REAL TIME |

Weather Icon

Υποχρέωση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων να εξουδετερώσουν την πολιτική της Τουρκίας

Υποχρέωση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων να εξουδετερώσουν την πολιτική της Τουρκίας

Σάββας Καλεντερίδης: Ανατροπή στην τουρκική προπαγάνδα. Υποχρέωση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων να εξουδετερώσουν την πολιτική της Τουρκίας.

Την αναφορά Ερντογάν περί μυστικής ατζέντας στη συνάντηση με Μακρόν, την οργή για την παρουσία των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη και την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, το οποίο επιμένει στην αποστρατικοποίηση των νήσων, ανέλυσε ο Σάββας Καλεντερίδης.

Τί κρύβεται πίσω από την απολογία Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν έχει μυστική ατζέντα; Είναι ένα ζήτημα που μας δείχνει τον δρόμο. Η Ελλάδα πρέπει να καταγγέλει την τουρκική επιθετικότητα και όποτε υπάρχουν στοιχεία να τα παρουσιάζουν διεθνώς. Αυτό αποδυναμώνει τα ερείσματα της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο.

Γιατί η Τουρκία αντιδρά για την παρουσία των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη; Έχουμε ανατροπή του status όσον αφορά το ΝΑΤΟ στην περιοχή πέραν της Τουρκίας που μονοπωλούσε το ενδιαφέρον της Δύσης, επειδή ήταν η μόνη χώρα που είχε ακτές στον Εύξεινο Πόντο. Η γεωπολιτική αξία της Τουρκίας έχει πέσει, εξαιτίας αυτών των δεδομένων και εξαιτίας της πολιτικής του… εκκρεμούς μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας. Αυτό έπνιξε την εμπιστοσύνη των ΗΠΑ προς την Τουρκία.

Γιατί επιμένει του τουρκικό ΥΠΕΞ στην αποστρατικοποίηση των νησιών; Η Τουρκία δουλεύει μεθοδικά τα τελευταία χρόνια. Πιθανότατα να βρεθούμε προ τετελεσμάτων και η Ελλάδα να οδηγηθεί σε υποχώρηση εάν δεν λειτουργήσει με σχέδιο.

Ο γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας, αρθρογράφος, εκδότης και επικεφαλής του www.infognomonpolitcs.gr, Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή ZOOM στις 2 Νοεμβρίου 2021.

Συντονιστείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube:

Το ρεπορτάζ

Ενοχλημένος από την παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη και την προμήθεια γαλλικών Rafale από πλευράς Ελλάδας εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα παρευρεθεί σε μια διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι, εάν σε αυτήν συμμετάσχουν η Ελλάδα, η Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ και τόνισε ότι δεν έχει διαπιστώσει αρνητική στάση από την Ουάσιγκτον σε ό,τι αφορά τα F-16.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τη σύνοδο της G20 στη Ρώμη -όπου συναντήθηκε με τους Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν– και αναφερόμενος στην αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «και στον κ. Μπάιντεν και στον κ. Μακρόν αναφέραμε το θέμα. Είπαμε “τι είναι το ζήτημα της Αλεξανδρούπολης; Η ίδρυση βάσης εκεί ενοχλεί εμάς και τον λαό μας”. Ο Μακρόν δεν το ενστερνίστηκε».

Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε ενοχλημένος απέναντι στον Γάλλο ομόλογό του για την πώληση μαχητικών Rafale από τη Γαλλία στην Ελλάδα.

«Όσο για τα Rafale μου είπε πως “εκείνοι έχουν χρήματα”. Του απάντησα και του είπα “σε ξεγελάνε. Ξέρω πως αυτοί δεν έχουν χρήματα, μόνο στη Δύση χρωστούν 400 δισ. ευρώ”. Μου είπε “έχουν χρήματα”. Όλα είναι χρήμα! Βέβαια είναι και το ζήτημα της βάσης. Όμως το δικό μας μέλημα είναι με αυτές τις εξελίξεις εμείς να είμαστε δυνατοί» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube