Γενικά θέματα
Βαρώσια: Μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας

Βαρωσιώτες που πήγαν στην «Επιτροπή» ακίνητης ιδιοκτησίας ψάχνει το κατοχικό καθεστώς
Τους Ελληνοκύπριους, με περιουσία στο Βαρώσι, που έχουν καταχωρήσει αίτηση στην «επιτροπή» ακίνητης ιδιοκτησίας ψάχνει το κατοχικό καθεστώς, προετοιμαζόμενο για την επόμενη του κίνηση σε σχέση με την κατεχόμενη πόλη. Αναζητούνται οι αιτήσεις ατόμων των οποίων οι περιουσίες βρίσκονται εντός της περιοχής που έχει αποχαρακτηριστεί και δεν θεωρείται στρατιωτική ζώνη. Οι κινήσεις του κατοχικού καθεστώτος στο Βαρώσι φαίνεται πως πιάνουν τόπο, αφού καταγράφεται σημαντική αύξηση στις αιτήσεις στην «επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας» στα κατεχόμενα.
Η «επιτροπή» συστάθηκε μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σύμφωνα με την οποία η Τουρκία υποχρεώθηκε να δημιουργήσει ένα εσωτερικό ένδικο μέσο, στο οποίο να προσφεύγουν οι Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες ακινήτων στα κατεχόμενα. Παρά το γεγονός ότι το ΕΔΑΔ θεωρεί την Τουρκία υπεύθυνη για ό,τι συμβαίνει στα κατεχόμενα και για τις δραστηριότητες της «επιτροπής», εντούτοις η Άγκυρα και το κατοχικό καθεστώς προσπαθούν να δημιουργήσουν μια διαφορετική εικόνα. Ότι δηλαδή η «επιτροπή» είναι ένα «νομικά κατοχυρωμένο όργανο» του ψευδοκράτους, και ότι ως τέτοιο θα μπορεί να προσφέρει θεραπείες σε θέματα ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.
Το κατοχικό καθεστώς προσπαθεί από το 2006 να εκμεταλλευθεί πολιτικά την ύπαρξη της «επιτροπής». Κάτι που επαναλαμβάνει τους τελευταίους μήνες μετά την απόφαση για το άνοιγμα ενός τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων. Η «επιτροπή» έχει εδώ και καιρό ξεκινήσει έρευνα για να εντοπίσει εκείνες τις αιτήσεις Βαρωσιωτών που σχετίζονται με την περιοχή που έχει αποχαρακτηριστεί από στρατιωτική ζώνη και για την οποία τόσο το κατοχικό καθεστώς όσο και η Τουρκία υποστηρίζουν πως θα επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους.
Η πρόεδρος της «επιτροπής» Νοβμπέρ Φερίτ Βετζχί, είχε δηλώσει πρόσφατα (πηγή Γενί Ντουζέν/ΓΤΠ) πως έχει ξεκινήσει ένα ψάξιμο για 405 αιτήσεις οι οποίες σχετίζονται με το Βαρώσι. Αυτό που ψάχνει η «επιτροπή» είναι εκείνες τις περιουσίες που σχετίζονται με την περιοχή που έχει αποχαρακτηριστεί για να τις προωθήσει προς εξέταση και λήψη απόφασης.
Όπως η ίδια ανέφερε, η «επιτροπή» θέλει να δει πόσες από αυτές τις 405 αιτήσεις αφορούν το 3,5% της περίκλειστης περιοχής που έχει αποχαρακτηριστεί από στρατιωτική ζώνη, σύμφωνα με την απόφαση της 12ης Ιουλίου 2021. Ο Ερσάν Σανέρ (τέως «πρωθυπουργός» του κατοχικού καθεστώτος) είχε αναφέρει πως 36 αιτήσεις αφορούν το συγκεκριμένο τμήμα των Βαρωσίων. Κάτι που η Βετζχί δεν θέλησε να επιβεβαιώσει, εν αναμονή της έρευνας που διεξάγει η «επιτροπή».
Η Βετζχί ανέφερε πως «υπάρχουν 405 αιτήσεις σε σχέση με το Βαρώσι με αίτημα για επιστροφή περιουσίας». Στηριζόμενη στο πώς συμπεριφέρθηκαν οι αιτητές στο παρελθόν, η Βετζχί είπε πως «οι αιτητές μπορεί να έρθουν με αίτημα την επιστροφή, αλλά αργότερα μπορεί να τροποποιήσουν την αίτησή τους και να ζητήσουν αποζημίωση ή ανταλλαγή».
Από το 2006 που λειτουργεί η «επιτροπή» μόλις σε δέκα περιπτώσεις λήφθηκε απόφαση για αποκατάσταση περιουσίας, δηλαδή να επιστραφεί το ακίνητο στον Ελληνοκύπριο ιδιοκτήτη του. Στις τρεις περιπτώσεις εξ αυτών αποφασίστηκε αποκατάσταση και σε εφτά αποκατάσταση και αποζημίωση. Ενώ κάπου 1.300 αποφάσεις έχουν να κάνουν με καταβολή αποζημιώσεων. Η «επιτροπή» έχει επιδικάσει μέχρι στιγμής αποζημιώσεις που ανέρχονται στα 326 εκατομμύρια στερλίνες.
Με αυτό το δεδομένο υπόψη της η Βετζχί έχει κάθε λόγο να προαγγέλλει πως και οι πλείστες των άλλων αιτήσεων που βρίσκονται ενώπιον της «επιτροπής» θα έχουν την ίδια τύχη, δηλαδή να αποφασιστεί αποζημίωση.
Η όλη διαδικασία, σε αντίθεση με την εικόνα που δόθηκε στην αρχή, αναμένεται να κρατήσει για αρκετό διάστημα. Όταν η Βετζχί ρωτήθηκε για πότε θα προβεί σε αξιολόγηση των 405 αιτήσεων που αφορούν την περιοχή των Βαρωσίων η ίδια ανέφερε πως δεν έχει τεθεί ως στόχος κάποια ημερομηνία. Και υπέδειξε πως πριν προβούν στις όποιες διαπιστώσεις θα πρέπει πρώτα να προβούν σε επί τόπου εξέταση και να γίνει μια αντιπαραβολή των φακέλων. Δηλαδή να διαπιστωθεί εάν οι αιτήσεις που έχει ενώπιον της η «επιτροπή» ανιστοιχούν με τα ακίνητα που βρίσκονται στην εν λόγω περιοχή των Βαρωσίων.
Ο θόρυβος βοήθησε
Φαίνεται πως ο θόρυβος που προκλήθηκε στο θέμα των Βαρωσίων και οι εξαγγελίες του κατοχικού καθεστώτος περί «ανοίγματος της πόλης» ώθησε αρκετούς Ελληνοκύπριους να προχωρήσουν σε καταχώρηση αιτήσεων για ακίνητα στα κατεχόμενα. Χωρίς αυτές να αφορούν αποκλειστικά την περιοχή των Βαρωσίων. Αυτό φαίνεται μέσα από τα στατιστικά που δημοσιοποιεί η ίδια η «επιτροπή» και τα οποία δείχνουν μια αύξηση των αιτήσεων κατά τον τρέχον έτος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
Μέχρι και την εβδομάδα αυτή εντός του 2021 είχαν καταχωρηθεί 205 αιτήσεις στην «επιτροπή» ενώ πέρσι οι καταχωρήσεις ήταν 131, το 2019 έφτασαν της 148 και το 2018 τις 117. Τη διετία 2017 και 2018 είχαν καταχωρηθεί 50 και 81 αιτήσεις αντίστοιχα. Δύο χρονιές που είχαν κινηθεί πολύ χαμηλά οι αιτήσεις και αυτό δεν ήταν άσχετο με τις εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και μια σειρά μέτρα που είχε λάβει η κυπριακή Κυβέρνηση. Σίγουρα ο αριθμός των αιτήσεων σήμερα δεν μπορεί να συγκριθεί με τους τετραψήφιους αριθμούς που σημειώθηκαν την τριετία 2011-2013, λόγω των ενεργειών του κατοχικού καθεστώτος το οποίο έδινε την εντύπωση πως όποιος πάει στην «επιτροπή» παίρνει εκατομμύρια στερλίνες. Πολλοί εξ εκείνων των αιτητών παρ’ όλον ότι αποφασίστηκε καταβολή αποζημίωσης για περιουσίες τους στα κατεχόμενα, κάποιοι ακόμα περιμένουν να πάρουν χρήματα.
Φιλελεύθερος

Γενικά θέματα
Reuters: Σύμφωνη με την πρόταση των ΗΠΑ η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός
Η νέα πρόταση, η οποία προβλέπει την απελευθέρωση δέκα ομήρων και 70 ημέρες εκεχειρίας, ελήφθη από τη Χαμάς μέσω διαμεσολαβητών.

Η Χαμάς συμφώνησε με την πρόταση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα Παλαιστίνιος αξιωματούχος της οργάνωσης, ανοίγοντας το δρόμο για ένα πιθανό τέλος του πολέμου.
Τι προβλέπει η πρόταση Γουίτκοφ
Η νέα πρόταση, η οποία προβλέπει την απελευθέρωση δέκα ομήρων και 70 ημέρες εκεχειρίας, ελήφθη από τη Χαμάς μέσω διαμεσολαβητών.
«Η πρόταση περιλαμβάνει την απελευθέρωση δέκα ζωντανών Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς σε δύο ομάδες με αντάλλαγμα μια εκεχειρία 70 ημερών και μια μερική απόσυρση από τη Λωρίδα της Γάζας», είπε η πηγή.
Η πρόταση προβλέπει επίσης την απελευθέρωση ορισμένων Παλαιστινίων κρατουμένων από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων εκείνων που εκτίουν μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης.
Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από το Ισραήλ.
Πηγή: Reuters
Γενικά θέματα
Αυτή είναι η εκπαίδευση των φοιτητών στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων
Η φοίτηση, οι συνθήκες, αλλά και τις προοπτικές των αυριανών μας Αξιωματικών

Η ιστορική Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων αποτελεί το φυτώριο για τους αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού Ξηράς, από την απελευθέρωση μέχρι και σήμερα. Είναι εδώ, όπου οι νέοι και οι νέες μόλις τελειώσουν το σχολείο και εφόσον περάσουν στη σχολή, θα αποκτήσουν τις γνώσεις, πνευματικές και σωματικές, για να ανταποκριθούν σε αυτόν τον σημαντικό ρόλο.
Την επισκεφτήκαμε, μαζί με σχολεία λυκείου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Μια Ημέρα Εύελπις», και σας παρουσιάζουμε την εκπαίδευση κι όσα πρέπει να γνωρίζουν όσοι σκέφτονται να γίνουν οι αυριανοί μας αξιωματικοί…
Δείτε το ρεπορτάζ:
Με αποστολή τη μετάδοση της γνώσης της Στρατιωτικής Επιστήμης και των συναφών θεωρητικών, θετικών και εφαρμοσμένων επιστημών, οι Ευέλπιδες με τη φοίτησή τους αναπτύσσουν επίσης τις στρατιωτικές αρετές και τη στρατιωτική αγωγή, έτσι ώστε να εξελιχθούν στους ηγέτες του αύριο, σε αυτή την τόσο κρίσιμη υπηρεσία.
Η ιστορία της, συνυφασμένη με την ίδρυση του ελληνικού κράτους, αφού είναι το αρχαιότερο ανώτατο ίδρυμα της χώρας και λειτουργεί ήδη από το 1828 -ήταν από τις πρώτες ενέργειες που έκανε ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο οποίος όρκισε ο ίδιος και τους πέντε πρώτους Ευέλπιδες. Έκτοτε, από αυτή τη σχολή αποφίτησαν οι αξιωματικοί που καθοδήγησαν τους Έλληνες στην εθνική ολοκλήρωση και στην απελευθέρωση των υπόλοιπων εδαφών.


