Διεθνή
Το πλοίο της Ελευθερίας θα ταξιδέψει από την Ελλάδα στην Ιταλία ζητώντας την απελευθέρωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν

Στο πλαίσιο της εκστρατείας «Η ώρα είναι τώρα – Ελευθερία για τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν», ένα «πλοίο ελευθερίας» θα μεταβεί από την Ελλάδα στην Ιταλία. Στόχος είναι να θυμηθούμε την οδύσσεια του Οτσαλάν στην Ευρώπη, που οδήγησε στην απαγωγή και την απέλασή του στο Ιμραλί.
Με μια συμβολική και ιστορική δράση, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, συγγραφείς και υπέρμαχοι της ειρήνης από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελβετία, τη Βραζιλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ιταλία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, εκπρόσωποι του γυναικείου κινήματος, εκπρόσωποι ιδρυμάτων του Κουρδιστάν στην Ευρώπη και καλλιτέχνες, θα ζητήσουν την ελευθερία του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
Περίπου 50 άτομα θα ταξιδέψουν με πλοίο από την Ελλάδα στην Ιταλία. Η δράση θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 12 Νοεμβρίου.
Η Πρωτοβουλία Ελευθερία για τον Οτσαλάν ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Η τουρκική-κουρδική σύγκρουση βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε έξαρση. Το τουρκικό κυβερνών κόμμα AKP, όχι μόνο διεξάγει πόλεμο εναντίον του κουρδικού πληθυσμού στη χώρα του εδώ και αρκετό καιρό, αλλά πραγματοποιεί και στρατιωτική επίθεση ενάντια στα επιτεύγματα των Κούρδων στη Συρία και το Ιράκ. Επομένως, μια ειρηνική πολιτική λύση στο κουρδικό ζήτημα φαίνεται αδύνατη. Ιδίως όμως σε στιγμές που μια λύση για μια σύγκρουση φαίνεται σχεδόν αδύνατη, η διεθνής αλληλεγγύη μπορεί να αναπτύξει μια μεγάλη δύναμη και να αναζωογονήσει την ελπίδα για ειρήνη».
«Ο Οτσαλάν είναι ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της κουρδικής κοινωνίας»
Διαβάστε τη συνέχεια πατώντας εδώ

Διεθνή
Οι ΗΠΑ συμβουλεύουν τους συμμάχους να αποφεύγουν τις κινεζικές δορυφορικές υπηρεσίες σε υπόμνημα που διέρρευσε
Το υπόμνημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιεί ότι οι χώρες που συνεργάζονται με τους παρόχους διαστήματος της Κίνας κινδυνεύουν με τη μεταφορά ευαίσθητων πληροφοριών

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποίησε τις χώρες να μην χρησιμοποιούν κινεζικές δορυφορικές υπηρεσίες, υποστηρίζοντας ότι ενδέχεται να επιτρέψουν στο Πεκίνο να συλλέξει στρατιωτικά δεδομένα και ευαίσθητες πληροφορίες, σύμφωνα αποκαλυπτικό δημοσίευμα αμυντικού Μέσου Ενημέρωσης με έδρα την Ουάσινγκτον.
Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε από το Defense One , βασίστηκε σε έγγραφο που ελήφθη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο είχε σκοπό να δώσει σημεία συζήτησης στους αξιωματούχους. Οι χώρες που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ κλήθηκαν να απαγορεύσουν τις δορυφορικές υπηρεσίες που παρέχονται από κινέζους προμηθευτές. Δεν ήταν σαφές εάν το υπόμνημα απευθυνόταν σε μακροχρόνιους δυτικούς συμμάχους ή σε όλους τους εμπορικούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το σημείωμα προειδοποιεί, ότι η συνεργασία με τους παρόχους διαστημικών υπηρεσιών της Κίνας που δραστηριοποιούνται σε χαμηλή τροχιά της Γης ενέχει τον κίνδυνο της μεταφοράς ευαίσθητων πληροφοριών στην κινεζική κυβέρνηση. Η έκθεση ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι έλαβαν συμβουλές να προειδοποιήσουν τις χώρες ότι οι κινεζικές δορυφορικές εταιρείες ενδέχεται να εξαλείψουν τον ανταγωνισμό και να κυριαρχήσουν σε μια αγορά που ελέγχεται από το Πεκίνο.
Η διαστημική βιομηχανία των ΗΠΑ προειδοποίησε για απειλές κατασκοπείας
Η κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ έχει εκδώσει προειδοποιήσεις στην εγχώρια διαστημική βιομηχανία της σχετικά με τις αυξανόμενες απειλές κατασκοπείας και δορυφορικών επιθέσεων από την Κίνα και τη Ρωσία σε προηγούμενες περιπτώσεις.
Το Εθνικό Κέντρο Αντικατασκοπείας και Ασφάλειας, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) και η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ είχαν δηλώσει ότι οι αμερικανικές διαστημικές εταιρείες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων και στρατηγικών επενδύσεων από τη Ρωσία και την Κίνα, με στόχο να διεισδύσουν στον διαστημικό τομέα. Προειδοποίησαν επίσης ότι τέτοιες δραστηριότητες απειλούν τα εταιρικά μυστικά και έχουν τη δυνατότητα να διαταράξουν τις δυνατότητες τηλεπισκόπησης και απεικόνισης.
Η Κίνα και η Ρωσία απορρίπτουν σταθερά τους ισχυρισμούς ότι έχουν εμπλακεί σε πειρατεία ή άλλες προσπάθειες διείσδυσης ή διακοπής διαστημικών συστημάτων.
Viasat, Starlink στοχευμένες σε κυβερνοεπιθέσεις
Μεγάλες δορυφορικές εταιρείες με υπάρχουσες συνδέσεις με την κυβέρνηση των ΗΠΑ έχουν ήδη στοχοποιηθεί. Η Viasat Inc επλήγη από κυβερνοεπίθεση το 2022 προτού η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, η οποία απαιτούσε την αντικατάσταση περισσότερων από 45.000 μόντεμ σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν. Το Starlink του Έλον Μασκ έχει επίσης αναφέρει ότι αντιμετωπίζει επιθέσεις παρεμβολών κατά την παροχή υπηρεσιών στην Ουκρανία.
Διεθνή
Reuters: Ο πύραυλος που χτύπησε το Κίεβο ήταν ο βορειοκορεάτικος KN-23
Στη ρωσική επιδρομή στο Κίεβο χρησιμοποιήθκαν πολλαπλοί τύποι όπλων, αναφέρεται επίσης σε ανάρτηση του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας

Ο πύραυλος που σκότωσε τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους στην μεγάλη ρωσική επιδρομή που σημειώθηκε τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στο Κίεβο ήταν βορειοκορεατικής πρόελευσης, σύμφωνα με ουκρανική στρατιωτική πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Σύμφωνα με την πηγή του Reuters, ο πύραυλος που έπληξε την ουκρανική πρωτεύουσα ήταν ο KN-23, βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς από την Βόρεια Κορέα που είναι γνωστός για την ευελιξία, την ακρίβεια και την ικανότητά του να φέρει συμβατικές είτε πυρηνικές κεφαλές.
Στη ρωσική επιδρομή στο Κίεβο χρησιμοποιήθκαν πολλαπλοί τύποι όπλων, αναφέρεται επίσης σε ανάρτηση του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας: βαλλιστικοί πύραυλοι KN-23 που προμηθεύθηκε η Ρωσία από τη Βόρεια Κορέα, εγχώριοι πύραυλοι κρουζ Kalibr και ιρανικά drones Shahed-136.
On the night of April 24, russian terrorists launched a massive missile attack on Ukraine, using 70 missiles of various types and 145 UAVs.
air defense shot down 112 aerial targets:
– 31 Kh-101cruise missiles
– 7 Iskander-K/KN-23 ballistic missiles
– 6 Kalibr cruise missiles… pic.twitter.com/DWt0fXLg1d— Defense of Ukraine (@DefenceU) April 24, 2025
Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Defense Express, από την ανάλυση των συντριμμιών ταυτοποιήθηκαν αρκετοί KN-23.
Η επίθεση ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης επιδρομής στην Ουκρανία, όπου η πρωτεύουσα ήταν ο κύριος αλλά όχι ο μοναδικός στόχος. Σύμφωνα με τη Διοίκηση της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, οι Ρώσοι προχώρησαν σε πλήγματα σε πόλεις και τοποθεσίες γύρω από το Κίεβο, καθώς και στις περιοχές Χάρκοβο, Ντνιπροπετρόβσκ, Ζιτομίρ, Ζαπορίζια και Χμελνίτσκι.
Κατά την επίθεση στο Κίεβο έχασαν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι ενώ τραυματίστηκαν πάνω από 70 και περίπου δέκα αγνοούνται. Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι οι νεκροί ανέρχονται σε εννιά.
Διεθνή
Τη δημιουργία πυρηνικού σταθμού στη Σελήνη μελετά η Κίνα
Η απόφαση για τη δημιουργία αυτής της βάσης θεωρήθηκε μια απάντηση στο πρόγραμμα Artemis της NASA στο πλαίσιο του οποίου θα γίνουν επανδρωμένες αποστολές στο φυσικό μας δορυφόρο και θα δημιουργηθούν στην συνέχεια και βάσεις εκεί.

Το 2021 Κίνα και Ρωσία συμφώνησαν στην κατασκευή μιας επανδρωμένης βάσης στην επιφάνεια της Σελήνης. Η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι θέλει να κατασκευάσει ένα σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη βάση για να καλύπτει απρόσκοπτα τις ανάγκες λειτουργίας της. Κινέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν πλέον σοβαρά την υλοποίηση ενός πυρηνικού σταθμού στο φεγγάρι.
Η απόφαση για τη δημιουργία αυτής της βάσης θεωρήθηκε μια απάντηση στο πρόγραμμα Artemis της NASA στο πλαίσιο του οποίου θα γίνουν επανδρωμένες αποστολές στο φυσικό μας δορυφόρο και θα δημιουργηθούν στην συνέχεια και βάσεις εκεί. Η βάση έχει ονομαστεί Διεθνής Σεληνιακός Ερευνητικός Σταθμός (ILRS) και μετά την γνωστοποίηση της δημιουργίας της πολλές χώρες και οργανισμοί αποφάσισαν να δηλώσουν ότι θέλουν να συμμετέχουν στο εγχείρημα. Η Σαουδική Αραβία, το Αζερμπαϊτζάν, η Βενεζουέλα και η Νότια Αφρική είναι ορισμένες από αυτές τις χώρες και ο αριθμός των συμμετεχόντων έχει φτάσει αυτή την στιγμή τους δεκαεπτά.
Κάποιες πρώτες πληροφορίες για τον IRLS αναφέρουν ότι θα έχει έκταση όσο η Ντίσνεϋλαντ και σε αυτήν θα εγκατασταθεί η σεληνιακή εκδοχή του μεγαλύτερου δικτύου παρακολούθησης με κάμερες στον κόσμο το Skynet που έχει εγκαταστήσει η κινεζική κυβέρνηση στη χώρα.
Κατά την παρουσίαση την Τετάρτη της κινεζικής αποστολής Chang’e-8 o επικεφαλής μηχανικός της αποστολής Πέι Ζάογιου ανέφερε ότι η Κίνα εξετάζει σοβαρά πλέον το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός πυρηνικού σταθμού για τις ενεργειακές ανάγκες της σεληνιακής βάσης. Ανέφερε επίσης ότι εξετάζονται και άλλες λύσεις όπως φωτοβολταϊκά πάρκα μαζί με αγωγούς και καλώδια για τη διανομή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη τη βάση.
Η αποστολή Chang’e-8 είναι προγραμματισμένη να εκτοξευθεί το 2028 και θεωρείται πολύ σημαντική στο φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας όσον αφορά την παρουσία του ανθρώπου μακριά από τη Γη. Η αποστολή είναι σχεδιασμένη για να κάνει μια σειρά από ενέργειες προετοιμασίας για τη δημιουργία της σεληνιακή βάσης. Ανάμεσα στις έρευνες που θα κάνει η αποστολή θα είναι η αναζήτηση ενεργειακών λύσεων για τη βάση.
Η Κίνα έχει εκπονήσει ένα ακόμη υποστηρικτικό στη σεληνιακή βάση σχέδιο που το έχει ονομάσει «555 Project». Θα γίνει πρόσκληση συμμετοχής σε 50 χώρες, σε 500 διεθνή ερευνητικά ινστιτούτα και σε πέντε χιλιάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο.
Naftemporiki.gr
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”