Weather Icon

Τα λουκούμια γλύκαναν τον Νεο-οθωμανισμό

Τα λουκούμια γλύκαναν τον Νεο-οθωμανισμό

Οι απίστευτες ανοησίες που εκτόξευσαν πολιτικοί για το Κυπριακό, που “έθαψαν” τα όνειρα για απελευθέρωση

Γράφει ο Λάζαρος Α. Μαύρος

Ο ΜΑΚΑΡΙΤΗΣ ο πρόεδρος Χριστόφιας, έξι μήνες πριν αναπαυθεί 21.6.2019, στο δεύτερο χρόνο της δεύτερης προεδρικής θητείας του Αναστασιάδη και ενάμιση χρόνο μετά τον Κράν Μοντανά του Ιουλίου 2017, δήλωνε δημοσίως (και το πρόβαλλε η εφημερίδα του κόμματός του η «Χαραυγή» 3.1.2019) εκείνο που αποτελούσε την κοινή γραμμή τακτικής επί του Κυπριακού, της υπό τον Άντρο Κυπριανού ηγεσίας του ΑΚΕΛ, της υπό τον Αβέρωφ Νεοφύτου ηγεσίας του κυβερνώντος ΔηΣυ και των επιμενόντων από το 2004 υπέρ του Σχεδίου Ανάν και παρόμοιας λύσης, στενότερων συνεργατών και διορισμένων στο Προεδρικό συμβούλων του Αναστασιάδη και των καθοδηγητών των εφημερίδων «Πολίτης», «Αλήθεια» και «Χαραυγή»:

– Την πολιτική «προσφοράς λουκουμιών» στην Τουρκία:

ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: «Είπα στον κ. Αναστασιάδη ότι οι υδρογονάνθρακες είναι το δικό μας λουκούμι, το οποίο κρατάς στα χέρια σου. Κάνε την Τουρκία να ανοίξει το στόμα της και να το πάρει το λουκούμι»… («Χαραυγή» 3.1.2019).

ΤΗΝ ΠΕΡΙ λουκουμιών πολιτική, την διευκρίνιζε με τα δικά του λόγια ο διάδοχός του στην ηγεσία του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ως εξής:

«Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού επανέλαβε την πάγια θέση του ΑΚΕΛ ότι η τουρκική προκλητικότητα θα αναχαιτιστεί μόνο εάν και εφόσον καταφέρουμε να πείσουμε την Τουρκία, μέσα από έμπρακτες ενέργειες, ότι με την επίλυση των προβλημάτων στην γειτονιά μας, με την ύπαρξη σχέσεων ειρηνικών με τις γειτονικές χώρες θα καταφέρει η Τουρκία να γίνει μέρος των συζητήσεων για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου που υπάρχει στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Α. Κυπριανού υπογράμμισε ότι χρειάζεται να πείσουμε την Τουρκία ότι με σωστή λύση του Κυπριακού θα έχει και η ίδια να αποκομίσει οφέλη. Οφέλη τα οποία θα προκύψουν από τη συμμετοχή της στις ευρύτερες συζητήσεις για αξιοποίηση του φυσικού αερίου»…. («Χαραυγή»:17.6.2020)

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ακριβώς πολιτική ενστερνιζόταν ανέκαθεν και η ηγεσία του ΔηΣυ, του οποίου ο πρόεδρος Αβέρωφ Νεοφύτου την εξηγούσε μέχρι και για τις λεπτομέρειες εγκατάστασης αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Τουρκία.

– Στην ίδια κατεύθυνση συμβούλευαν και οι κυβερνήσεις Λονδίνου και Ουάσιγκτων, οι εδώ πρέσβεις των οποίων τα έλεγαν κατά καιρούς και σε συνεντεύξεις και με δικά τους άρθρα σε εφημερίδες της Λευκωσίας, με την προτροπή κιόλας «να εμπιστευθούν επιτέλους και οι Ελληνοκύπριοι την Τουρκία».

– Ο πρέσβυς των ΗΠΑ Τζον Κόνιγκ, λ.χ. έγραψε σε άρθρο του στην «Χαραυγή» του ΑΚΕΛ: «Ιδιαίτερα, θα ενθάρρυνα το ε/κ κοινό να εμπλέξει τους Τούρκους [της Άγκυρας] σε μια διευρυμένη συζήτηση γι’ αυτή την περιοχή. Και οι δύο πλευρές μπορεί να εκπλαγούν ευχάριστα από το τι θα ακούσουν»… («Χαραυγή» 6.4.2014).

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ από λουκούμια και λουκουμάκια προς την Τουρκία και το κατοχικό της καθεστώς στα σκλαβωμένα από τον Αττίλα ελληνικά εδάφη της Κύπρου, ήταν επί δεκαετίες η ανώφελη πολιτική της Λευκωσίας. Η τουρκική απόκριση πάντα η ίδια. Επειδή τρώγοντας ανοίγει η όρεξη, αναμένει και απαιτεί το… επόμενο λουκούμι. «Χωρίς να φύγει ούτ’ ένας Τούρκος στρατιώτης και δίχως να επιστραφεί ούτε μία σπιθαμή εδάφους», όπως περηφανεύεται η Άγκυρα.

ΑΠΟ την Τριμερή του Λονδίνου 29 Αυγούστου έως 7 Σεπτεμβρίου 1955 Βρετανίας – Τουρκίας – Ελλάδος και το πογκρόμ εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης 6-7 Σεπτεμβρίου 1955, έως σήμερα, εκπνέοντος του 2021, η αναλλοίωτη για την Κύπρο στρατηγική 66 χρόνων της Άγκυρας, αποδεικνύει σταθερά, διαρκώς και αταλάντευτα, πόσο λανθασμένη, άσοφη, αναποτελεσματική και βλαβερή ήταν και εξακολουθεί να είναι η πολιτική των λουκουμιών:

– ΕΙΧΑΝ την πλάνη και την ψευδαίσθηση ότι θα δελεάσουν την Τουρκία.

– ΕΙΧΑΝ και τη νηπιώδη αφέλεια (στρατηγικά αναλφάβητοι και πολιτικά απροβίβαστοι) ότι με την πολιτική των λουκουμιών θα φαινόντουσαν τα «καλά παιδιά» ώστε η… Διεθνής Κοινότητα και ο εκάστοτε Γ.Γρ. του ΟΗΕ στην Τουρκία να… επιρρίψουν την ευθύνη.

– ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ αυτοβούλως δεμένοι στο ίδιο παλιό αλακάτι (μαγγανοπήγαδο) να κάνουν διαρκώς τον ίδιο πάντα γύρο όπως τα παλιά συμπαθέστατα τετράποδα, φορώντας στα μάτια τις ίδιες πάντα παρωπίδες.

– ΟΥΤΕ καν υποψιάζονται ότι, επακριβώς η πολιτική της προσφοράς λουκουμιών προς την Τουρκία στην Κύπρο που ακολούθησε ο Ελληνισμός μισό ήδη αιώνα, συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση και την ανάπτυξη της νεο-οθωμανικής στρατηγικής της Άγκυρας, από της ανόδου των ισλαμιστών του Ερντογάν στην εξουσία από το 2002 έως σήμερα:

– ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ που προσέφεραν διαχρονικά στην Τουρκία τα λουκούμια στην Κύπρο, την είχε περιγράψει εναργώς από το 2001 στο «Στρατηγικό Βάθος» του ο σχεδιαστής της νεο-οθωμανικής επεκτατικότητας Αχμέτ Νταβούτογλου και την υλοποιεί μέχρι σήμερα με περισσή έπαρση και αλαζονεία έναντι πάντων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με… υπόδειγμα και μόλα ραφτάδικου όσα πέτυχε η Άγκυρα στην Κύπρο.

– ΟΥΤΕ καν το υποψιάζονται τα δικά μας «καλά παιδιά» στη Λευκωσία, που επιμένουν στην προσφορά και άλλων λουκουμιών ώστε να… επαναρχίσουν οι διακοινοτικές συνομιλίες και νέες τετραμερείς στο «Πλαίσιο Γκουτέρες».

– ΠΑΝΤΑ στο ίδιο αλακάτι, πάντα με τις ίδιες παρωπίδες…

Λάζ. Α. Μαύρος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube