Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Το δουλεμπόριο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

Δημοσιεύτηκε στις

Γράφει ο Ιωάννης Παγουλάτος

Το εμπόριο σκλάβων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση. Στις αρχές του 17ου αιώνα, το 1/5 των κατοίκων της Κωνσταντινούπολης ήταν δούλοι. Το 1637 υπήρχαν στο Αλγέρι 25.000 χριστιανοί αιχμάλωτοι, ανάμεσά στους οποίους και πολλοί Έλληνες. Υπολογίζεται δε ότι την περίοδο 1450-1700, μόνο από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, αιχμαλωτίστηκαν περίπου 2.500.000 άτομα, καταλήγοντας στα σκλαβοπάζαρα της οθωμανικής πρωτεύουσας.

Πολλές ήταν οι δραστηριότητες οι οποίες τροφοδοτούσαν το εμπόριο των δούλων. Οι πειρατές που λυμαίνονταν την Μεσόγειο, αιχμαλώτιζαν πληρώματα πλοίων και κατοίκους νησιών και παραθαλάσσιων περιοχών και στην συνέχεια τους πωλούσαν στα σκλαβοπάζαρα. Οι δε επαγγελματίες δουλέμποροι είχαν γίνει μάστιγα για τις φυλές της Αφρικής, συλλαμβάνοντας κάθε χρόνο εκατοντάδες άτομα, από τα ανατολικά και κεντροδυτικά τμήματα της μαύρης ηπείρου.

Το εμπόριο σκλάβων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση. Στις αρχές του 17ου αιώνα, το 1/5 των κατοίκων της Κωνσταντινούπολης ήταν δούλοι.
Το εμπόριο σκλάβων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση. Στις αρχές του 17ου αιώνα, το 1/5 των κατοίκων της Κωνσταντινούπολης ήταν δούλοι.

Παράλληλα, οι συνεχείς εκστρατείες του οθωμανικού στρατού σε Ευρώπη και Ασία είχαν ως αποτέλεσμα τον εξανδραποδισμό στρατιωτών και αμάχων, οι οποίοι πωλούνταν αργότερα ως δούλοι.

Τα μαρτύρια των αιχμαλώτων ξεκινούσαν από την πρώτη στιγμή, καθώς σύρονταν βίαια στα πλοία, με βρισιές και χτυπήματα. Στην συνέχεια στοιβάζονταν μέσα στα σκοτεινά αμπάρια, σε κλειστοφοβικές συνθήκες, εκτεθειμένοι στην ακαθαρσία και τα μικρόβια. Κάθε καράβι διέθετε και κάποιον γραμματικό, ο οποίος έγραφε σε έναν κατάλογο τα ονοματεπώνυμα των σκλάβων που θα μεταφέρονταν. Πολλοί αιχμάλωτοι δεν άντεχαν τις κακουχίες και πέθαιναν στα πλοία, κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Τα νεκρά τους σώματα ρίχνονταν στην θάλασσα, αφού προηγουμένως τους έκοβαν το δεξί αυτί, ως απόδειξη του θανάτου τους. Τέλος, ο γραμματικός του πλοίου έσβηνε από τον κατάλογό του τα ονόματα όσων είχαν πεθάνει εν πλω. Με αυτόν τον τρόπο εξάλλου υπολογιζόταν και η «ζημιά» που είχε υποστεί το «εμπόρευμα» κατά την μεταφορά του.

Ο Γάλλος ευγενής και διπλωμάτης Φιλίπ Κανάιγ περιγράφει το πώς λειτουργούσε το σκλαβοπάζαρο της Κωνσταντινούπολης, στα 1573. Όποιος ήθελε να αγοράσει κάποια σκλάβα, την πλησίαζε και σήκωνε το πέπλο που κάλυπτε το κεφάλι της. Στη συνέχεια την έφτυνε στο πρόσωπο, έτσι ώστε αν ήταν μακιγιαρισμένη από τον δουλέμπορο, να της φύγει το βάψιμο και να φανούν τα αληθινά της χαρακτηριστικά. Κατόπιν, ο πελάτης κοιτούσε την σκλάβα στο στόμα, μετρώντας και ψηλαφώντας τα δόντια της, προκειμένου να διαπιστώσει αν είναι ψεύτικα, χαλασμένα ή αν κουνιούνται. Στην περίπτωση που έμενε ικανοποιημένος από την επιθεώρηση, ο υποψήφιος αγοραστής άρχιζε να παζαρεύει την τιμή της κοπέλας με τον δουλέμπορο.

Τα μαρτύρια των αιχμαλώτων ξεκινούσαν από την πρώτη στιγμή, καθώς σύρονταν βίαια στα πλοία, με βρισιές και χτυπήματα. Στην συνέχεια στοιβάζονταν μέσα στα σκοτεινά αμπάρια, σε κλειστοφοβικές συνθήκες, εκτεθειμένοι στην ακαθαρσία και τα μικρόβια.
Τα μαρτύρια των αιχμαλώτων ξεκινούσαν από την πρώτη στιγμή, καθώς σύρονταν βίαια στα πλοία, με βρισιές και χτυπήματα. Στην συνέχεια στοιβάζονταν μέσα στα σκοτεινά αμπάρια, σε κλειστοφοβικές συνθήκες, εκτεθειμένοι στην ακαθαρσία και τα μικρόβια.

Ένας από τους πρώτους περιηγητές στην Ελλάδα και την Μικρά Ασία, ο Γάλλος Πιερ Μπελόν, παραθέτει ενδεικτικές τιμές σκλάβων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία του 16ου αιώνα, ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και την σωματική τους κατάσταση. Μια νέα και όμορφη γυναίκα πουλιόταν 80-100 δουκάτα ενώ μια γριά 30-40. Η τιμή ενός ευτραφούς εφήβου ήταν συνήθως 40-50 δουκάτα και ενός γεροδεμένου άνδρα 60. Συγκριτικά, αναφέρεται ότι την ίδια περίοδο στην Βενετία, ο μέσος ναύτης είχε ετήσιο εισόδημα 22 δουκάτα, ο μηχανικός 100, ο κυβερνήτης επαρχίας 840 και ο πρεσβευτής 1800.

Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας κατέληγαν συνήθως να υπηρετούν ως οικόσιτες δούλες, ασχολούμενες με δουλειές του σπιτιού καθώς και ελαφριές χειρωνακτικές εργασίες. Αντίθετα, οι νεαρές και ωραίες κοπέλες πωλούνταν τις περισσότερες φορές σταχαρέμια διάφορων Οθωμανών αξιωματούχων, ενώ την ίδια τύχη είχαν και αρκετά έφηβα αγόρια. Οι περισσότεροι όμως άνδρες δούλοι προορίζονταν για πιο βαριές εργασίες. Όσοι από αυτούς ήταν γεροδεμένοι και χειροδύναμοι, θεωρούνταν ιδιαίτερα πολύτιμο εμπόρευμα και πωλούνταν πάντα σε πολύ καλή τιμή. Μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως οικιακοί υπηρέτες, βοσκοί, γεωργοί και γενικά να επωμιστούν κάθε είδους βαριά χειρωνακτική εργασία. Δεν ήταν εξάλλου λίγες οι φορές που οι ρωμαλέοι σκλάβοι αντικαθιστούσαν τα ζώα και έσερναν οι ίδιοι το άροτρο κατά το όργωμα.

Η χειρότερη όμως μοίρα που μπορούσε να έχει ένας άνδρας δούλος, ήταν να βρεθεί κωπηλάτης σε γαλέρα. Τα συγκεκριμένα πλοία ονομάζονταν «κάτεργα» και οι σκλάβοι που υπηρετούσαν σε αυτά «κατεργάρηδες». Οι άνθρωποι εκείνοι ζούσαν σε πραγματικά εφιαλτικές συνθήκες. Σχεδόν γυμνοί, κάθονταν δίπλα στα κουπιά, έχοντας το ένα πόδι και τα χέρια τους αλυσοδεμένα. Η τροφή τους ήταν μόνο δυο μικρά κομμάτια ξερό ψωμί την ημέρα. Τα βράδια κοιμούνταν ο ένας πάνω στον άλλον, μέσα στην βρώμα και τα ζωύφια, ενώ η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ήταν απλώς ανύπαρκτη. Ο καιρός πολλές φορές έκανε ακόμα πιο ανυπόφορη την ζωή των «κατεργάρηδων», οι οποίοι κωπηλατούσαν υπομένοντας άλλοτε τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο και άλλοτε θύελλες και σφοδρές καταιγίδες. Ο καπετάνιος του κάτεργου επιτηρούσε συνεχώς τους σκλάβους και μαστίγωνε ανελέητα όποιον σταματούσε να τραβάει κουπί, νικημένος από την εξάντληση και την απελπισία. Ένας πρώην δούλος που κατάφερε να απελευθερωθεί, χαρακτήρισε την ζωή του στις γαλέρες «χειρότερη και από τον θάνατο».

Πολλοί σκλάβοι, έχοντας φτάσει στα σωματικά και ψυχικά τους όρια, αποφάσιζαν να αποδράσουν. Η απελπισία τους ήταν τόσο μεγάλη που δεν νοιάζονταν για τους κινδύνους ενός τέτοιου τολμηρού εγχειρήματος. Οι περισσότεροι όμως δραπέτες ξαναπιάνονταν και καταδικάζονταν σε θάνατο με φρικτές μεθόδους.

Μία από αυτές ήταν και η εξής: τα τέσσερα άκρα του καταδικασμένου δένονταν ξεχωριστά το καθένα στις πρύμνες ισάριθμων διαφορετικών πλοίων. Στη συνέχεια, τα σκάφη αυτά άρχιζαν να κινούνται σε τέσσερις αντίθετες μεταξύ τους κατευθύνσεις, διαμελίζοντας αργά και βασανιστικά τον άτυχο σκλάβο.

Χριστιανοί δούλοι στο Αλγέρι. 1815 illustration of a British Captain horrified by seeing Christians worked as slaves in Algiers.
Χριστιανοί δούλοι στο Αλγέρι. 1815 illustration of a British Captain horrified by seeing Christians worked as slaves in Algiers.

Εντούτοις, αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά επιτυχημένων εξεγέρσεων σε κάτεργα ή δουλεμπορικά πλοία. Στις περιπτώσεις αυτές, οι σκλάβοι κατάφερναν να σκοτώσουν όλους τους φύλακές τους και δραπέτευαν, καταλαμβάνοντας το πλοίο στο οποίο βρίσκονταν κρατούμενοι. Οι φρικτές εμπειρίες της δουλείας άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους στην καθημερινή ζωή των τουρκοκρατούμενων Ελλήνων. Σε κείμενα του 16ου -18ου αιώνα συναντάμε κατάρες όπως «σκλαβιά να σου’ ρθη» ή «σκλάβος να πάης στην Μπαρμπαριά», εννοώντας τα δουλοπάζαρα των βορειοαφρικανικών ακτών.

Οθωμανοί με Χριστιανούς σκλάβους. Ottomans with Christian slaves depicted in a 1608 engraving published in Salomon Schweigger's account of a 1578 journey.
Οθωμανοί με Χριστιανούς σκλάβους. Ottomans with Christian slaves depicted in a 1608 engraving published in Salomon Schweigger’s account of a 1578 journey.

Τον 19ο αιώνα άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την κατάργηση της δουλείας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το 1830, ένα φιρμάνι του σουλτάνου Μαχμούτ Β΄ απελευθέρωσε κάποιες κατηγορίες λευκών σκλάβων. Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονταν και όσοι Έλληνες είχαν αιχμαλωτιστεί κατά την Επανάσταση του 1821. Στα επόμενα χρόνια ακολούθησαν κι άλλα φιρμάνια που περιόριζαν την δουλεία ακόμα περισσότερο, ενώ η οριστική της κατάργηση επήλθε στο πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα. Οι τελευταίοι σκλάβοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας χειραφετήθηκαν το 1924, μετά την κατάργηση του σουλτανάτου από τον Κεμάλ Ατατούρκ. Το νέο σύνταγμα της Τουρκίας όρισε την διάλυση του χαρεμιού που διατηρούσε ο τελευταίος Οθωμανός μονάρχης, Μωάμεθ ΣΤ΄, καθιστώντας τις παλλακίδες και τους ευνούχους του ελεύθερους πολίτες.

huffingtonpost.gr eranistis.net

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Παραγωγή διαστημικών τροφίμων ξεκινά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μπριζόλες, πουρές πατάτας, γλυκά και άλλες… λιχουδιές θα έχουν στη διάθεση τους αρχικά οι αστροναύτες και αργότερα όσοι θα διαμένουν μόνιμα σε Σελήνη, Άρη και άλλους κόσμους εάν είναι πετυχημένα τα πειράματα που ξεκινούν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Πρόκειται για ένα ερευνητικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στο οποίο θα αξιολογηθεί η βιωσιμότητα της καλλιέργειας των λεγόμενων εργαστηριακών τροφίμων σε συνθήκες μηδενικής ή χαμηλής σε σχέση με τη Γη βαρύτητας και ταυτόχρονα υψηλότερης ακτινοβολίας που υπάρχει στο Διάστημα και σε άλλους δορυφόρους και πλανήτες.

Η ESA χρηματοδοτεί την έρευνα για τη διερεύνηση νέων τρόπων μείωσης του κόστους σίτισης ενός αστροναύτη, το οποίο μπορεί να ξεπερνά τα 20 χιλιάδες ευρώ ημερησίως. Η ερευνητική ομάδα της αποστολής λέει ότι το πείραμα είναι ένα πρώτο βήμα για την ανάπτυξη μιας μικρής πιλοτικής μονάδας παραγωγής τροφίμων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε δύο χρόνια.

«Η τροφή που καλλιεργείται στο εργαστήριο θα είναι απαραίτητη για να πραγματοποιηθεί ο στόχος του να γίνει ο άνθρωπος ένα πολυπλανητικό είδος» είπε στο BBC ο Δρ. Άκιλ Σάμσουλ Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της Frontier Space με έδρα το Μπέντφορντ στη Βρετανία η οποία αναπτύσσει την ιδέα με ερευνητές στο Imperial College του Λονδίνου.

Τα τρόφιμα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο περιλαμβάνουν την καλλιέργεια συστατικών τροφίμων, όπως πρωτεΐνες, λίπος και υδατάνθρακες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και δοχεία και στη συνέχεια την επεξεργασία τους για να φαίνονται και να έχουν γεύση σαν τη… συμβατική τροφή.
Κοτόπουλο που καλλιεργείται στο εργαστήριο πωλείται ήδη στις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη ενώ μπριζόλες που καλλιεργούνται στο εργαστήριο αναμένουν έγκριση στη Βρετανία και το Ισραήλ. Οι θιασώτες αυτής της ιδέας κάνουν λόγο για σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής γεωργικών τροφίμων, όπως λιγότερη χρήση γης και μειωμένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Αλλά στο Διάστημα ο πρωταρχικός παράγοντας είναι η μείωση του κόστους.

«Το όνειρό μας είναι να έχουμε εργοστάσια σε τροχιά και στη Σελήνη. Πρέπει να δημιουργήσουμε εγκαταστάσεις παραγωγής εκτός κόσμου, αν θέλουμε να παρέχουμε την υποδομή που θα επιτρέψει στους ανθρώπους να ζουν και να εργάζονται στο Διάστημα» λέει ο Σάμσουλ.

Naftemporiki.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

H «γεωπολιτική» του Βατικανού θα «επιλέξει» τον νέο Πάπα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

«Ο Πάπας εκοιμήθη, ζήτω ο νέος Πάπας». Φρενήρεις και παράξενες μέρες ζει το Βατικανό, όπου η θλίψη για την απώλεια του Πάπα Φραγκίσκου συνυπάρχει πλέον με τις σκέψεις για τη διαδοχή του. Σε ένα εξαιρετικά περίπλοκο παγκόσμιο σκηνικό και με μια βαθιά διχασμένη Καθολική Εκκλησία.

Το Βατικανό οδεύει προς ένα κονκλάβιο σε τρεις εβδομάδες,  στο οποίο έχουν ήδη εμφανιστεί 15 παπικοί υποψήφιοι και το ερώτημα είναι αν ο διάδοχος του Φραγκίσκου θα πορευτεί στα χνάρια του ή θα αλλάξει ρότα. Ο νέος Ποντίφικας θα πρέπει να κρατήσει το τιμόνι του Καθολικής Εκκλησίας σε αχαρτογράφητες θάλασσες, ίσως όπως κανένας από τους πρόσφατους προκατόχους του.

«Ο Φραγκίσκος ήταν ένας Πάπας που ήθελε μια πραγματικά Οικουμενική Εκκλησία, ικανή να αντισταθεί στους ανέμους του χρόνου, να απορρίψει τη βία και τον πόλεμο», λέει στη Ναυτεμπορική βετεράνος Ιταλός διπλωμάτης, γνώστης της «εσωτερικής αυλής» στο Βατικανό. «Αυτό που μένει  ως κληρονομιά από τον Πάπα Φραγκίσκο ήταν η ανάγκη να ενώσει τον κόσμο, να συνδυάσει τους κόκκους της παγκόσμιας πολιτικής και  να εκτονώσει τις συγκρούσεις που σημαδεύουν την εποχή μας, της οποίας οι αθώοι είναι οι πρώτοι που πληρώνουν το τίμημα», λέει ο διπλωμάτης, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Ο Φραγκίσκος αντιστάθηκε στον άνεμο του χρόνου, για να χρησιμοποιήσω τη φόρμουλα του Καμύ, που στην εποχή μας είναι ένας αέρας πολέμου, επανεξοπλισμών, βίας και κρίσης των μεγάλων ιδεών και δογμάτων που έχουν σημαδέψει στη σύγχρονη ιστορία τη δυνατότητα απελευθέρωσης της ανθρωπότητας»

Αχαρτογράφητα νερά

Σε μια άκρως γεωπολιτική φάση της ιστορίας, φαίνεται δύσκολο για το επόμενο κονκλάβιο να αγνοήσει τις προκλήσεις που θα πρέπει και θα θέλει να αντιμετωπίσει ο νέος Πάπας. Από την Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ μέχρι την Κίνα, από τη Μέση Ανατολή έως την υποσαχάρια Αφρική, η ατζέντα της Αγίας Έδρας ήταν  ξεκάθαρη.

Όπως έγραψε ο ο Τζον Αλεν, εκδότης του περιοδικού Crux , που ειδικεύεται στην κάλυψη του Βατικανού, με τον Πάπα Φραγκίσκο η Εκκλησία πλέον «έχει σημασία, μετράει»

Οι πάπες καλούνται να ηγηθούν τόσο  ad extra  όσο και  ad intra , δηλαδή στον ευρύτερο κόσμο και στο εσωτερικό της Καθολικής Εκκλησίας. Και στα δύο μέτωπα, ο Φραγκίσκος  ήταν ένας παράγοντας αλλαγής.

Ο Φραγκίσκος είχε τέσσερις βασικές προτεραιότητες:

-Την προστασία του περιβάλλοντος

-Τους μετανάστες και  τους πρόσφυγες.

-Τον διασκεθρησκειακό διάλογο, ειδικά με το Ισλάμ

-Και την προσπάθεια επίλυσης των συγκρούσεων και εδραίωσης της ειρήνης σε όλον τον κόσμο- από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία μέχρι την Ουκρανία και τη Γάζα.

«Ο Φραγκίσκος ήταν ο πρώτος πραγματικά πολυμερής Πάπας της ιστορίας. Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, για παράδειγμα, ο Φραγκίσκος πήρε μια ουσιαστική θέση, πιο κοντά σε αυτή της Κίνας, της Ινδίας και της Βραζιλίας, παρά σε εκείνη της Ουάσιγκτον, του Λονδίνου ή των Βρυξελλών, εκφράζοντας συμπόνια για τα Ουκρανικά θύματα, αλλά αρνούμενος να καταδικάσει τη Ρωσία κατηγορηματικά και υποδηλώνοντας ότι μπορεί να ευθύνεται εν μέρει το ΝΑΤΟ. «Συνολικά, γράφει ο Τζον Αλεν, «η φιλοδοξία του Πάπα ήταν να εμπνεύσει μια εκδοχή του 21ου αιώνα της διαδικασίας του Ελσίνκι της δεκαετίας του 1970, η οποία συνέβαλε στο  να μειώσει τις εντάσεις στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου».

Αποτέλεσμα της πολυμέρειας του Φραγκίσκου ήταν μια περιστασιακά τεταμένη σχέση με την Αμερική. Όπως πολλοί λατινοαμερικανοί ιεράρχες, ο Αργεντίνος Πάπας ανέλαβε τα καθήκοντά του, διατηρώντας μια αμφίθυμη στάση απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεδομένης της ιστορίας τους στην περιοχή. Σε όλη τη διάρκεια της παπικής του θητείας, μερικές από τις πιο έντονες επικρίσεις κατά του Φραγκίσκου προέρχονταν από Αμερικανούς συντηρητικούς, τόσο κοσμικούς όσο και Καθολικούς.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι πριν την  επίσημη ανάληψη της εξουσίας από τον πρόεδρο Τραμπ, ο Φραγκίσκος  διόρισε τον φιλελεύθερο καρδινάλιο του Σαν Ντιέγκο, Ρόμπερτ  Μακ Ιλρόι ως τον κύριο συνομιλητή της αμερικανικής εκκλησίας με την κυβέρνηση Τραμπ. Ο Μακ Ιλρόι είναι υπέρ των μεταναστών και ισχυρός επικριτής της κοινωνικής ανισότητας.

Μια άλλη χώρα που αισθάνθηκε συχνά θιγμένη από τον  Πάπα Φραγκίσκο ήταν το Ισραήλ, ηγετικά στελέχη του οποίου κατηγόρησαν τον Ποντίφικα για ψευδή ηθική ισοδυναμία , καθώς καταδίκασε τόσο τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023,  όσο και τις σφαγές στη Γάζα. Αρκετοί Εβραίοι ηγέτες κατηγόρησαν  μάλιστα τον Φραγκίσκο ότι πυροδότησε μια «κρίση» στις εβραιοκαθολικές σχέσεις.

« Στην πραγματικότητα, ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν εκείνος ο άνθρωπος που τραγουδούσε στην εποχή μας, ακόμα κι αν η μελωδία του δεν ήταν πάντα μουσική στα αυτιά όλων. Αυτός ο ποντίφικας από τα «άκρα της γης» έστειλε έναν στρατό από «ιεραποστόλους του ελέους» ,από την πολιορκητική,  φρουρά που ήταν η Καθολική Εκκλησία πριν από την εκλογή του», λέει ο Τζον Αλεν .

Βατικανό και γεωπολιτική

Για την ιστορία πάντως, το Βατικανό συνδέθηκε συχνά με την παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή. Ο Πολωνός Πάπας Ιωάννης Παύλος  Β`, που εξελέγη  τον Οκτώβριο του 1978 φαίνεται ξεκάθαρα από την ιστορία ότι είχε «επιλεγεί» από μια εξελισσόμενη γεωπολιτική κατάσταση. Σπάζοντας μάλιστα την παράδοση ο Πάπας να είναι Ιταλός, ο κατά κόσμον Κάρολος Ιωσήφ Βοϊτίλα -Ιωάννης Παύλος Β` -διαδραμάτισε ρόλο στην πτώση της ΕΣΣΔ.Το 1978, άλλωστε, η Πολωνία ήταν ακόμη δορυφόρος της ΕΣΣΔ .

Εβδομήντα πέντε χρόνια νωρίτερα επίσης-στο πρώτο Κονκλάβιο του 20ου αιώνα – η ευρωπαϊκή γεωπολιτική είχε παίξει έναν εξίσου ισχυρό αλλά αντίθετο ρόλο. Το 1903 η Αυτοκρατορία των Αψβούργων άσκησε βέτο στην εκλογή του φιλογάλλου Καρδινάλιου, Μαριάνο Ραμπόλα, και επέβαλε έναν από τους υπηκόους της, τον πατριάρχη της Βενετίας, Τζουζέπε Μελχιόρε Σάρτο ως Πάπα Πίου Ι. Με τον θάνατό του το 1914, η Καθολική Εκκλησία έδειξε ότι είχε εισέλθει στον Εικοστό αιώνα ,χωρίς την  αδράνεια του 19ου αιώνα.

Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος είχε ξεκινήσει λίγες εβδομάδες νωρίτερα και το Κονκλάβιο εξέλεξε Πάπα τον Αρχιεπίσκοπο της Μπολόνια, Τζιάκομο Ντάλα Κιέζα ως  Βενέδικτο XV. Ο Πάπας είχε απευθύνει μάλιστα την περίφημη έκκληση του 1917 κατά της «άχρηστης σφαγής», η οποία στο μεταξύ είχε γίνει πιο τρομακτική από ποτέ στην ιστορία. Η ποιμαντική κραυγή πόνου του Βενέδικτου XV συνέπεσε σε πολλά, με τα «Δεκατέσσερα Σημεία» με τα οποία ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Γούντροου Γουίλσον υπαγόρευσε τις συνθήκες ειρήνης σε μια κατεστραμμένη Ευρώπη, δύο χρόνια αργότερα.

Η γεωπολιτική υπαγόρευσε το προφίλ ενός Πάπα ακόμα και το 1939, όταν ήδη χτυπούσαν τα τύμπανα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το Κονκλάβιο σε μια αστραπιαία σύσκεψη, εξέλεξε τότε τον Εουτζένιο Πατσέλι , υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού, ως Πάπα Πίο IB’, που κατηγορήθηκε πώς  δεν είχε το κουράγιο να υψώσει το ανάστημά του εναντίον των Ναζί ούτε συμπαραστάθηκε στους διωκόμενους Εβραίους.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική
Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Κουρσκ: Οι Ρώσοι ανακατέλαβαν μονή – Νυχτερινή επιδρομή ρωσικών drones στην Ουκρανία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μια μονή στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, στην οποία είχαν οχυρωθεί ουκρανικά στρατεύματα, ανακατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Βάσει πηγών που επικαλείται το πρακτορείο TASS, οι ρωσικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τη μονή του Αγίου Νικολάου Μπελογκόρσκι στο χωριό Γκορνάλ.

Ρωσικό κανάλι στο Telegram μετέδωσε ότι η Ουκρανία είχε αναπτύξει στρατεύματα, πυροβολικό και συστήματα εκτόξευσης μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων στην ιστορική μονή, την οποία η Ρωσία ανακατέλαβε έπειτα από 10 ημέρες σφοδρών μαχών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το Reuters από την πλευρά του αναμετέδωσε τις συγκεκριμένες πληροφορίες, επισημαίνοντας  ότι δεν ήταν σε θέση να τις επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή.

Η Ρωσία απωθεί σταδιακά τα τελευταία ουκρανικά στρατεύματα από την περιφέρεια του Κουρσκ, στην οποία είχαν εισβάλει αιφνιδιαστικά τον περασμένο Αύγουστο.

Η Μόσχα απάντησε στέλνοντας ισχυρές ενισχύσεις, περιλαμβανομένων στρατιωτών της συμμάχου της Βόρειας Κορέας.

Ουκρανία: Νυχτερινή επιδρομή ρωσικών drones

Εξάλλου η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε σύμφωνα με το Reuters ότι η Ρωσία εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύκτας 54 μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 38 μη επανδρωμένα αεροσκάφη ενώ 16 άλλα δεν έφθασαν τους στόχους τους, πιθανόν λόγω αντιμέτρων ηλεκτρονικού πολέμου.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις26 λεπτά πριν

Η τραγωδία του Πάπα Φραγκίσκου! Πως το «όργανο του Θεού» έγινε πολύ συχνά όργανο των παγκόσμιων ελίτ

Ο Πάπας Φραγκίσκος πέθανε. Ο 266ος Επίσκοπος της Ρώμης απεβίωσε σήμερα το πρωί στις 7:35 π.μ. Ήταν ο πρώτος Λατινοαμερικανός και...

Πολιτική55 λεπτά πριν

Το σκάνδαλο που “καίει” Ερντογάν και Φιντάν!

Η υπόθεση, που αγγίζει τις σχέσεις Άγκυρας-κατεχομένων, έλαβε πολιτικές διαστάσεις με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκιούρ Οζέλ,...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Καλπάζει η ισλαμοποίηση – τουρκοποίηση των κατεχομένων! Χαριεντισμούς με ΜΟΕ για την κυπριακή ηγεσία

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υποβάθμισε πλήρως και ολεθρίως το Κυπριακό σε γελοία ΜΟΕ και σε γλοιώδεις προτάσεις καλοπιάσματος των Τούρκων. Ούτε...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Geopolitical Monitor: America’s Waning Edge! Capital Flight, Tariffs, and De-Dollarization

The administration may claim it is defending American industry. In reality, it undermines the conditions that allowed American industry—and American...

Αναλύσεις3 ώρες πριν

Αφθαρσίαν δωρούμενος των ανθρώπων τω γένει

Με τη σκέψη μας στα αδέρφια μας που εκτελούνται και φονεύονται στη Συρία, στη Νιγηρία, στο Αρτσάχ, στο Σουδάν και...

Δημοφιλή