Η Σχολή μετεξελισσόταν διαρκώς στα σύγχρονα στρατιωτικά πρότυπα, και μάλιστα πέρσι συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο, καταλαμβάνοντας μάλιστα και την έκτη θέση.
Ωστόσο, μέχρι πριν λίγα χρόνια, η βάση στις πανελλαδικές εξετάσεις για τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, αλλά και τις υπόλοιπες στρατιωτικές σχολές, ήταν πολύ υψηλή, αλλά πρόσφατα έπεσε αρκετά, εξαιτίας των ευρύτερων κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών. Πάντως με έναυσμα τις σημαντικές αυξήσεις στον μισθό που λαμβάνουν από την πρώτη ημέρα φοίτησης οι Ευέλπιδες, αλλά και με τις προοπτικές που διανοίγονται για μια ενδιαφέρουσα καριέρα, γίνεται προσπάθεια να αναστραφεί αυτή η τάση.
Οι Ευέλπιδες που ολοκληρώνουν την τετραετή φοίτηση ορκίζονται Ανθυπολοχαγοί και κατατάσσονται στα ανάλογα Όπλα (Πεζικό, Τεθωρακισμένα, Πυροβολικό, Μηχανικό, Διαβιβάσεις, Αεροπορία Στρατού) ή στα τρία Σώματα (Τεχνικό, Υλικού Πολέμου, Εφοδιασμού Μεταφορών). Από εκεί και πέρα, υπάρχει η δυνατότητα μεταπτυχιακών αλλά και διδακτορικών σπουδών, ενώ οι Αξιωματικοί μπορούν να φοιτήσουν στη συνέχεια σε σχολές του εξωτερικού, αλλά και να υπηρετήσουν σε διάφορες θέσεις στο εξωτερικό, όπως στα στρατηγεία του ΝΑΤΟ, σε πρεσβείες, ειρηνευτικές αποστολές κ.α.
Η εκπαίδευση
Η Σχολή προσφέρει επίσης ευρεία Ακαδημαϊκή μόρφωση, η οποία συμπληρώνει αλλά και διευρύνει την Στρατιωτική εκπαίδευση. Το πρόγραμμα της Ακαδημαϊκής εκπαίδευσης περιλαμβάνει αντικείμενα από ένα ευρύ φάσμα των επιστημών, από Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες μέχρι Εφαρμοσμένες Επιστήμες, από Χημεία σε Ιστορία και από Ψυχολογία σε Μηχανική.

Η στρατιωτική εκπαίδευση ξεκινά από το πρώτο έτος, οπότε ο Εύελπις υφίσταται Βασική Στρατιωτική Εκπαίδευση και εκπαιδεύεται στην ατομική τακτική. Συνεχίζει τα επόμενα χρόνια ώστε να καταστεί άριστος γνώστης στη διοίκηση ομάδος και διμοιρίας και μαθαίνει τα στοιχεία οργάνωσης και λειτουργίας του Λόχου Πεζικού.

Οι φοιτητές διαμένουν σε θαλάμους της σχολής, συνηθίζοντας έτσι την στρατιωτική ζωή.





Σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση του Εύελπι παίζει και η φυσική αγωγή, με σκοπό αφ’ενός την προσωπική ενδυνάμωσή του ώστε να ανταπεξέρχεται στις κακουχίες και στον απαιτητικό τρόπο ζωής του στρατιωτικού και αφ’ετέρου τη δυνατότητα λειτουργίας του ως εκπαιδευτού, ο οποίος θα εκπονεί και εκτελεί ένα κατάλληλο, ασφαλές και αποτελεσματικό πρόγραμμα σωματικής αγωγής για τους υφισταμένους του.



Ο Υπολοχαγός Θεόδωρος Γκιρεμέζης αναφέρει στο Newsbomb.gr ότι οι βασικοί λόγοι που έχει κάποιος για να φοιτήσει στη Σχολή, είναι «η εξασφαλισμένη επαγγελματική αποκατάσταση, η στρατιωτική και ακαδημαϊκή εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, η ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων, η προσφορά στην πατρίδα, η προσωπική ανάπτυξη και περιπέτεια, καθώς και η προσωπική εξέλιξη και ειδίκευση».
Ο τριτοετής φοιτητής Ζαννής Βεντούρης προσθέτει ότι όσοι το σκέφτονται, θα πρέπει να κατανοήσουν τις ειδικές απαιτήσεις της σχολής, και για το ειδικό πρόγραμμα, καθώς και αν εκφράζει κάποιον αυτό το επάγγελμα. «Το αίσθημα της πειθαρχίας και της ομαδικότητας είναι απαραίτητο», τονίζει, όπως και οι επαγγελματικές προσδοκίες από αυτή την καριέρα.
Γενικά θέματα
Τι συζητήθηκε στην Ακαδημία της τουρκικής MIT για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Ελλάδας;
Το γεγονός ότι πλέον και η ίδια η υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας ασχολείται με το θέμα, δείχνει τη σοβαρότητα με την οποία η Άγκυρα αντιμετωπίζει το ζήτημα


Σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού φιλοκυβερνητικού πρακτορείου DHA, η Τουρκική Εθνική Ακαδημία Πληροφοριών (MIA -Milli Istihbarat Akademisi) διοργάνωσε πάνελ με θέμα: «Χάρτης Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού: νομική φύση, αποτελέσματα και το μέλλον», με συμμετοχή του προέδρου της Ακαδημίας, αλλά και εξειδικευμένων επιστημόνων και τεχνοκρατών.
Ο πρόεδρος της MΙΑ, καθηγητής Τ. Κοσέ, δήλωσε, σύμφωνα με το DHA, ότι «οι περιοχές Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού που ανακοίνωσε η Ελλάδα συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό με τις περιοχές της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της Τουρκίας, τόσο στο Αιγαίο Πέλαγος όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο», και ότι αυτό αποδεικνύει πως παραβιάζονται οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας. Ο πρόεδρος της MΙΑ καλεί, μάλιστα, την Ε.Ε. «αντί να είναι εμπλεκόμενο μέρος στο ζήτημα, να υιοθετήσει μια αντίληψη που να συμβάλλει στη δίκαιη επίλυση του προβλήματος».
Στο επίκεντρο της εκδήλωσης της Ακαδημίας της ΜΙΤ βρέθηκε ο χάρτης του τουρκικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας (DEHUKAM) λίγες ώρες πριν από την επίσημη ελληνική ανακοίνωση σχετικά με τον ΘΧΣ που θα κατατεθεί στην Κομισιόν. Ο ελληνικός χάρτης αποτυπώνει την πραγματικότητα επί του πεδίου όσον αφορά τη ζώνη των ελληνικών χωρικών υδάτων και την δυνητική ΑΟΖ βάσει του Δικαίου της Θάλασσας.

Στο πάνελ της Ακαδημίας της ΜΙΤ συζητήθηκαν οι περιοχές δικαιοδοσίας της Τουρκίας στις θάλασσες που περιβάλλουν τη χώρα, η ασφάλεια των ακτών και οι οικονομικές συνέπειες στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Στο πάνελ, που συντόνισε ο καθηγητής της ΝΙΑ Φετουλάχ Μπαϊρακτάρ, συμμετείχαν η καθηγήτρια Ν.Α. Ατεσόγλου, ο Γ. Ατσέρ (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπεγιαζίτ της Άγκυρας), και ο Μουσταφά Μπασκαρά, διευθυντής του DEHUKAM, ο οποίος έχει σχεδιάσει τον τουρκικό χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού.
Ο πρόεδρος της MΙΑ, καθηγητής Ταλχά Κοσέ, έθεσε το πλαίσιο της συζήτησης, τονίζοντας ότι η «προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας σε χερσαίο, θαλάσσιο, εναέριο, διαστημικό και κυβερνοχώρο αποτελεί βασική προτεραιότητα». Τόνισε, μάλιστα, ως προτεραιότητα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών την «αξιοποίηση στο μέγιστο βαθμό των νέων ευκαιριών, αλλά και την αντιμετώπιση των απειλών που ενδέχεται να προκύψουν στους πέντε αυτούς τομείς».
Ο Τ.Κοσέ δήλωσε ότι η Τουρκία κήρυξε «άκυρο» τον Χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Ε.Ε. για την Ελλάδα , που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2024, καθώς περιλαμβάνει περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, το οποίο, όπως είπε, οι «πρόγονοί μας αποκαλούσαν “Θάλασσα των Νησιών”». Μια αναφορά που παραπέμπει στον τουρκικό αναθεωρητισμό, ο οποίος αποφεύγει να αναγνωρίσει ρητά την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών, αμφισβητώντας ουσιαστικά το καθεστώς που έχει εδραιωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων.
Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Μυστικών Υπηρεσιών της Τουρκίας κατηγόρησε, μάλιστα, την Ε.Ε. ότι με τους χάρτες Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, επιδιώκει να «αποκτήσει έλεγχο στον μεγαλύτερο δυνατό χώρο εντός της τουρκικής περιοχής αποκλειστικής δικαιοδοσίας στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο». Απέδωσε επίσης τη στάση της Ε.Ε. στην υιοθέτηση των «μαξιμαλιστικών» θέσεων των δύο κρατών-μελών της, στην προσπάθεια να επεκτείνει την κυριαρχία της στις θάλασσες και συγχρόνως να έχει λόγο σε περιοχές όπως η Ανατολική Μεσόγειος, όπου υπάρχει υπόγειος πλούτος, κυρίως φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Ο διευθυντής της Ακαδημίας της ΜΙΤ τόνισε ότι αυτή η προσέγγιση της Ε.Ε. είναι «αντίθετη με τις αρχές της δικαιοσύνης και της ισότητας». Ο Τ.Κοσέ, προβάλλοντας την επίσημη γραμμή της Άγκυρας, τόνισε ότι οι «μονομερείς απόπειρες παρέμβασης της Ε.Ε. σε τέτοιου είδους διμερείς διαφορές βλάπτουν την ολοκληρωμένη και δίκαιη επίλυση των προβλημάτων», καλώντας την Ε.Ε. να υιοθετήσει μια «δίκαιη επίλυση του προβλήματος αντί να μετατρέπεται σε εμπλεκόμενο μέρος της διαφοράς», καθώς αυτό, υποστήριξε, θα συμβάλει θετικά στις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας.
Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι, εξετάζοντας τον ελληνικό Χάρτη του ΘΧΣ, διαπιστώνεται ότι στην Τουρκία απομένει πολύ μικρή περιοχή πέραν των χωρικών υδάτων της στο Αιγαίο, ενώ χαρακτηρίζεται απαράδεκτη η θαλάσσια περιοχή που αποδίδεται στην Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, με βάση τον υπολογισμό των θαλάσσιων ζωνών του Καστελόριζου.
Ο πρόεδρος της Ακαδημίας της ΜΙΤ κατηγορεί την Ελλάδα ότι οι ζώνες του ΘΧΣ που δημοσίευσε συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό με τις περιοχές υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Τουρκίας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας έτσι τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας και υπεραμύνθηκε του χάρτη που δημοσίευσε το DEHUKAM και καταγράφει τις διεκδικήσεις της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Αλλά και ο πρόεδρος του DEHUKAM, καθηγητής Μουσταφά Μπασκαρά, εκτίμησε ότι η «Νότια Κύπρος έχει καταθέσει στην Κομισιόν έναν ΘΧΣ που παραβιάζει τα δικαιώματα της “ΤΔΒΚ”, η οποία θα πρέπει», όπως είπε, «να δημοσιεύσει τον δικό της Χάρτη», ανακοινώνοντας συγχρόνως ότι το DEHUKAM θα ξεκινήσει τις απαραίτητες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ έχει προαναγγείλει την διαμόρφωση τουρκικού χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού στην βάση του χάρτη που δημοσιοποίησε το DEHUKAM που θα αποτυπώνει πρακτικά όλες τις διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου και την κατάθεση του τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ και της Unesco.
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Άμυνα3 μήνες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Άμυνα3 εβδομάδες πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Διεθνή3 εβδομάδες πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία