για διαφθορά

«Η γέννηση του γιου του» το περασμένο σαββατοκύριακο «του έδωσε το έναυσμα», γράφει στην ηλεκτρονική της σελίδα η Kronen Zeitung επικαλούμενη τον στενό κύκλο του Σεμπάστιαν Κουρτς.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ÖVP ανακοίνωσε ότι ο πρώην καγκελάριος θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 11.30 τοπική ώρα.

Ο Κουρτς αποχώρησε από την καγκελαρία τον Οκτώβριο έπειτα από την έναρξη της έρευνας εναντίον του για διαφθορά, αλλά παρέμεινε στην ηγεσία του κόμματος και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Αντικαταστάθηκε στην καγκελαρία από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και στενό του συνεργάτη Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Στα μέσα του Νοεμβρίου, το αυστριακό κοινοβούλιο ήρε την βουλευτική του ασυλία, με τον ίδιο τον Σεμπάστιαν Κουρτς να αρνείται τις κατηγορίες.

Το σκάνδαλο ξέσπασε τον Οκτώβριο, όταν πραγματοποιήθηκαν έρευνες στην καγκελαρία, το υπουργείο Οικονομικών και άλλα κυβερνητικά γραφεία κατόπιν υποψιών για υπεξαίρεση δημοσίων πόρων ανάμεσα στο 2016 και το 2018. Στόχος ήταν η χρηματοδότηση της δημοσίευσης δημοσκοπήσεων και εγκωμιαστική κάλυψη του Σεμπάστιαν Κουρτς στα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Österreich.

Ο Κουρτς ήταν ο νεότερος πρωθυπουργός στον κόσμο όταν ανέλαβε την καγκελαρία στα 31 του χρόνια.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός με την άκρα δεξιά κατέρρευσε το 2019 όταν ο εταίρος του βρέθηκε στο επίκεντρο σκανδάλου διαφθοράς.

Η διεξαγωγή νέων εκλογών του επέτρεψαν να επιστρέψει στην καγκελαρία, αυτή την φορά επικεφαλής συνασπισμού με τους Πράσινους, μέχρι την παραίτησή του.

Το κλείσιμο των τουρκικών τζαμιών

Ο Σεμπάστιαν Κούρτς, ως καγκελάριος, είχε μείνει στην ιστορία για την απόφασή του, τον Ιούνιο του 2018, να κλείσει ένα σκληρότατο τουρκικό εθνικιστικό τζαμί στη Βιέννη, ενώ διέλυσε μια ομάδα που ονομάζεται Αραβική θρησκευτική κοινότητα που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία έξι ακόμα τζαμιών. Την ίδια εποχή ανακοίνωσε, ότι η χώρα του θα απελάσει πολλούς ιμάμηδες που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και έκλεισε επτά τεμένη προκειμένου να καταπολεμηθεί το «πολιτικό ισλάμ».

Έως και 60 ιμάμηδες που συνδέονται με την Τουρκία και οι οικογένειές τους, δηλαδή 150 άτομα συνολικά βρέθηκαν σε καθεστώς απέλασης.

«Οι παράλληλες κοινωνίες του πολιτικού ισλάμ και οι τάσεις ριζοσπαστικοποίησης δεν έχουν θέση στη χώρα μας», είχε δηλώσει τότε ο Κουρτς. Η απόφαση, όπως είχε διευκρινίσει ο Αυστριακός καγκελάριος, συνδέθηκε με την ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη αναπαράσταση από παιδιά ντυμένα με στρατιωτικές στολές μιας μάχης της οθωμανικής ιστορίας σε ένα από τα μεγαλύτερα τεμένη της Βιένης, που συνδέεται με την τουρκική κοινότητα.

Φωτογραφίες από την αναπαράσταση της μάχης της Καλλίπολης, στην οποία συμμετείχαν παιδιά σε ένα τέμενος, δημοσιοποιήθηκαν στις αρχές του Ιουνίου του 2018 από το κεντροαριστερό περιοδικό Falter και προκάλεσαν αντιδράσεις από τους Αυστριακούς πολιτικούς.

Στις φωτογραφίες φαίνονται νεαρά αγόρια ντυμένα με στολή παραλλαγής να περπατούν σε παράταξη, να χαιρετούν στρατιωτικά και να κρατούν τουρκικές σημαίες μπροστά από ένα πλήθος άλλων παιδιών. Σε μια άλλη φωτογραφία κάποια παιδιά φαίνονται να κείτονται στο έδαφος προσποιούμενα τα θύματα της μάχης, με τα σώματά τους καλυμμένα από την τουρκική σημαία.

Το εν λόγω τέμενος διαχειριζόταν η Ισλαμική, Τουρκική Ένωση της Αυστρίας (Atib), που συνδέεται άμεσα με την Τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Θεμάτων (Diyanet). H Atib είχε χαρακτηρίσει την αναπαράσταση «ιδιαίτερα λυπηρή».

Η Αυστρία, μια χώρα 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων, μετρά περίπου 600.000 μουσουλμάνους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Τούρκοι ή τουρκικής καταγωγής.

Όταν ήταν υπουργός αρμόδιος για την ενσωμάτωση ο Κούρτς επέβλεψε το 2015 την υιοθέτηση ενός αυστηρού «νόμου για το Ισλάμ», ο οποίος απαγορεύει τη χρηματοδότηση από το εξωτερικών θρησκευτικών ομάδων και απαιτεί από τις μουσουλμανικές ενώσεις «να έχουν μια θεμελιωδών θετική άποψη απέναντι στο αυστριακό κράτος και την κοινωνία».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube