Weather Icon
Απόψεις , Γενικά θέματα 25 Δεκεμβρίου 2021

Ακύρωση του Φόρουμ του Νταβός αυτό το χειμώνα: δυσκολίες για ευαίσθητες συζητήσεις;

Ακύρωση του Φόρουμ του Νταβός αυτό το χειμώνα: δυσκολίες για ευαίσθητες συζητήσεις;

της Καρίν Μπεσέτ-Γκολόβκο.

Με το πρόσχημα του κορωνοϊού, ο οποίος δεν αποτελεί πλέον καινοτομία, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ιδρυτής του ολοκληρωτικού «νέου κόσμου» που δυσκολεύεται να εγκατασταθεί, ακυρώνεται για το φετινό χειμώνα. Δεν είναι πλέον ώρα για συζητήσεις; Μπλοκάρεται; Έτσι φαίνεται… Είναι αλήθεια ότι έχει ήδη εκπληρώσει την αποστολή του, ο χρόνος δεν είναι πλέον για συζητήσεις, αλλά για εκτέλεση ή στην μάχη.

Η πληροφορία μόλις έπεσε, η Όμικρον νίκησε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, είναι το πρώτο εκλεκτό θύμα της. Σε κάθε περίπτωση, η πληροφορία παρουσιάζεται έτσι ομόφωνα από τον Τύπο. Ακολουθεί ένα παράδειγμα από την Le Monde:

«Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF για World Economic Forum), το οποίο είχε προγραμματιστεί να συνεδριάσει στις 17-21 Ιανουαρίου 2022 στο Νταβός της Ελβετίας, «αναβάλλεται» λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον» ανακοίνωσαν οι διοργανωτές σε δήλωση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου. Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί τελικά στις «αρχές του καλοκαιριού» του 2022.

Πέρυσι, το Φόρουμ του Νταβός ήταν διαδικτυακό, φέτος «αναβάλλεται» για καλύτερες εποχές, προς τις αρχές του καλοκαιριού και μέχρι τότε θα δούμε. Η εξέλιξη είναι σημαντική. Όλα αυτά προφανώς για λόγους υγείας των μελών και των διοργανωτών του. Τι δεν θα κάναμε σήμερα στο όνομα της υγείας;

«Η υγεία και η ασφάλεια όλων όσων συμμετείχαν στις συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο – συμμετέχοντες, συνεργάτες και η κοινότητα υποδοχής – ήταν πάντα η προτεραιότητα του Φόρουμ», διαβεβαιώνει η δήλωση.

Δεν ήξερα ότι αυτός ο ιός είναι μεταδοτικός, ακόμα και μέσω Ζουμ ή Skype…

Και, εκεί, μαθαίνουμε ότι οι πολιτικοί και οικονομικοί ηγέτες, ήτοι οι ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών θα «κληθούν» σε διαδικτυακές συνεδριάσεις συζητήσεων. Με άλλα λόγια, οι διοργανωτές του Νταβός δεν φοβούνται τον ιό, αλλά τη συζήτηση. Αντί για μια μεγάλη συνάντηση, προτιμούν να κάνουν μικρά πάνελ, όπου οι ομιλίες είναι τέλεια ελεγχόμενες και να μην παίρνουν το ρίσκο να βρεθούν σε μια ενοχλητική κατάσταση. Και σε αυτό το περιορισμένο και έντονα ελεγχόμενο πλαίσιο, όπως γράφει η Le Monde: Ο Κλάους Σβαμπ παραμένει αισιόδοξος: «Η αναβολή της ετήσιας συνεδρίασης δεν θα εμποδίσει την πρόοδο».

Αισιόδοξος, αλλά προσεκτικός. Έχουν δίκιο να πιστεύουν ότι η συνάντηση παραείναι επικίνδυνη.  Μετά από δύο χρόνια, δεν υπάρχει νέα οικονομία, απλώς μια μεταφορά πλούτου και μια διαδικασία εξαθλίωσης των πληθυσμών· δεν υπάρχει νέα πιο δημοκρατική διακυβέρνηση, αλλά αυταρχικές ελευθεριοκτόνες ωθήσεις που προκαλούν τη γέννηση όλο και βαθύτερων αντιστασιακών κινημάτων· δεν υπάρχει νέος άνθρωπος, αλλά τραυματισμένα όντα που περιορίζονται σε ένα μοριακό σύνολο.

Τι απαντήσεις θα μπορούσαν να δώσουν οι διοργανωτές του Νταβός; Καμία, γιατί το Νταβός δεν είναι συζήτηση. Είτε το δεχόμαστε και το εφαρμόζουμε, είτε το αρνούμαστε και πολεμάμε. Πράγματι, σε κάθε περίπτωση, από όλες τις πλευρές, δεν είναι πλέον η ώρα για συζήτηση, είναι η ώρα για μάχη.

Καρίν Μπεσέτ-Γκολόβκο

πηγή: http://russiepolitics.blogspot.com

reseauinternational.net

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube