Weather Icon
Ιστορία , Ναυτιλία 2 Νοεμβρίου 2021

ΒΙΝΤΕΟ: Βρέθηκε ναυαγισμένο δεξαμενόπλοιο που είχε χαθεί τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο

ΒΙΝΤΕΟ: Βρέθηκε ναυαγισμένο δεξαμενόπλοιο που είχε χαθεί τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο

Το ερευνητικό πλοίο Okeanos Explorer της NOAA είναι πιθανό να εντόπισε το ναυάγιο του χαμένου δεξαμενόπλοιου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου SS Bloody Marsh, ενός από τα εκατοντάδες εμπορικά πλοία που βυθίστηκαν από γερμανικά U-boat ανοιχτά της ανατολικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τα πρώτα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το SS Bloody Marsh ήταν ένα τυπικό δεξαμενόπλοιο T2 που κατασκευάστηκε στη Sun Shipbuilding με σκοπό να επιχειρεί κατά μήκος των ακτών. Τον Ιούνιο του 1943, στο παρθενικό του ταξίδι, αναχώρησε από το Χιούστον φορτωμένο με 100.000 βαρέλια καύσιμο fuel oil κατευθυνόμενο προς τη Νέα Υόρκη. Στις 2 Ιουλίου, καθώς διερχόταν από την ακτή της Νότιας Καρολίνας, συνάντησε το U-66 U-66 των Ναζί, με κυβερνήτη τον πλοίαρχο του Friedrich Markworth. Το U-66 εκτόξευσε μια τορπίλη και χτύπησε τον χώρο του μηχανοστασίου του Bloody Marsh, σκοτώνοντας τρεις άνδρες και σχίζοντας το κύτος του πλοίου στην αριστερή του πλευρά. Περίπου 20 λεπτά αργότερα, το U-66 εκτόξευσε μια δεύτερη τορπίλη, σπάζοντας το στη μέση και βυθίζοντάς το γρήγορα.

Το πλήρωμα που επέζησε κατάφερε να εγκαταλείψει το πλοίο με επιτυχία και εντοπίστηκε από ένα αεροπλάνο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Το μήκους 110 ποδιών USS SC-1048 κατευθύνθηκε στο σημείο για να βοηθήσει και ανέσυρε τους επιζώντες από τις σωσίβιες λέμβους τους.

Το SS Bloody Marsh και δεκάδες άλλα ναυάγια δεξαμενόπλοιων της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου θεωρούνται ότι είναι επικίνδυνα για θαλάσσια ρύπανση, δεδομένου του περιεχομένου τους και της αργής αποσύνθεσης του χαλύβδινου κύτους τους. Το Bloody Marsh βρίσκεται σε μια λίστα της NOAA με 87 ναυάγια υψηλής προτεραιότητας και ο Okeanos Explorer έχει αναλάβει να εντοπίσει την τοποθεσία.

Σε μια προηγούμενη αποστολή το 2019, το ερευνητικό σκάφος επισκέφτηκε τη θέση ενός πολλά υποσχόμενου στόχου σόναρ περίπου του ίδιου μεγέθους και διαστάσεων με ένα δεξαμενόπλοιο T2. Είχε μήκος 500 πόδια και βρισκόταν περίπου στην ίδια περιοχή όπου χάθηκε το Bloody Marsh. Ωστόσο, μετά από επιθεώρηση με ROV, ο στόχος αποδείχθηκε ότι ήταν ένας βράχος και η ομάδα αναζήτησης επέστρεψε στον πίνακα σχεδίασης.

Αυτό το μήνα, ο Okeanos Explorer επέστρεψε στα νερά της Νότιας Καρολίνας για να ελέγξει ξανά. Στη δεύτερη προσπάθεια, το πλήρωμά της βρήκε πράγματι ένα ναυάγιο και πιστεύουν ότι είναι το πλοίο που προσπαθούσαν να εντοπίσουν. Το βίντεο από την έρευνα δείχνει ακραίες ζημιές, με τον βυθό να είναι γεμάτος σωρούς από σπασμένες ατσάλινες πλάκες.

«Με βάση τα στοιχεία που ερευνήθηκαν, οι συμμετέχοντες επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι πρόκειται για το SS Bloody Marsh», δήλωσε την Πέμπτη η NOAA Ocean Exploration.

ΠΗΓΗ: e-nautilia.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube