REAL TIME |

Weather Icon

Τουρκία | Νέα απειλή για την Ελλάδα

Τουρκία | Νέα απειλή για την Ελλάδα

Σάββας Καλεντερίδης: O Ερντογάν παίζει επικίνδυνα ανάμεσα σε Ρωσία και Κίνα! Νέα απειλή για τα συμφέροντας της Ελλάδας. Αποκάλυψη σχεδίου.

Το πρόβλημα που προέκυψε στις ρωσοτουρκικές σχέσεις με αφορμή τον χάρτη που έδωσε ως δώρο ο Μπαχτσελί στον Ερντογάν που απεικόνισε τον αποκαλούμενο «τουρκικό κόσμο» ανέλυσε ο Σάββας Καλεντερίδης.

Πώς βρέθηκα στην 1η Σύνοδο Κορυφής στην Αττάλεια για τα παντουρκικά σχέδια. Δούρειος Ίππος της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται τον στρατηγικό στόχο του Πούτιν. Θέλει να ασκήσει επιρροή σε Ρωσία και Κίνα καλλιεργώντας δεσμούς.

Ο γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας, αρθρογράφος, εκδότης και επικεφαλής του www.infognomonpolitics.gr, Σάββας Καλεντερίδης, στην εκπομπή ΖΟΟΜ στις 24 Νοεμβρίου 2021.

Συντονιστείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube:

Το ρεπορτάζ

Την αντίδραση της Ρωσίας προκάλεσε ο χάρτης, ο οποίος περιλαμβάνει μεγάλο μέρος γειτονικών κρατών της Τουρκίας, αλλά και της σημερινής Ρωσίας, που δώρισε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, κλήθηκε να σχολιάσει τον χάρτη του τουρανικού κόσμου. «Οι Τούρκοι εταίροι μας θρέφουν την ιδέα της τουρανικής ενότητας. Αυτό είναι φυσιολογικό. Το μόνο, για το οποίο λυπάμαι, είναι ότι στον χάρτη παρ’ όλ’ αυτά δεν υπάρχει ένα μεγάλο κόκκινο αστέρι (σ.σ. ως γεωγραφική ένδειξη) στο κέντρο του τουρανικού κόσμου. Αυτό δεν βρίσκεται στην Τουρκία, αλλά στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στο Αλτάι, στο ιερό εκείνο τόπο για κάθε Τουρανό, από όπου ξεκίνησε το γένος τους. Σας τα λέω αυτά ως τουρκολόγος», δήλωσε ο Πεσκόφ στη ρωσική κρατική τηλεόραση.

Στον χάρτη που χάρισε στις 17 Νοεμβρίου ο Μπαχτσελί στον Ερντογάν περιλαμβάνονται εκτός από την Τουρκία, οι πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Κιργκιστάν και Τατζικιστάν με κόκκινο χρώμα και μέρος των Βαλκανίων, τμήμα του Ιράν, περιφέρειες της Ρωσίας, μέρος της Σιβηρίας, η δυτική Μογγολία και η περιοχή των Ουιγούρων στην Κίνα με πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα.

Οι εμπνευστές του χάρτη, σημειώνουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων TASS και Interfax, δεν διευκρίνισαν το νόημα των διαχωρισμών, ενώ ο Ερντογάν και άλλοι αξιωματούχοι απέφυγαν να σχολιάσουν πώς οι ίδιοι αντιμετωπίζουν τη δημιουργία και τους συμβολισμούς του χάρτη.

Η ιστοσελίδα του δικτύου Russia Today αναφέρει ότι ο τουρανικός κόσμος είναι όντως μεγάλος, όμως «το κεντρικό του τμήμα βρίσκεται στη Ρωσία, σημαντικό του μέρος στον μετασοβιετικό χώρο, που αποτελεί ζώνη στρατηγικών συμφερόντων της Ρωσίας και τμήμα του ενιαίου ευρασιατικού πολιτισμού, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται ο ευρασιατικός “σκληρός πυρήνας”, δηλαδή η ιστορική Ρωσία με τη χιλιετή ιστορία της».

Επομένως, παρατηρεί ο πολιτικός επιστήμονας Βαλέρι Κοροβίν, «εάν ζωγραφίσουμε τον χάρτη του ευρασιατικού πολιτισμού, ένα από τα συστατικά μέρη του οποίου είναι οι Τουρανοί, τότε εκεί θα ενταχθεί και η Τουρκία ως ένα μικρό κομμάτι», όπως συμβαίνει και όταν δημιουργηθούν ιστορικοί χάρτες για την επιρροή του ρωσικού, ή του σλαβικού, ή του ελληνικού και βυζαντινού κόσμου.

Είναι δυνατόν να σχεδιαστούν πολλοί τέτοιοι χάρτης, αλλά το ζήτημα είναι τι κρύβεται πίσω τους και πού θεμελιώνονται, σχολιάζει ο Ρώσος αναλυτής. «Ο χώρος του τουρανικού κόσμου, που κατοικείται από τουρανικούς λαούς, απογόνους των αρχαίων τουρανικών νομαδικών φυλών, δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τη σημερινή Τουρκική Δημοκρατία, ένα μικρό θραύσμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία συνετρίβη ως αποτέλεσμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου», επισημαίνει.

«Όμως ακόμη και η Οθωμανική αυτοκρατορία ήταν χρονολογικά το τελευταίο αυτοκρατορικό κράτος, όπου ασκούσαν μεγάλη επιρροή οι Τουρανοί, οι οποίοι, σύμφωνα με τον (σ.σ. Ρώσο εθνολόγο) Λέοντα Γκουμιλιόφ, εμφανίστηκαν στις αρχές της Α’ χιλιετίας στο Αλτάι και στο έδαφος της Τζουνγκαρίας (σ.σ. σημερινή Κίνα), που βρίσκεται πολύ μακριά από τη σημερινή Τουρκία», συμπληρώνει.

Κατά τη γνώμη του Ρώσου σχολιαστή οι Τούρκοι εθνικιστές εκθέτουν τον Ερντογάν με παρόμοια ευρήματα, όπως ο χάρτης, αναγκάζοντάς τον «είτε να σιωπά, γεγονός με διφορούμενη ερμηνεία, που επικρίνεται στους εθνικιστικούς κύκλους της Τουρκίας», είτε να δικαιολογείται έναντι χωρών, όπως η Ρωσία και η Κίνα, με τις οποίες δεν επιθυμεί να συγκρουστεί, πράγμα, που καταστρέφει την εικόνα του έναντι όλου του κόσμου.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube