Weather Icon
Ηνωμένο Βασίλειο 25 Νοεμβρίου 2021

Τα Μπαρμπάντος και η αποδόμηση της βρετανικής αυτοκρατορικής εικόνας

Τα Μπαρμπάντος και η αποδόμηση της βρετανικής αυτοκρατορικής εικόνας

Στις 30 Νοεμβρίου 2021 πρόκειται να επέλθει πολιτειακή μεταβολή στα νησιά Μπαρμπάντος, τα οποία δεν θα υπάγονται στο εξής στο βρετανικό στέμμα.

Μιχάλης Σταυρή

Τα βρετανικά αποικιακά κατάλοιπα σταδιακά απαλείφονται από το πολιτικό γίγνεσθαι. Στις 30 Νοεμβρίου 2021 αναμένεται ότι το βρετανικό στέμμα θα απωλέσει ένα ακόμα τμήμα του. Πρόκειται για το νησί Μπαρμπάντος στην Καραϊβική που, παρότι απέκτησε την ανεξαρτησία του το 1966, μέχρι σήμερα διατηρούσε ως επικεφαλής του κράτους τον Βρετανό Μονάρχη.

Οι Βρετανοί κατέλαβαν το νησί το 1625 στο όνομα του Βασιλιά James I. Εποικίστηκε σταδιακά και κατέστη βρετανική αποικία, χαρακτηριζόμενο ως η «μικρή Αγγλία» της Καραϊβικής. Σταδιακά οι ιθαγενείς κάτοικοι άρχισαν να εξεγείρονται κατά της βρετανικής Διοίκησης και, τελικά, το 1966 το νησί απέκτησε την ανεξαρτησία του. Εντάχθηκε στην Κοινοπολιτεία και διατήρησε το καθεστώς συνταγματικής μοναρχίας, με τη Βασίλισσα του Η.Β. ως μονάρχη του κράτους (Commonwealth realm).

Το 2020 η Κυβέρνηση του νησιού εξήγγειλε την πρόθεσή της να μεταβάλει το καθεστώς τον επόμενο χρόνο, όταν θα συμπληρώνονταν 55 έτη από την ανεξαρτησία του. Τον Οκτώβριο του 2021 η Sandra Mason, που από το 2018 ασκούσε χρέη Γενικού Κυβερνήτη [Governor-General], εξελέγη ως πρώτη Πρόεδρος των Μπαρμπάντος. Στις 30 Νοεμβρίου 2021 θα επέλθει πολιτειακή μεταβολή στο νησί: Το καθεστώς θα αλλάξει με την εγκαθίδρυση δημοκρατικού πολιτεύματος και η S. Mason θα αντικαταστήσει τη Βασίλισσα Ελισάβετ ως αρχηγό του κράτους. Η νέα Πρόεδρος σημείωσε ότι «έφτασε η στιγμή να αφήσουμε εντελώς το αποικιακό μας παρελθόν» (BBC, 21 Οκτωβρίου 2021).

Φαίνεται ότι στην εν λόγω εξέλιξη συνέβαλε η πανδημία του κορωνοϊού, καθώς οι κάτοικοι των Μπαρμπάντος διαπίστωσαν ότι οι δεσμοί τους με το Η.Β. δεν αποδείχτηκαν ουσιαστικά βοηθητικοί: Ούτε εμβόλια στάλθηκαν ούτε οικονομική βοήθεια παραχωρήθηκε για να καλυφθεί το οικονομικό κενό που προέκυψε από τα εμπόδια στην τουριστική βιομηχανία (National Geographic, 22 Νοεμβρίου).

Επί της ουσίας η πολιτειακή μεταβολή δεν θα επιφέρει ιδιαίτερες αλλαγές ως προς τη διακυβέρνηση των Μπαρμπάντος. Όπως επισημαίνεται στο προαναφερθέν άρθρο του National Geographic, μια από τις σημαντικότερες αλλαγές που θα επέλθουν με το νέο καθεστώς, αφορά στον διορισμό πρέσβεων και διπλωματών χωρίς την έγκριση της Βασίλισσας του Η.Β. Πρόκειται περισσότερο για συμβολική κίνηση, με απήχηση σε ζητήματα αυτοπροσδιορισμού. Η Πρωθυπουργός Mia Mottley δήλωσε σχετικά ότι όφειλαν να εμπιστευτούν τον ίδιο τον λαό τους. Κατά συνέπεια, οι αποφάσεις της Κυβέρνησης δεν θα επικυρώνονται στο εξής «από άτομα που δεν γεννήθηκαν εδώ, που δεν ζουν εδώ και που δεν εκτιμούν την καθημερινότητα όσων ζουν εδώ».

Μια βδομάδα πριν την πολιτειακή αλλαγή, η Mia Mottley παρουσίασε ενώπιον της Βουλής των Μπαρμπάντος τη νέα χάρτα του κράτους, αποτελούμενη από πέντε άρθρα. Μέσω της συγκεκριμένης διακήρυξης γίνεται μνεία στην ισότητα των πολιτών, στον αλληλοσεβασμό, στο καθολικό δικαίωμα συμμετοχής στα κοινά, στη διαβίωση σε ασφαλές και υγιές περιβάλλον, και της αρμονικής συνύπαρξης του κράτους στο διεθνές σύστημα (Barbados Today, 24 Νοεμβρίου 2021).

Η συγκεκριμένη εξέλιξη θα καταστήσει τα Μπαρμπάντος την τέταρτη πρώην βρετανική αποικία της Καραϊβικής που εγκαταλείπει το βρετανικό στέμμα εγκαθιδρύοντας Δημοκρατία. Οι προηγούμενες ήταν: Η Γουιάνα (1970), το Τρίνινταντ και Tομπάγκο (1976) και η Δομινίκα (1978). Σημειώνεται στην τελετή της 30ης Νοεμβρίου θα είναι παρών ο Πρίγκιπας Κάρολος. Η επιλογή των Αρχών να προσκαλέσουν και να τιμήσουν τον Βρετανό διάδοχο του θρόνου προκάλεσε αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία. Προγραμματίστηκαν, μάλιστα, διαδηλώσεις εξαιτίας του βρετανικού ρόλου στην «προαγωγή της σκλαβιάς και της καταπίεσης» στη χώρα (Barbados Today, 23 Νοεμβρίου 2021).

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα Μπαρμπάντος είναι το πρώτο κράτος που θα ενταχθεί επίσημα στο «Μετασύμπαν» («Metaverse»), ιδρύοντας εικονική (virtual) πρεσβεία, έπειτα από συμφωνία με την πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας «Decentraland». Η εικονική πρεσβεία αναμένεται να λειτουργήσει τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube